Dit artikel is verschenen in succulenta juni 2002

ERVARINGEN MET AGAVEN IN CULTUUR   DEEL 2


Van vele variŽteiten (of moet ik "vormen" zeggen) van A. parviflora zijn in omloop waarvan nu een overzicht volgt.

  Agave leopoldii  
  Agave leopoldii
Verzameling Mary en |Paul Hoogvliet
 

Behorend tot de groep parviflorae zijn:

A. parviflora var. parviflora
A. parviflora ssp. flexiflora (= A. hartmannii (Watson), verschilt slechts in bloeiwijze)
A. parviflora ssp. poliantiflora
A. schottii, met de var. treleasei
A. felgeri
A. toumeyana
A. toumeana ssp. bella

Soorten die hierop lijken zijn

A. filifera
A. filifera ssp. microceps
A. ortgiesieana (voorheen A. colimana )
A. leopoldii

A. leopoldii is een hybride tussen A. filifera en A. filifera ssp. schidigera. Deze plant spant de kroon in dit rijtje. Ik heb een fraaie opname gemaakt in de kas van Mary en Paul Hoogvliet, toen nog de kas van Frans Noltee. Doordat de rafelende bladranden prachtig symmetrisch opkrullen, heef t A. leopoldii een schitterende vorm verkregen.

  Agave verschaffeltii
 

Agave verschaffeltii (bonte vorm)
Verzameling Cok Grootscholten

Ook van A. potatorum komen zeer klein blijvende vormen voor die al kunnen bloeien bij een diameter van 25 a 30 cm. Meestal wordt deze soort aangeboden onder de naam A. verschaffeltii. Het summum van deze soort zijn de bonte vormen. Cok Grootscholten heeft behalve mij, al vele Agaveliefhebbers gelukkig gemaakt met stekken van zijn bonte schoonheid.

Agave filifera var. compacta  
Agave filifera var. compacta
Verzameling Klaas Edelman
 

Van Agave filifera, die ook zulke fraaie rafelende bladranden bezit, is ook een var. compacta in omloop. Deze vorm is op zich al een schoonheid maar Klaas Edelman had een prachtige bonte vorm in zijn verzameling waarvan hier een dia is afgedrukt. Ik zei nog tegen Klaas, daar moet je heel zuinig op zijn. Helaas, Klaas was een beetje slordig want wat ons nu nog rest is een dia!!!
Andere populaire kleinblijvende soorten zijn A. bracteosa. De groeiwijze heeft wat weg van een bromelia, wat deze plant een bijzonder uiterlijk geeft. Ook van A. stricta met zijn smalle ronde bladen zijn schitterende kleinblijvende vormen in omloop, veelal onder de naam A. echinoides.
Wij waren een keer bij Ludwig Bercht op bezoek waar op dat moment een A. nizandenzis in bloei stond. Ik vroeg of ik de plant mocht lenen, want ik had mijn fototoestel niet bij me en bovendien was het weer toch niet zonnig genoeg om te fotograferen. Na twee jaar heb ik de plant nog niet teruggebracht (schandalig) maar inmiddels bloeit de plant opnieuw uit de uitlopers. Ik krijg de indruk dat dit een van de snelst in bloei komende Agavesoorten is.

Agave parryi var. patoii  
Agave parryi var. truncata special  

De mooiste agave ooit gezien, natuurlijk bij Jos, is een A. parryi var.truncata special, een plant met een eindstekel die krult als een varkensstaart! Het blijkt inmiddels dat het een mutant is. Dat wil zeggen er is maar en kloon van.
Wonderbaarlijk dat bij zo'n bekende plantengroep als de agaves zoveel te zien, te onderzoeken en te vertellen is.

Kortom, de winterhardheid en vochtgevoeligheid valt bij agaves een beetje tegen; in de koude kas is een minimum temperatuur van zes graden voor de meeste soorten voldoende. Als je dat nu weet, zou het mogelijk moeten zijn een prachtige verzameling aan te leggen, ook voor Klaas!
Ik wil graag afsluiten met een woord van dank aan Jos Roosbroeck in BelgiŽ, die mij enorm veel heeft geleerd met zijn jarenlange ervaring met de kweek van Agaveplanten.

Aanbevolen artikelen:
Mattern, R. 1997. Frostharte Agaven. KuaS 48 (10).
Ullrich, B. 1997. ‹ber die Kultur von Agaven im Freiland. KuaS 41 (9).
Leroy, A. 1999. Laat ons het nu eens hebben over de Agavetaxa. Cactussen en vetplanten Wijnegem 5, 6 en 7, en 2000 no. 6 en 9.
Kuppen, P.J.K. 1999. Agaven: what's in a name. Suc culenta 4, 5 en 6, en 2000 no 2, 3 en 4, en een artikel over het geheim van gestreepte agaven. Succulenta 1999 no.1

Aanbevolen boeken:
Gentry, H.S. 1982. Agaves of continental North America. The university of Arizona Press, Tucson, Arizona, U.S.A.Berger, A. 1915. Die Agaven, Beitrag zu ei ner Monographie. Verlag Gustav Fischer, Jena, Duitsland. Bretung, A. J. 1968. The Agaves. Cact. Succ. Journal U.S.A. 1968 Yearbook.
Irish, M. & G. 2000. Agaves, Yuccas, and related plants. A gardener's guide. Timber Press, Portland. Oregon.
Heller, Thomas. Agaven 2e druk 2006. Duitstalig

Back to article overview