Mexicaanse foto-expeditie 2008

busje 2

Dag 1. de reisdag
Na het uitzwaaien van busje 1 vingen we vervolgens de 4 mensen op van busje 2 op het vliegveld van Mexico city. Het gesternte van dit busje was niet zo gunstig, Willy Pihay die ook in 2006 was meegegaan naar Mexico is kort voor de reis in een coma geraakt waardoor we het met een man minder moesten doen. Na de taxi-rit naar Hotel Isabel gingen we eveneens eten in restaurant Sanborn en een bezoekje aan de plaza.
Dag 2 Van Mexico city naar Metztitlan
De volgende dag weer terug naar het vliegveld waar we de auto hadden laten staan en met een uurtje waren we de stad uit voor de eerste stop bij Pachuca, hoewel wij inmiddels al 4 keer op de berg achter Pachuca zijn geweest vond Jos van looy een Echeveria setosa en ook nog in bloei! iets verder op de berg vonden we de bonte Hechtia een schitterend exemplaar, ook nog een stenocactusan fractuosus in bloei het kon niet op!. We maakte de volgende stop vlak voor de brug bij de Barranca de Los Venados. We liepen het struikgewas in en vonden onder andere een Mammillaria rhodantha in een boom. Tegen het eind van de middag bereikte we het stadje Metztitlan en hebben voor het donker werd de botanische tuin bezocht. Dit is een in de natuur aangelegd pad waar je uiterst comfortabel langs o. a. de grijsaard cactussen (Cephalocereus senilis) kan wandelen!
We zochten het ons bekende hotelletje weer op en gingen eerst wat proviand voor de volgende dagen inslaan, waarna we ons even bekende restaurantje opzochten, we doken om 10.00 uur onder de wol
Dag 3.Omgeving Metztitlan
De volgende morgen een gezellig ontbijtje op het terras, als je daar omhoog kijkt zie je dit! vervolgens begon de trip deze keer rustig eerst stijl omhoog langs de kerk de berg op, hier vond Raimond Laporte een prachtige cristaat van Mammillaria geminispina, ook hing er een schitterende Tillandsia aan een rotswand en natuurlijk groeide hier velen enorme planten van Echinocactus platyacanthus. We dachten er verder niet aan ons nog aan te melden bij de biosfera, de natuurbeschermingsorganisatie. Zo gingen we het stadje uit richting Hualula waar we de hoofweg afgingen richting Gilo langs de weg vonden we een veld vol met bloeiende Stenocactussen, bij Gilo gingen we weer helemaal naar beneden de berg af naar Almolon, hier werden we opnieuw aangehouden door een paar mensen van de Biosfera! Vervolgens zijn we nog verder gereden naar Chacaja. Vlak na dit plaatsje kwamen we weer in een rotsbergen gebied terecht tijd om te gaan klauteren. Hier groeide schitterende zuilen van Neobuxbaumia polylopha ook groeit hier Gymnocactus horripilus var. wrobelianus aan de wand, een kleinere soort dan bij Metztitlan. Witold was ook gearriveerd bij de wand, op deze foto is hij nog in z'n element, even daarna brak hij z'n onderbeen! Hij was blijven hangen achter een tak en viel door! Ik hoorde een gil en begreep gelijk dat het foute boel was. We hebben hem eerst van de berg naar de weg moeten slepen, vervolgens de bus in en toen begon de pijnlijke reis weer helemaal terug naar Meztitlan. Het was al donker en via de politie zijn we bij een arts terecht "La pierna esta roto"gekomen. Deze heeft Witold verbonden en vervolgens zijn we gewoon gaan eten in "ons" restaurantje.

Dit is de groep van busje 2 vlak voordat het noodlot toesloeg!

Dag 4 van Metztitlan naar Ixmiquilpan
De volgende dag zijn we naar het Hospitaal in Pachuca gereden en hier hebben we Witold en Marie-Claire achter moeten laten na het hele hulpverleningsysteem in gang te hebben gezet! Ze waren pas na 7 dagen weer thuis!
Zo waren we nog maar met 3 personen, het plan was vanaf Metztitlan binnendoor naar Ixmiquilpan te rijden maar door het ongeluk reden we nu over de hoofdweg daar naar toe. Vlak voor Ixmiquilpan klauterde we een berg op en hier werden we door wel 5 auto's omringt van " U raad het al" De Biosfera! Het bleek dat wij tegenover de Botanische tuin van Ixmiquilpan de berg op waren geklauterd wat deze mensen toch wel erg bijzonder vonden! Helaas was het al te laat om ook nog de tuin te gaan bezoeken en zochten in de buurt een hotelletje op. De avond werd afgesloten in een gezellig café met levende muziek.
Dag 5 van Ixmiquilpan naar Bernal
Na een snel ontbijtje op de kamer waren we al weer vroeg in het veld, ten noorden van Ixmiquilpan maakte we onze eerste stop en vlak voor Zimapan kwamen we in een gebied met enorme yucca's die net stonden te bloeien met afwijkend voor deze soort hangende bloeiwijze. Dit is Yucca filifera, met 15 meter hoog behoort deze soort tot de grootste Yucca. Vervolgens namen we de afslag naar Cadereyta en nog voor de tunnel het weggetje naar Xajha, we gaan door een riviertje en dan kom je aan de Oostelijke bergrug van de Rio de Moctezuma. Dit is een schitterend gebied, we hebben genoten van het uitzicht met hier op de voorgrond een prachtige Yucca queretaroensis. Ook nog een plaatje van een altijd prachtige Agave xylonacantha en we vonden we hier Thelocactus hastifer in bloei! Wel voldaan gingen we weer de berg af en zijn via het tunneltje gereden tot voorbij het plaatsje Bella Vista del Rio waar we de standplaats van Ariocarpus kotschoubeyanus var. elephantidens bezochten. Net voorbij Vizaron bezochten we de altijd weer indrukwekkende standplaats van Strombocactus disciformis, precies op de zelfde plaats groeit ook een Agave die we voorlopig onder de naam Agave difformis houden maar met zijn vele "tanden"duidelijk afwijkt. En zo kwam deze dag weer ten einde. We hebben nog een flink stuk gereden naar het leuke plaatsje Bernal. Dat stadje is zeer toeristisch om dat veel vaders met hun zonen de enorme beroemde berg van Bernal oplopen! Het eten in een van de restaurantjes was werkelijk fantastisch deze keer!

Op de achtergrond de berg van Bernal, een uitdaging voor vaders met hun zonen!

Dag 6 van Bernal naar Jalpan
De volgende morgen zijn we na het inslaan van wat proviant weer vroeg vertrokken. Bij Higuerillas groeide in het vlakke terrein grote groepen van Thelocactus leucacanthus wat verder bij Pena Miller groeide Lophophora williamsii maar ook kwamen we hier weer Strombocactus disciformis tegen. nog wat verder bij Pinal de Amoles groeide grote groepen van Agave celsii tegen de stijle wand met Echeveria halbingeri,.het werd tijd voor een lunsstop, bij de afslag naar Bucareli durfde wij het aan bij een simpel eettentje langs de weg te eten, de dames deden erg hun best, ook werden we nog verrast met muziek! Mexico blijft verbazen! We kwamen in een erg bosachtig gebied terecht. Hoog tegen de heuvel zag Raimond nog een andere Echeveria spec. een prachtige plant met rode bladranden, helaas stonden de planten te hoog, we konden er niet dichter bij komen. De dag liep al weer voorbij en we besloten te overnachten in Jalpan. een hotel met zwembad deze keer!
Dag 7 van Jalpan naar Rio Verde
Vandaag stonden de bijzondere en beroemde tuinen van Sir Edward James op het progamma, maar dit is Sir Edward Jos! Het is een bijzarre tuin waar de man z'n gedachten de vrije loop heeft gelaten door allerlij gekke bouwwerken in een bos te creeren compleet met waterval en enorme bambooplanten! Er hangt ook een heel relexte sfeer! Je moet gewoon even de tijd nemen met een lekker drankje, dan kom je er achter dat eigelijk iedereen een beetje gek is! Leuk om een keer gezien te hebben! We rijden weer terug naar de Mex 69 en vervolgens richting Rio Verde en maken enkele stops waar we o.a. een fraaie smal bladige Hechtia vinden, ook ontdekken we op de zelfde heuvel Mammillaria centralifera in bloei we arriveren in Rio Verde waar we intrek nemen in het ons bekende Hotel op de plaza!
Dag 8 van Rio Verde naar Tula
De volgende morgen gaan we eerst naar de standplaats van Turbinicarpus lophophoroides, de plantjes zijn volledig in het zand weggezakt in een kuiltje.We gaan verder naar Las Tablas, hier houd de asvaltweg op en zo rijden we enkele uren over een vrij slechte greffelweg, maar wat we onderweg tegen komen maakt veel goed! Eerst Ariocarpus scapharostroides, wat verder komen we op de bekende plek met vrij veel Astrophytum myriostigma, hier met Raimond onze cowboy! We nemen ook een foto van een plant met extra veel ribben en nu wordt het ook tijd voor een grote foto hieronder!

Het blijven schitterende planten, ik vindt het echt wonderen van de natuur!
Op deze plek groeid ook Thelocactus hexaedrophorus var. roseus. Langs de weg kom je voortdurend Stenocereus pruinosus tegen, tot nu toe stonden ze altijd in de knop, maar op deze reis eindelijk ook eens in bloei! Bij Palomas komen we op de standplaats van Leuchtenbergia principes en wat verder nemen we nog een heuvel en zo komen we bij een gigantische Ferocactus pilosus terecht, waar Jos maar bij is gaan staan anders geloof je het niet. De planten zijn prachtig Rood bedoornd in de kop! De dag loopt weer ten einde en we vinden overnachting in Tula.
Dag 9 van Tula naar Bustamante.
De volgende morgen zijn we eerst naar de standplaats van Gymnocactus ysabellae gereden, deze foto is exact op de zelfde standplaats genomen zoals we een keer gezien hebben in, ik dacht het Amerikaanse tijdschrift direct boven Tula, helaas we hebben niet een plant kunnen vinden!
We rijden gewoon de berg af richting de hoofdweg en moeten een hek openen om daar te komen, het lijkt wel of we hier wonen! We rijden nu snel door daar de grootste wens van onze Belgische vrienden, de standplaats van Obregonia denegrii. Hun club is naar deze plant genoemd dus dat is te begrijpen. Na wat zoeken vinden we de planten bij San Vicente en zij zijn alle aandacht voor de omgeving kwijt! Ook hebben we hebben geluk de hier ook groeiende Homalocephala Texensis staat juist in bloei! We krijgen nog bezoek van een paar Dames, die het allemaal erg interessant vinden wat wij aan het doen zijn! Na deze interessante uitstap gaan we weer een stuk terug rijden tot aan de afslag naar Bustamante en willen dan binnendoor rijden naar Doctor Arroyo. We pakken bij Bustamante een weg stijl omhoog want helemaal boven in op zo'n 3 km groeien groeit Agave montana. Er is hier ook een natuurpark waar overnachtings mogelijkheden zijn , aan een passant vroegen we of ze de eigenaar kon bereiken, zo zijn we hier een uur gebleven maar helaas het hek bleef dicht. Ondertussen zagen we dat verscheidene planten van Agave montana in bloei kwamen, dit is wel een bijzonder fraai rood gekleurd exemplaar! De bloeiknop heeft een zeer dikke kop, die bestaat uit schutbladeren, dit beschermt de bloei omdat de bloemtak al gevormd wordt in het najaar en dus ook de winterkou moet overleven. Hier dichtbij.Inmiddels werd het erg laat en omdat het niet lukte om hier te overnachten besloten we maar naar beneden te rijden, zie foto hier onder!
We hadden weer eens geluk, beneden was geen overnachtingsmogelijkheid, maar in Bustamante wel!

!
Dag 10 van Bustamante naar Doctor Arroyo
Na een leifdevol bereid ontbijt hadden we moeite het stadje uit te komen. De weg was opgebroken en zo moesten we een weg vinden dwars door de landerijen! Ook verderop werden we onzeker of we wel de goede weg hadden naar Doctor Arroyo, uiteindelijk zijn we toch via de zuidelijke route gereden wat niet de bedoeling was via Mier Y Noriega. Onderweg maakte we een praatje met een Mexicaan die de centrale punten uit Agave lecheguila aan het uitsteken was.Men haalt hier de vezels uit waar onder andere Raimond z'n hoed van is gemaakt! We trokken verder door dit inmens lege gebied waar een paar cowboys ons passeerde. We ontdekte een veld vol met bloeiende Ferocactus echidne en verderop parkeerde we onze bus bij een enorme Ferocactus pilosus. De leegte van dit gebied wordt ook prachtig weer gegeven met dit veld met Yucca's! In het veld vonden we nog een Opuntia struik vol met rode bloemen! we hebben behoorlijk de vaart in deze trip over deze greffelweg gehouden omdat we geen idee hadden waar we zaten en hoe lang het nog zou duren voordat we weer in de bewoonde wereld terecht kwamen. Maar na Mier y Noriega voelde we weer eindelijk het gerustellende asfalt onder onze wielen. We maakte nog een stop vlak voor Doctor Arroyo waar we een extreem lang bedoornde Thelocactus hexaedrophorus vonden en zo kwam ook deze dag weer tot zijn einde.
Dag 11van Doctor Arroyo naar La Poza en terug naar het zuiden, Aramberri
Deze dag hadden we speciaal gereserveert om de Geohintonia mexicana en Aztekium ritteri site te bezoeken. We reden dan ook in een ruk daar naar toe.En hebben alle tijd genomen om deze fantastische plek te bezoeken, het valt op dat Aztekium hintonii massaal voorkomt, en Geohintonia mexicana veel minder! Hier ziet u beide planten, links is de Geohintonia mexicana. We hebben alle drie de kloven uitgebreid onderzocht en hadden dan ook het geluk een Echeveria te vinden zie foto hieronder!

Kortom we hebben weer genoten. We zijn op deze trip hierbij het meest Noordelijk beland in Mexico en aanvaarden nu de reis terug naar het zuiden richting La Escondida. Hoog op de bergrug vonden we Agave gentryi welke juist in bloei kwam. De bloemen worden overigens door de plaatselijke bevolking gegeten bij de salade! We krijgen de indruk dat hier 3 agaven soorten door elkaar groeien. A. salmiana var. ferox, de Agave Gentryi, hier met Wim, een plant met enorm brede bladeren die vrij groen van kleur zijn, maar ook veel grijssere planten komen voor en tot slot groeit hier ook nog Agave asperrima, de oude naam A.scabra wordt echter nog volop gebruikt. Je kan je afvragen of deze planten zich met elkaar hybridiseren! De variatie hier ter plekke is toch wel opvallend! En na deze ontdekking liep de dag weer voorbij en kwamen we in Aramberri terecht.
Dag 12 van Aramberri naar Gualdacazar
Na het ontbijtje verlieten we het stadje en stopte bij het hoogste punt waar de weg als het ware door de berg snijd. Raimond en Jos gingen helemaal uit hun dak bij het vinden van zo velen Ariocarpus retusus var. confusus, waarschijnlijk is dit de roodbloeiende vorm, de planten groeien helemaal boven op de berg , hier het overzicht met het zoekplaatje waar je er verschijdene kunt zien staan, en hier een fraaie plant van dichtbij.We zijn vervolgens een rivierbedding in gereden en vonden daar met name veel bloeiende Ferocactussen. De volgende stop was tussen Doctor Arroyo en Matehuala. Dit is een plek waar we al vele jaren komen met prachtige Dasylirion longisissimum, zie hieronder. Het zijn prachtige fotogenieke planten! Dus nog een plaatje! En hier nog een van planten waar de plaatselijke bevolking de takken van af heeft gehaald die voor vele doeleinden worden gebruikt. De plek is ook beroemd om de Encephalocarpus strobiliformis hier samen met Thelocactus hexaedrophorus. Maar ook Thelocactus conothelos, hier groeit de paars bloeiende en bij Aramberri de geel bloeiende.We hebben nog meer, maar we houden op!

Nee, toch niet! Kwamen we een aantal jaren geleden al een mooi manneke tegen, nu liep er weer eentje achter zijn geiten aan, dit kan ik U niet onthouden!

Na deze prachtige ontmoeting gingen we de grootste fout maken van de reis! We namen ons voor om te overnachten in Gualdalcazar. Zo reden we via Matehuala naar het zuiden en toen namen we de weg 80 richting CD.Mante, het was pas 16.00 uur dus dachten we binnendoor via Las Negritas naar Gualdacazar te gaan. We maakte nog een stop bij Santo Domingo, hier groeid Agave asperrima ssp.potosiensis (oude naam Scabra) eigelijk niet zo interessant, maar we vonden ook een heel aparte Hesperaloe funifera. Ik vraag mij af waar dit geslacht nu het dichts bij staat. als je naar de bloeiwijze kijkt richting Hechtia, maar de planten richting Yucca! En toen pakte we het binnen door weggetje. Wat er fout is gegaan weten we niet, maar we zijn volkomen verdwaald en kwamen pas in het diepe donker om 22.00 uur aan in Gualdacazar. Gelukkig wist iemand waar de prive woning is van de hotel eigenaar waardoor we toch nog konden eten en overnachten!
Dag 13 van Guadalcazar naar San Luis de La Paz
In het hotel restaurant hangen een paar foto's van Natuurlijke "Bruggen" die onze nieuwsgierigheid trokken, zo vroegen we de Hotel-eigenaar of dat hier in de buurt is en of het mogelijk is een bezoek aan dat gebied brengen. Het had heel wat voeten in de aarde maar uiteindelijk werd een Mexicaanse broer en zus geregeld die ons deze ochtend de weg zouden wijzen. eerst brachten we een bezoek aan een grot vervolgens gingen we naar een terrein met heel grote reuzenkeien! Daarna hebben we een voetreis gemaakt van wel zeker 2 uur om bij de natuurlijke bruggen te komen. Op zich best een leuke belevenis en onderweg kwamen we nog prachtige planten tegen, o.a. natuurlijk ook Agaven We zijn echter niet helemaal tot onder de "bruggen"gekomen want dan kwam er nog zeker een uur klimmen bij! We bedankten de familie voor de excursie en zo gingen we weer verder op zoek naar Pelecyphora aselliformis. De standplaats op de weg naar Cerritos was echter flink gereduceerd doordat er ter plaatse een rij telefoonpalen zijn geplaatst, waardoor de ondergrond met plant en al op zijn kop is gezet. Ook aan de andere kant van de weg konden we de planten niet meer vinden. Ik had het al opgegeven toen Raimond nog een laatste poging wilde ondernemen, en toen lukte het! Ook dit is toch werkelijk een wonder van de natuur! Ook stonden er juist Echinocereus pectinatus te bloeien. Met dit toch wel succesvolle slot gingen we even wat doorrijden naar het zuiden om in San Luis de La Paz ons bekende hotelletje op te zoeken.
Dag 14 van San Luis de La Paz naar Xichu en terug.
We zijn nu in een prachtige omgeving waar veel te zien is. Eerst gingen we naar de plek waar Mammillaria gigantea groeit. Deze keer heb ik me meer gefocust op de Agaven die hier groeien. We vragen ons af of dit ook de A. parryi vorm is die Bernd Ullrich wilde beschrijven als A. parryi ssp.Queretuarensis. Deze plek is echter weer een stuk lager dan die schitterende vorm die u kunt zien in de rubriek Photo-Gallery onder A. parryi ??? We namen nu uitgebreid de tijd zodat we u nu goed de variatie kunnen laten zien, de plant bovenin de foto heeft geen zijtanden! En deze heeft weer een veel langere eindstekel! En deze een eindstekel als een kurketrekker! Wie het weet mag het zeggen! We trekken verder en komen op de plek van Ferocactus macrodiscus ssp.septentrionalis dit is een schitternde plant in een vlak terrein. We gaan nu verder richting Xichu. De weg er naar toe is vaak geblokkeerd door wegverzakkingen in de regentijd. Doordat er zo veel te zien is kwamen we niet verder dan het plaatsje Xichu en zijn daar de berg nog opgeklommen waardoor je nu beneden het kerkje kan zien liggen en op de voorgrond een bloeiende Ferocatus echidne. En zo was de dag weer om!
Dag 15 Van San Luis de La Paz naar San Miguel de Allende
De laatste dag in de natuur is aangebroken, we gaan naar de site Mineral de Pozos van Mammillaria albiflora maar kunnen de plantjes niet vinden! 2 weken later zijn we hier met busje 3 en dan vinden we ze wel weer! Het zijn ook zulke kleine plantjes. Wel vinden we Glandulicactus uncinatus var. wrichtii in bloei! We weten echter nog een groeiplaats van de Mammillaria albiflora richting de snelweg en daar vinden we ze wel! Met busje 3 laten we de plantes weer zien! We willen op tijd in San Miguel de Allende zijn want de volgende dag vertrekt dit busje weer naar Belgie! zo hebben we wat tijd voor ontspanning en inkopen!