n


Mexicaanse foto-expeditie 2008

busje 3

van links naar rechts, Wim, Paul en Joop, in hun element!

Con Semana Santa en Mexico

Het dagboek van een berggeit,
12 t/m 28 maart 2008.

Reisschema;
12/03,  Amsterdam- Mexico City.
13/03   Mexico City- San Luis de la Paz.
14/03   San Luis de la Paz- Matehuala.
15/03   Matehuala- General Cepeda.
16/03   General Cepeda- Castanos.
17/03   Castanos- Bustamante.
18/03   Bustamante- Saltillo.
19/03   Saltillo- Concepcion del Oro.
20/03   Concepcion del Oro- Doctor Arroyo.
21/03   Doctor Arroyo- Ciudad Victoria.
22/03   Ciudad Victoria- Rio Verde.
23/03   Rio Verde- San Luis Potosi.
24/03   San Luis Potosi- Guanajuato.
25/03   Guanajuato.
26/03   Guanajuato- San Miguel de Allende.
27/03  San Miguel de Allende- Mexico City.                   Totale afstand 3800 km.
28/03  Amsterdam- Borssele.

Zo'n reis betekend ook veel klimmen, het is nog erg druk bij Mammillaria plumosa, Bertus is al op de top! zie foto hier onder!

Overnachtingen;
Mexico City -                      Hotel Isabel.
San Luis de la Paz-              Parras Hotel.
Matehuala -                         Hotel Matehuala.
General Cepeda-                 Hotel Cabanas Fiesta Patos.
Castanos-                            Hotel Castanos                               
Bustamante-                        Hotel Chimeneas Inn
Saltillo-                               Hotel Paraiso del Sol.
Concepcion del Oro-           Hotel de la Concepcion.
Doctor Arroyo-                   Hotel Los Pinos.
Ciudad Victoria-                 Hotel Blanquita.
Rio Verde-                          Hotel Plaza.
San Luis Potosi-                  Hotel la Terminal.
Guanajuato-                         Hotel Mineral de Rayas.
San Miguel de Allende-      Hotel Paradon San Sebastian de Aparico.

Dit is onze Bertus de berggeit

De afbeeldingen zijn door alle reisgenoten gemaakt, maar ook maken we een enkele keren gebruik van afbeeldingen van vorige reizen als daar een betere foto van beschikbaar is, zo zijn er ook foto's bij gemaakt door Gerrit Meelissen.

Tekst Bertus Spee, met een enkele aanvulling van Wim.

Deze reis werd gemaakt met een 8 cylinder Chevrolet express met op de bok Wim en Bertus.
Voor de catering was ons achterklep restaurant ingericht en de beste klant was Paul, bij elke stop stond hij als eerste voor de deur, wellicht had hij een culinaire reis voorzien, maar vaak werd het water en droog brood.
Ter compensatie werd er ’s avonds een restaurantje opgezocht en werd er stevig gegeten en gebierd.
Wellicht was dit de reden dat onze bus de laatste dagen regelmatig met de achterbumper op de grond kwam.

Dag 1, woensdag 12 maart,  voor de wind naar Mexico.
Het is 12 maart en een flinke storm, windkracht 9 raast over Nederland, wat is er dan mooier als je koffer gepakt staat om naar Mexico te vertrekken, deze maal voor 16 dagen.
We gaan Wim Alsemgeest vergezellen die daar al 4 weken vertoeft, om 8 uur stap ik op de trein naar Schiphol, in Dordrecht voegt Joop Schotman zich bij mij en sporen we verder, op Schiphol aangekomen treffen we Paul Laney, Bert de  Keijzer en Dick  Roozendaal, zijnde
de overige groepsleden, na alle plichtplegingen gaan we om de koffie en praten wat bij.
Even over 13.00 uur stijgen we op, deze maal een heftige gebeurtenis vanwege de harde storm
Maar eenmaal boven de wolken schijnt de zon en is alle leed geleden.
Na een lange zit landen we om kwart voor 6 in Mexico City, het is wat bewolkt en 22 graden
dus de jassen en truien kunnen opgeborgen worden, ook ontmoeten we de 2 Belgen die nu op weg naar huis gaan, de douane en de koffers gaan allemaal vrij vlot en dan ontmoeten we Wim die met smart op ons wacht, we nemen een taxibus naar ons vaste Hotel Isabel en installeren ons in een 3 pers.kamer voor 480 pesos.
Na even bijkomen van de reis wandelen we de immense stad in en gaan bij het beroemde restaurant Sanborn, La Casa de Los Azulojos ( met de tegeltjes) het gebouw dateerd uit de 16e eeuw met een antieke fontijn en vele oude foto's proef je de sfeer van weleer. We pakken een lekkere Negra Modelo ( dat is geen negerin, maar bier) en eten wat, dit is altijd heel gezellig.
Na afloop lopen we nog naar de grote zocalo en bekijken het enorme paleis, dan zakken we af naar ons hotel en wordt het tijd om te gaan slapen na deze lange tocht, gelukkig komt er al snel een Mexicaan met een grote hamer langs en ben ik vertrokken met het mooie vooruitzicht om weer 2 weken door Mexico te toeren.

Dag 2, donderdag 13 maart,   Mexico City- San Luis de la Paz.
Na een korte maar stevige nachtrust al weer vroeg wakker, om 6 uur staan we op en maken onze spullen in orde voor het avontuur, om 7 uur gaan we naar beneden voor een stevig ontbijt, om 8 uur worden we vervolgens weer naar het vliegveld gebracht met ons hele hebben en houden, op zijn Mexicaans in een veel te kleine auto.
We halen onze Chevrolet express op en gaan dan proberen de enorme stad uit te komen naar de MEX 57, vanwege de grote drukte doen we hier 2 uur over, overal stond het verkeer vast,
uiteindelijk belanden we op de quota en kunnen nu flink doorrijden, bij San Luis del Rio stoppen we vervolgens om koffie te drinken bij de Italian coffee company, een nieuwe keten
van koffietenten langs de snelweg, een grote punt chocoladetaart vult ook prima , we rijden verder noordwaarts en komen voorbij de splitsing naar Queretaro, van hier gaan we richting SLP en bij km 20 maken we de eerste plantenstop bij een steile rotsachtige heuvel, iedereen zit te popelen om planten te gaan kijken en we blijven hier geruime tijd rondneuzen.
Hier groeit de vrij zeldzame Nyctocereus serpentinus, veel planten met grote knoppen en een met vruchten, ook vinden we Mam. vagaspina, Fero. hystrix, Bursera odorata, verschillende Tillandsia’s waarvan een met schitterende "blauwe" bloeiwijze en andere leuke planten zoals een boomsoort met scherpe punten op de bast de Cieba pentandra de koraalboom Erythrina flabelliformis en een kapokboom met grote zaadbollen.
Myrtillocactus geometrizans staat hier in bloei en we zien ook flinke exemplaren van Isolatocereus dumortieri.
We rijden vervolgens weer 70 km verder en gaan dan rechts de onverharde weg naar Mineral de Pozos op, na een paar km stoppen we bij de eerste heuvels en gaan hier de wei in, met zijn
zessen speuren we naar Mam. albiflora maar kunnen er geen meer vinden, alles lijkt verdwenen, wel groeit er nog Coryphantha erecta en na wat zoeken ook enkele kleine Glandulicactus crassihamatus, Mam. sempervivi en perbella en Echinocactus horizonthalonius, het is hier ontzettend dor en droog en de meeste planten zitten diep in de grond. We vinden ook een omgevallen bloemtak van een Agave zodat we de bloeiwijze mooi van dichtbij kunnen fotograferen.
Dan rijden we door de heuvels omhoog en maken een fotostop bij de ruines van de oude mijnstad waarna we afdalen naar Mineral de Pozos, bij een winkeltje kopen we enkele
fossiele ammonieten en willen dan bij de cactusverzamelaar gaan kijken die hier woont, er is niemand aanwezig dus rijden we door naar San Luis de la Paz, bij Parras Hotel nemen we 3 kamers a 420 pesos.
We rusten wat uit en lopen dan het stadje in om boodschappen te doen en een fles tequila te kopen, dan gaan we naar West restaurant en bestellen een heerlijke coctel de camarones, ook het eten is veel en goed en de koude Corona’s gaan er ook goed in.
Voldaan zoeken we het hotel weer op, nemen nog een tequila en al snel ligt iedereen uitgeteld
na deze enerverende dag.
Vandaag 323 km afgelegd

Echinocereus pectinatus

Dag 3 vrijdag 14 maart,   San Luis de la Paz- Matehuala.
Om 6 uur loopt er een wekker af en even later draait de 6 uur show  op volle toeren als Wim met zijn koffiepotje in de weer gaat, om 7 uur komt de rest van de club binnen rollen om te ontbijten, rond 8 uur pakken we onze koffers en rijden San Luis uit naar het  oosten, een paar km verder gaan we links richting Manzanares en stoppen dan bij de eerste heuvel.
We klimmen hier over een muurtje en staan dan midden tussen Mam. gigantea, uncinatus en muehlenpfordtii, Fero hystrix en latispinus, Coryphantha erecta, Echinocactus horizonthalonius en Euphorbia  radians, het is volop genieten hier.
Na anderhalf uur rijden we terug naar San Luis en draaien wat verderop de MEX 57 op naar het noorden, via de rondweg passeren we San Luis Potosi en bij km 26 maken we een stop bij een intressant lijkende heuvel, hier vinden we Yucca potosina, Mam. formosa, Neolloydia matehualensis , Echinocactus platyacanthus en Agave striata  in rode en groene vorm.
Dan rijden we weer 40 km verder en  nemen de afslag van de oude weg naar Cerritos, hier rijden we tot net voorbij Palos Altos en gaan hier het veld in aan beide kanten van de weg. We ontmoeten eerst nog een plaatselijke bewoner met zijn paard en vragen of hij nog mooie planten in de buurt weet te staan en wijst ons die kant op! Diep in de gortdroge grond vinden we al vlug enkele Pelecyphora asseliformis op de vindplaatsen van enkele jaren geleden, het aantal planten is flink verminderd, na een flinke wandeltocht is de oogst verder, Ferocactus pilosus en Echinocactus hamatacanthus, Echinocereus pectinatus in knop en bloei en Echinocereus penthalopus, Thelocactus hexaedrophorus en een kleine Mammillaria die in een Yucca groeit.
Vervolgens rijden we terug naar de snelweg en gaan verder noord tot bij El Huizache, hier gaan we een heuvel achter het dorp bekijken en vinden hier achtereenvolgens Turbinicarpus klinkerianus, Ariocarpus retusus , een slanke zuilvormig groeiende Astrophytum myriostigma en Lophophora williamsii.
Terug naar de MEX 57 rijden we nu richting Matehuala en nemen de afslag naar Charcas, we volgen deze weg tot aan La Biznaga en kijken dan nog wat op de heuvel voor het dorp rond,
diep tussen de rotsspleten groeit hier Turbinicarpus polaskii en Avonia mexicana en wat verder nog Mammillaria formosa en magnimamma.
Het wordt al wat later en nu rijden we naar Matehuala, midden in het centrum vinden we een heel oud hotel genaamd Hotel Matehuala, volgens mij heeft Cortez hier nog geslapen, een 4 persoons kamer kost hier 430 pesos, een koopje.
Het kost nog heel wat moeite om de grote bus te parkeren en na de halve stad rondgereden te hebben vind ik een plekje pal naast het hotel.
Joop moest nieuwe schoenen hebben, ze waren plotseling versleten en ging met Wim de stad in, maar ze kwamen niet verder dan bar Mis Amigos ( heel toepasselijk) waar een mariachie bandje aan het spelen was, Wim haalde de rest van de groep ook naar de cantina en we genieten nog een poos van de mooie muziek en het koele bier, als we honger krijgen pakken we  Wim bij zijn kladden en lopen naar een visrestaurant vlakbij en gaan hier gezellig verder, het eten is prima en voldaan zoeken we onze kamers op, voordat we gaan slapen vloeit de tequila nog rijkelijk tot zelfs in mijn schoenen en na deze dolle avond is het goed slapen.
Vandaag 373 km afgelegd.

Dag 4, zaterdag 15 maart,  Matehuala- General Cepeda.
Iedereen is al weer vroeg paraat, hier een kijkje in de slaapkamer, en na een ontbijtje met koffie doen we boodschappen en laten Matehuala dan achter ons, we rijden zo’n 20 km noordwaarts en slaan dan af naar Cruz de Elorza, de eerste heuvel rechts nodigt uit voor een flinke ochtendwandeling, als eerste komen we hier Mam. candida tegen, verder Neolloydia matehualenis, ook nog enkele Thelocactus met violette bloemen en Stenocactus lloydii, we zoeken ook uitgebreid naar Turbinicarpus valdezianus maar vinden er geen, ook hier heeft het vee een flinke ravage aangericht aan de begroeiing, veel cactussen liggen losgetrapt en zullen het loodje leggen.
Wat verder naar het noorden maken we dan een stop bij een Yuccabos, het is heel bijzonder om tussen de grillig groeiende Yucca’s door te lopen, er staan enorme en oude exemplaren bij.
Nu rijden we een heel stuk verder tot aan San Roberto en gaan hier rechts de weg naar Galeana op, dan stoppen we bij de eerste heuvel, deze staat boordevol Ariocarpus retusus, hier samen met Agave asperrima en verder groeit hier Mam. formosa, Stenocactus lloydii, een Echinocereus, Echinocactus horizonthalonius, E. platyacanthus en Sclerocactus wrightii, we klimmen tot helemaal boven op de heuvel en genieten van het weidse uitzicht.Op de voorgrond een prachtige Ferocactus pilosus groep, als U hier naar links kijkt ziet u een kale droge vlakte, deze stond nog voor een paar jaar geleden vol met planten, maar helaas de boel is ontgonnen en verleden jaar onder water gezet! Nu zijn alle planten verdwenen.
Weer verder noordwaarts nemen we de MEX 57 libre, deze gaat hoog door de bergen en een bosrijke streek, bij km 236 kijken we nu wat rond op een steile heuvel en vinden hier Mam. chionocephala, Gymnocactus beguinii en Echinocereus stramineus, prachtig bedoornde planten.
Vervolgens komen we aan de MEX 54 en steken deze over nadat we bijna een zandhoos in de auto kregen, dan nog 40 km naar General Cepeda waar we om half 6 aankomen, we rijden door naar hotel La Rosa maar dit blijkt al vol te zitten, we rijden wat rond en komen dan bij Hotel Cabanas Fiesta Patos terecht, hier kunnen we een 10 persoons huisje krijgen voor 2200 pesos, er is geen  andere keus dus doen we dit maar, we zitten hier in een recreatiepark en het is hier ook druk zo vlak voor pasen.
Als we ons geïnstalleerd hebben rijden we terug het stadje in om wat te gaan eten in het kleine restaurantje, het is sober maar het eten smaakt prima en een koude Corona gaat er altijd in.
Terug in ons huisje borrelen we nog wat na en praten over de afgelopen dag, iedereen is weer tevreden dus is het goed slapen.
Vandaag 300 km meer op de teller.

Links onder, voor de kenners onder ons, een tussen stenen ingeklemde Ariocarpus fissuratus, op de achtergrond Estation Marte rechts Grusonia bradteana, in het midden Euphorbia antisiphlitica en die struikjes zijn de Roos van Jericho, al deze planten nat worden worden ze prachtig groen en worden 2 x zo groot.

Dag 5 Zondag 16 maart,  General Cepeda- Castaños.
We ontbijten gezamenlijk in ons vakantiehuisje met koffie en broodjes, als we onze spullen in willen laden blijkt dat Wim de sleutel van de bus kwijt is, we zoeken alles af maar vinden hem niet, uiteindelijk komt hij toch boven water, hij had hem in zijn broekzak zitten!!!
Wat verlaat rijden we noordwaarts het stadje uit richting La Rosa, vlak voor de MEX 40 kijken we een poosje rond op een lage heuvel langs de weg, er is hier een bermbrand geweest en veel cactussen zijn nu onbedoornd, Wim is hier voor het eerst al in 1980 geweest en het is nog steeds mooi! Op de heuvel staat een mooie grote Thelocactus bicolor op ons te wachten, ook vinden we hier de eerste Astrophytum capricorne, hier gefotografeerd door Joop het lijkt wel een graspolletje maar het is echt toch een Astrophytum capricorne ook wel var.minor genoemd. Ook vinden we Mammillaria. pottsii en een grote Epithelantha micromeris, een leuk begin van deze dag.
We rijden vervolgens de MEX 40 op en snellen naar het westen, in de verte doemt El Pilar op
in de uitgestrekte woestijn, als we deze berg voorbij zijn gaan we rechts de onverharde weg naar Estacion Marte op, we steken de spoorlijn over en rijden door het dorpje noordwaarts de grote vlakte van de Desierto de Mayran op, in een grote stofwolk bereiken we na 25 km de voorste uitlopers van de Sierra la Paila en gaan op onderzoek uit op een kale heuvelrug, deze staat vol met Grusonia bradteana in metersgrote groepen en na enkele minuten zoeken wordt Ariocarpus fissuratus al gevonden, boven op het heuveltje staan veel prachtig bedoornde Thelocactus nidulans hier links op de foto, waarvan ook enkele in bloei en ook nog Escobaria, Epithelantha, een diep in de grond weg gezonken Lophophora williamsii, Echinocereus enneacanthus en Echinonereus stramineus, we zien hier ook een onbekende Agave met smalle bladeren, het blijkt Agave striata ssp.falcata te zijn, dit is hier genieten met volle teugen en zeer voldaan rijden we terug naar Estacion Marte, hier kijken we nog even rond op de groeiplaats van Ariocarpus kotschoubeyanus, ze staan er nog steeds en we vinden er talrijke vlak voor het hek, ook Echinocactus horizonthalonius en Coryphantha poselgeriana zijn hier te vinden.
Dan rijden we naar de MEX 40 terug en gaan weer oostwaarts, vervolgens slaan we af naar Hipolito en gaan noordwaarts, 12 km voorbij Hipolito gaan we rechts een grote vlakte op en zoeken  de grote pollen Yucca endlichiana op, deze staan er erg droog bij, deze zeldzame planten komen alleen hier voor, verder groeien er nog grote clusters Echinocereus enneacanthus met hier en daar een bloem, we volgen de weg verder noordwaarts, deze is nu helemaal geasfalteerd en dat schiet lekker op, we komen weer op de MEX 57 uit en rijden door tot La Paloma, hier gaan we links en rijden over een slecht weggetje naar de voet van de
Sierra la Paila, we stoppen bij een kleine heuvel en gaan hier op zoek naar Thelocactus rinconensis palomaensis, deze vinden we niet maar wel enorm veel Ariocarpus retusus en Epithelantha’s.
Na een poosje rijden we terug naar de hoofdweg en gaan weer noord richting Monclova, als we door de Sierra San Lazaro rijden zien we hoog op de steile rotsen talrijke Agave bracteosa groeien, helaas onbereikbaar.
Uiteindelijk komen we in Castaños aan en vinden hier Hotel Castaños aan de snelweg, hier nemen we 3 kamers a 290 pesos, niet duur maar de kwaliteit is er ook niet naar, dan gaan we op zoek naar een eettent en komen in een wegrestaurant terecht, het eten is goed en veel en volgegeten zoeken we onze kamers op, nog een tequila en dan lekker slapen.
Op deze uitmuntende dag  320 km afgelegd.

 

Bert Keijzer in opperste concentratie bij een bloeiende Echinocereus pectinatus

Dag 6 maandag 17 maart,  Castaños- Bustamante.
Vanmorgen zijn we al vroeg op pad en rijden door Castaños heen westwaarts, hier komen we op een grote vlakte en rijden over de onverharde weg naar de heuvels aan de overkant waar we na 15 km aankomen, het is licht bewolkt dus prima weer om een flinke klim te gaan maken, al vlug vinden we hier Echinocereus pectinatus, vele met grote knoppen en een enkele in bloei, er staat ook een andere Echinocereus, waarschijnlijk een polyacanthus vorm, met beginnende knopvorming, verder vinden we Coryphantha nickelsiae, Escobaria, Mam heyderi en Echinomastus mariposensis, ook vinden we de Agave asperrima weer (voorheen scabra) een soort met een enorm verspreidingsgebied, een leuke oogst zo aan het begin van de dag.
Na anderhalf uur rijden we terug naar Castaños en doen eerst boodschappen in het stadje, dan rijden we verder noord naar Monclova, een grote stad met veel staalindustrie, we steken de hele stad door en gaan dan oostwaarts de COAH 30 op richting Candela, dit is voor ons nog onbekend gebied met mooie bergketens en vergezichten, bij km 55 stoppen we aan een bergrug met grote richels en gaan hier op onderzoek uit, al snel vinden we prachtige Astrophytum capricorne v. niveum, Echinocereus pectinatus en E.polyacanthus, Escobaria zilziana, mooie clusters Coryphantha nickelsiae en Ferocactus hamatacanthus.
We rijden verder door het immense gebied en komen bij La Carroza tussen een heuvelrug door, hier gaan we ook maar even kijken op de grote kale rotsen, hier groeit hetzelfde als op de vorige stop, Wim had dat kennelijk al door want die vonden we later slapend bij de auto! We gaan verder en komen dan door Candela, hier missen we de doorgaande weg en komen op het kerkhof uit, we volgen de doorgaande weg en komen dan bij de NL 1 uit nadat we het mooie station van Candela bekeken hebben.
Op de NL 1 gaan we zuidwaarts en zijn nu het noordelijkste punt van deze reis gepasseerd,
We komen nu langs de Sierra Lampazos, hier groeit Agave  ovatifolia maar we kunnen nergens naar de bergen komen, overal hekken, nu rijden we door naar Bustamante en komen voorbij een Mezcal stokerij, hier gaan we een kijkje nemen en wat proeven, ze maken hier goed spul.
We komen aan in Bustamante en nemen onze intrek in Hotel Chimeneas Inn, 2 grote kamers voor 1250 pesos, dan wandelen we het stadje in, nemen een lekker ijsje en gaan dan wat eten in een eettentje dat net open gaat, binnen en half uur zit het helemaal vol, maar ja wat wil je met Wim erbij, die trekt altijd volle zalen, hele families komen hier aanschuiven.
Hierna lopen we door de warme avond naar het hotel terug, overal is nog volop bedrijvigheid in verband met de komende paasdagen,  met een slaapmutsje op gaan we al spoedig onder zeil na deze vermoeiende dag.
Vandaag 215 km afgelegd.

Een wonder van de natuur, Mammillaria plumosa, wij mogen het zien en bewonderen! Boven is Echinocereus straminius.

Dag 7 dinsdag 18 maart,  Bustamante-  Saltillo.
We zijn weer vroeg uit de veren en na een ontbijtje met koffie rijden we door de stad heen westwaarts, na enkele km komen we door een diepe kloof tussen de bergen door en zoeken hier een mooie helling uit om te onderzoeken, dit wordt flink klimmen en al snel vinden we hier Escobaria roseana, kleine plantjes maar wel in bloei, verder een prachtige Mammillaria. heyderi,ook in bloei, Astrophytum capricorne, Epithelantha micromeris, Fero hamatacanthus en Echinocereus pectinatus en E. polyacantha, Wim vindt ook nog een Echeveria.
Het is intussen flink gaan waaien en de wind giert door de kloof, we rijden terug naar Bustamante en doen dan wat inkopen voor de lunch, hierna rijden we weer zuid de NL 1 op,
Na 20 km gaan we rechtsaf naar El Potrero, door het dorpje heen rijden we naar de Sierra Bustamante en komen weer in een diepe kloof terecht, we wandelen een eind langs de steile rotsen en gaan dan weer een flinke klim maken met als resultaat dit uitzicht, echt veel planten groeien hier niet, wel weer Escobaria roseana en Mam heyderi, dan vinden we de eerste Mam. plumosa en ook nog in bloei, de hellingen zijn vrij dicht begroeit, er staan ook mooie palmen en een kleine Agave, deze lijkt wel op A. echinoides, maar dat komt waarschijnlijk omdat die zo hoog op een kale bergwand groeit, het is waarschijnlijk ook A. striata ssp.falcata. Ondertussen waren Wim en Paul naar een andere helling gelopen, de helling was moeilijk begaanbaar en Paul ging even onderuit, maar het liep goed af, er moeten hier veel Mammillaria plumosa groeien want er waren er verscheidene naar beneden gerold, onder het geweld van de storm en afbrekende takken vonden we zowaar opnieuw een Echeveria, deze keer E. shaviana!
Gymnocactus sauerii zou hier ook ergens moeten groeien maar deze zien we niet, het gaat nog steeds harder waaien en uit veiligheid gaan we terug naar de NL 1 en verder zuidwaarts.
De storm raast nu over de droge vlakte, enorme stofwolken opwerpend, soms moeten we flink inhouden omdat de weg niet meer te zien is, dan bereiken we Salinas Victoria en willen via
Villa del Carmen naar Hidalgo, na enig zoeken komen we op de goede weg uit en tussen de grote stofwolken door bereiken we Hidalgo, hier gaan we links naar de Sierra San Miguel en
komen dan bij een diepe kloof uit, Potrero Chico, we willen via deze kloof naar Villa Garcia rijden  maar na een paar km kunnen we niet verder omdat er een omgewaaide boom op ons pad ligt, we keren om en gaan terug naar Hidalgo, vanhieruit rijden we nu richting Monterrey
tot aan de rondweg naar Saltillo, met weinig zicht en overal afgebroken  hoogspanningskabels over de weg komen we na nog enkele verkeerde afslagen toch in Villa Garcia terecht en rijden door de stad heen richting Rinconada.
Als we onder de spoorlijn doorkomen gaan we een heuveltje links van de weg bekijken, hier staan veel mooie grote Thelocactus rinconensis planten op de steile kliffen, het blijven schitterende planten die het ook in cultuur zo goed doen, Dick vindt met Wim ook nog een schitterende cristaat, we blijven fotograferen en of het nog niet genoeg is vinden we ook nog een klein blijvende Opuntia spec. en Mamm. meiacantha en Echinocereus stramineus.
Even later gaan we naar de overkant van de Rio Aquanaval op zoek naar Mam. plumosa en ook hiervan vinden we verschillende mooie grote exemplaren, deze planten zijn erg ingedroogd en sommige zijn al dood, het is flink uitkijken op deze steile helling , de storm staat er vol op en de enorme rukwinden blazen je zo van de sokken, totaal uitgewaaid zoeken we de beschutting van de bus weer op en rijden dan terug naar Villa Garcia en naar ons vaste Hotel San Francisco, dit blijkt echter volgeboekt en omdat we niks anders kunnen vinden rijden we noodgedwongen in het donker door naar Saltillo over de drukke MEX 40.
Om 21.00 uur arriveren we hier en vinden al vlug een aardig hotel, Paraisa del Sol, waar we onze intrek nemen, in een restaurantje vlakbij kunnen we nog lekker wat eten waarna we ons hotel weer opzoeken, dan nog een paar tequila’s en vlug naar bed, doodmoe van de hele dag in de storm te lopen.
Vandaag 340 km gereden. Je zult begrijpen dan al na 7 dagen we een geweldig avontuur beleven!

De topper van busje 3, Mammillaria Plumosa hier met Bertus Spee, Paul Lany klimt net weg.

Dag 8 woensdag 19 maart,  Saltillo- Cocepcion del Oro
Vanochtend kijken we naar buiten en zien dat de zon volop schijnt, de storm is gaan liggen en het is weer helder, rond 8 uur rijden we de stad weer door naar het oosten, richting Monterrey,
Bij km 20 stoppen we vlakbij Higuleras en gaan aan de zuidkant van de weg een wandeling naar de bergrug maken, na 10 meter voorbij het hek staan we al midden tussen tientallen grote
Echinocactus horizonthalonius, dan lopen we verder over de langzaam stijgende bergrug en komen bij een grote populatie Ariocarpus retusus uit, prachtige grote planten, ook zien we hier nog een aantal Coryphantha’s, deze zijn flink in de grond teruggetrokken en nauwelijks te herkennen, overal ligt een laag stof op van de storm van gisteren.we vinden ook schitterende minuscuul kleine Epithelanta micromeris plantjes, ze noemen ze in het verkade alnum niet voor niets "knoopcactus"
De heuvel wordt gaandeweg steiler en vervolgens komen we Echinocereus pectinatus en een stramineus vorm tegen en af en toe een mooie Gymnocactus beguinii, in bloei! Ook  vinden we dan Lophophora williamsii en Ancistrocactus scheerii.
Ik kom nu op een heel steil stuk en zoek nog steeds naar Thelocactus macdowellii maar deze schittert door afwezigheid, nu kom ik op de kam van de bergrug en hier groeien talrijke Mam. chionocephala en ook Agave bracteosa, aan de zuidkant van de kam gaat het steil omlaag en ik klim wat langs de kale rotsen verder, hier vind ik verrassend weer enkele Mam. plumosa tussen de rotsspleten maar nog steeds geen T. macdowellii, dan begin ik aan de lange afdaling en kom onderweg de rest van de ploeg weer tegen, we zoeken de bus weer op en rijden dan dwars door Saltillo naar het zuiden, hier komen we op de MEX 54 uit die gaat naar Zacatecas.
Bij km 297 maken we dan een korte stop bij een solitaire heuvel, hier vinden we Neolloydia conoidea, Ferocactus pilosus, Mammillaria chionocephala, Echinocactus platyacanthus en Ariocarpus retusus.
Dan rijden we door een enorme vlakte de staat Zacatecas binnen en gaan dan bij de volgende bergrug naar Concepcion del Oro, nu gaan we eerst kijken of we een hotel kunnen scoren, ons vaste hotel zit al vol maar aan de overkant kunnen we bij Hotel de la Concepcion wel terecht,
Een 2 en een 4 persoons kamer voor 800 pesos.
Vervolgens rijden we het stadje weer uit en gaan dan noordwaarts richting Melchor Ocampo, na 30 km stoppen we aan een rij lage heuvels en gaan hier op zoek naar een langbedoornde Thelocactus hexaedrophorus, prachtige planten waarvan een in bloei, hier een close up en kijk ook op de grote foto hier onder.. Ze zijn snel gevonden en zitten bijna helemaal in de droge grond, alleen de zware bedoorning steekt nog omhoog, verder groeit hier Echinocactus horizonthalonius en enorm grote Ferocactus pilosus, de grootste heeft stammen van wel 3 meter.Dick vond nog een enkele Leuchtenbergia principes, deze plant begint kennelijk erg zeldzaam te worden in de natuur.
Dan rijden we terug naar Cocepcion del Oro en maken nog een paar korte fotostops onderweg, o.a.een mooi plaatje van de omgeving in het hotel terug frissen we ons op en wandelen dan het oude mijnstadje in,
we zoeken het kleine restaurantje weer op, hier kun je heerlijk eten en een koel biertje drinken voor weinig geld en dik tevreden  gaan we terug naar ons hotel, voor het slapen gaan nemen we nog een tequila op weer een suksesvolle dag.
Vandaag 264 km afgelegd.

Thelocactus hexaedrophorus in bloei en met extreem lange bedoorning bij Conception del Oro

Dag 9 donderdag 20 maart,  Concepcion del Oro- Doctor Arroyo.
Een stralende dag kondigt zich aan als we na de koffie en een ontbijtje al weer vroeg op pad gaan, we draaien de MEX 54 op naar het zuiden en maken na 10 en 20 km 2 stops bij enkele lage heuveltjes, hier groeien enorm veel Neolloydia conoidea, Ferocactus pilosus, Echinocactus platyacanthus,
Mammillaria pottsii en enkele Sclerocactus uncinatus var. wrightii, verder nog verschillende Yucca’s en Dasylirion.
Dan rijden we door naar San Tiburco en gaan hier links de MEX 62 op, we komen nu dooer een vrij vlak gebied maar bij km 82 stoppen we aan een kale heuvel en gaan hier even grazen,
Hier vinden we Ariocarpus retusus, Mammillaria pottsii en M. formosa, Stenocactus en Neolloydia,vervolgens rijden we in een keer door naar Matehuala door en vlak cultuurgebied, in Matehuala doen we weer boodschappen in een grote supermarkt, volgens mij zitten er achter in de bus een stelletje hongerlappen en hier mogen ze vast meer dan thuis.
Hierna gaan we oostwaarts de weg naar Doctor Arroyo op, na 30 km gaan we dan rechts de onverharde weg naar El Reparo een stukje op en stoppen onderaan een lage heuvelrug.
Nadat we eerst een lekke band verwisseld hebben gaan we op zoek naar Encephalocarpus strobiliformis, er staan nog duizenden van deze mooie plantjes in de stenige grond, verder vinden we hier Stenocactus, Ariocarpus retusus, Thelocactus hexaedrophorus en Th. conothelos waarvan sommige in bloei.
Een andere opvallende plant die hier groeit is Dasylirion longisissimum, vele getooid met een lange bloeistengel, het zijn net struisvogels van een afstandje.
Na een lange wandeling rijden we door naar Doctor Arroyo, in ons bekende hotel is geen plek meer en we zien ook dat Anjo en Coby Keizer hier een dag eerder geweest zijn, we zouden ze hier ontmoeten, nu rijden we naar Hotel los Pinos in het centrum en kunnen hier nog 3 kamers krijgen voor 1140 pesos.
Dan laten we eerst de lekke band repareren, dit geeft wat moeite want iedereen is al goede vrijdag aan het vieren, maar als we een rondje bier geven hebben we opeeens veel vrienden en worden we op prima wijze geholpen, we gaan terug naar het hotel en drinken nog een biertje in de ondergaande zon, dan gaan we naar het restaurant op de hoek en genieten van een heerlijk maal waarbij Dick een gevecht aangaat met een grote red snapper.
Na afloop borrelen we nog wat na en worden de belevenissen van de afgelopen dag doorgenomen, weer veel leuke planten gezien, en gaan we tevreden op een oor.
Vandaag 233 km afgelegd.

Dag 10 vrijdag 21 maart,  Doctor Arroyo- Ciudad Victoria.
De zon komt op boven Dr. Arroyo als we weer tot leven komen, na de koffie pakken we onze spullen en rijden  noordwaarts het stadje uit, na 10 km gaan we dan rechts de nieuw geasfalteerde weg naar El Carmen op, na 5 km stoppen we bij enkele intressante heuvels en gaan hier wat rondstruinen, er groeit hier van alles, achtereenvolgens vinden we Mammillaria candida, formosa en M. picta, Thelocactus conothelos en de onvermijdelijke Ariocarpus retusus, waar hebben we deze niet gezien.
Wat later rijden we terug naar Dr. Arroyo en kopen hier verse broodjes, dan gaan we zuidwaarts naar Mier y Noriego en vlak voor dit plaatsje kijken we rond op een heuvel, hier groeien Thelocactus conothelos, sommige in bloei en Ariocarpus retusus.
Vervolgens willen we zuidwaarts binnendoor naar Tula rijden, we volgen een onverharde weg door een kaalgevreten gebied waar bijna niks meer groeit en zoals vaker klopt er niks van de kaart zodat we na een poos bij Las Antonias uitkomen, dit is de weg naar Villa de Bustamante, we kijken hier ook nog op een heuvel rond en vinden weer T. conothelos en Mam. candida en formosa. Bijzonder fraai was een enorme Ferocactus pilosus, die is zou oud dat er de vorm van een zitbank in is ontstaan, en wie zag daar gelijk weer een mooie gelegenheid in om uit te rusten? Ja Wim dus!
Nu gaan we door de bergen omhoog en vlak voor de pas kijken we nog wat rond op een bosrijke heuvel, hier vinden we Ferocactus  echidne v. victoriensis met grote gele bloemen.
Over de pas heen dalen we een diep dal in en passeren  Villa de Bustamante, wat verder komen we nu op de MEX 101 uit en rijden door naar de dichtstbijzijnde plaats Jaumave, hier is een hotel maar dit zit ook vol, noodgedwongen rijden we nu naar Ciudad Victoria, door de Sierra Madre dalen we af naar de laagvlakte en tegen donker komen we in CD Victoria aan, na even zoeken komen we bij Hotel Blanquita terecht en nemen hier voor 1020 pesos 3 prima kamers.
Om de hoek zitten een paar restaurantjes en na wat onenigheid over het bier wisselen we van tent en krijgen we weer een prima maal voorgezet, zo komt alles toch weer goed, we besluiten deze dag weer met een paar tequila’s en gaan dan lekker knorren.
Vandaag 268 km gereden.

Bert, is zeer onder de indruk van Astrophytum myriostigma de bisschopsmuts, de grote bolcactus is Echinocactus platyacanthus lees het verhaal hier onder.

Dag 11 zaterdag 22 maart,  CD Victoria- Rio Verde.
We gaan vroeg ontbijten in het restaurantje om de hoek en leggen zo een basis voor een lange rit, we hebben wat extra kilometers te maken om op schema te blijven, in gestrekte draf rijden we de bergen weer in door een indrukwekkend gebied, het is nog erg rustig op de weg, 10 km voorbij Jaumave stoppen we bij een bergkam die vanaf de weg omhoog loopt en gaan we  weer  klimmen, al na enkele minuten vinden we de mooie grote Astrophytum myriostigma’s die hier vlak boven de weg groeien, er zitten schitterende vormen bij,wat hoger komen we Mam. candida en klissingiana tegen en ook vele Echinocereus penthalopus vol met knoppen, verder staan hier nog mooie palmen Trachycarpus wagnerianus (de auto wachtbeneden) en Dioon edulis, een Cycaspalm met onze Joop er bij en ook groeit hier Cnidosculus tubulosus, een plant met netelharen, daar moet je echt niet aankomen  Joop!!
Na een fikse klim dalen we af en rijden door naar Tula, hier doen we wat boodschappen, die jongens hebben nooit genoeg, en rijden dan verder de vlakte door, als we een heuvelrug passeren gaan we hier de wei in om wat rond te kijken, Thelocactus tulense, Mam. magnimamma, Neolloydia en Coryphantha is hier de oogst, dan rijden we door tot aan de MEX 80 en gaan hier links naar het oosten, na 15 km maken we een korte stop vlak voor San Rafael, hier liggen overal lavavelden in de vlakte waar we wat op rondkijken.
Hier groeit een zwaarbedoornde cereus, aan de vruchten  en bloemen te zien een Pachycereus,
Myrtillocactus geometrizans en Mam. magnimamma.
Wat verderop nemen we de afslag naar Palomas en rijden door de heuvels naar de volgende vlakte, als we door Palomas rijden zien we een kraam met gebraden pollo’s langs de weg en hier gaan we dus lunchen, de kippen smaken heerlijk en als we er een biertje bij willen wordt dit rap gehaald, dit is het echte leven in Mexico, iedereen helpt elkaar.
Weer verder door de enorme vlakte bereiken we dan Las Tablas, kruisen de spoorlijn en gaan vervolgens de rechtse heuvel onderzoeken, Astrophytum myriostigma staat ons al op te wachten, mooie grote planten, maar ook een afwijkend klein plantje met dwarsribben. ook groeit hier Mammillaria albata en microthele, de laatsten zijn zo ingedroogd dat het net witte schildpadden lijken, Gymnocactus gielsdorfianus zou hier ook ergens moeten groeien maar deze vinden we niet, verderop in de vlakte ligt nog een berg, daar volgende keer maar eens gaan kijken.
Na een poosje vervolgen we onze weg en na 40 km  in een enorme stofwolk bereiken we Santa Rita, hier hebben ze het asfalt al uitgevonden en kunnen we vaart maken, dan komen we aan de MEX 70 en gaan rechts richting Rio Verde, na 12 km nog een kort stopje bij de zijweg naar Miguel Hidalgo, hier kijken we even bij de Turbinicarpus lophophoroides, deze zitten diep in de droge grond teruggetrokken en zijn zo duidelijk te zien door de ronde gaatjes.
Dan komen we in Rio Verde aan en rijden naar het centrum, in Hotel Plaza kunnen we nog
2 kamers krijgen voor 1020 pesos, zo zijn we weer onderdak.
Vervolgens lopen we de drukke stad in om wat te winkelen en te eten, om 10 uur gaat alles sluiten en is het gedaan met de pret zodat we ons hotel weer opzoeken, we praten nog wat na met een tequila en gaan weer tevreden naar dromenland.
Vandaag 319 km aan het totaal toegevoegd.

Dag 12. zondag 23 maart,  Rio Verde- San Luis Potosi.
Vandaag komen we wat later op gang, enkele mensen willen de paasmis bijwonen, ze zijn echter al vlot terug, het schijnt nogal druk te zijn, het is dan half 10 als we onze spullen inpakken en naar het westen de MEX 70 oprijden, het is wat bewolkt maar later komt de zon weer door.
Gaandeweg gaat de weg klimmen en rijden we door en enorm berggebied, we kijken even op een vrij kale heuvel rond maar deze is helemaal vertrapt door het vee, op een steile rand groeien alleen wat clusters Mammillaria magnimamma.
Bij km 198 stoppen we dan aan een steile rotswand langs de weg, deze hangt vol met Agave xylonacantha, vele getooid met een bloeistengel, ook vinden we hier M. albata, Ferocactus echidne in bloei en een kleine Sedum, dan slingeren we verder de bergen in en maken een volgende stop bij km 210, hier groeien 4 verschillende Agaven  tegen de rotswanden, A. xylonacantha, A. garcia mendoza, A. celsii en A. americana, met een lachende wim op de stoep. Ook zien we hier voor het eerst een Selenicereus en Mammillaria orcuttii, opvallend donkergroene planten, een ander klein plantje lijkt veel op M. schiedenana ssp. dumetorum.
Weer verder omhoog passeren we het hoogste punt en dalen dan af tot vlak bij Valle de los Fantasmas, een gebied met enorme grote rotsblokken, bij km 220 maken we een stop en gaan weer aan de klim, kort bij de weg vinden we al M. erytrosperma en wat verder M. orcuttii, schitterende planten de een nog mooier dan de ander en ook hier weer Agave celsii en A. ferox, ook komen we hier de brandnetelplant weer tegen, als je hem aanraakt kan je enorme brandblaren krijgen, dat verschild per mens, maar b.v bij Wim ontstaan echt enorme blaren en doet het ook echt pijn!.We maken op weg naar San Luis Potosi nog een laatste stop voor die dag bij de succulente Pittocaulon praecox, deze plant komt hier in grote getale voor evenals talrijke Tillandsia’s. De oude naam van de Pittocaulon is Cenecio en Cineraria praecox, maar wij en de Mexicanen noemen heb Palo Loco, wat betekend gekke boom, de plant bloeit namelijk voordat het blad er aan komt!
Het begint nu ook weer stevig te waaien en het wordt en stuk kouder dus rijden we door naar San Luis Potosi, onderweg stoppen we nog even om de enorme stofwolken op de foto te zetten die over de vlakte waaien.
We bereiken SLP en rijden door tot in het centrum, hier komen we bij Hotel la Terminal terecht, een 2 pers. kamer kost maar 230 pesos, wat later lopen we het historische centrum in,
Op de grote plaza is van alles te doen met veel muziek, een lichtshow en vuurwerk, pasen wordt hier intens gevierd, we vinden weer een prima restaurantje met uitzicht op de plaza, het eten is heerlijk en met een biertje blijven we nog wat van de muziek genieten.
Het is inmiddels flink koud geworden als we het hotel weer opzoeken zodat we al vlug in ons warme bed kruipen, dit was weer een bijzondere dag.
Vandaag 135 km gereden.

Dag 13 maandag 24 maart, San Luis Potosi- Guanajuato.
We komen maar langzaam op gang deze ochtend, het is tweede paasdag dus het kan wel een keer, we drinken koffie en trachten dan de grote stad uit te komen, via de rondweg zitten we al snel in de goede richting en na wat draaien en keren rijden we de MEX 70 op richting Pozuelos, we rijden een stuk door de bergen en kijken op een helling rond, hier groeit weinig, een enkele Stenocactus en Echinocereus pectinatus, na lang zoeken vinden we toch nog een Coryphanta potisiana.
Dan rijden we door tot bij km 31 en komen hier op een vlak terrein terecht, ook hier gaan we de wei in en vinden al snel heel veel Stenocactus coptonogonus, het zijn prachtige planten, hier een plaatje van dichtbij, ze zijn flink ingedroogd en in de grond teruggetrokken, het lijkt wel of het ieder jaar droger wordt in Mexico, ook vinden we nog Mammillaria en Coryphantha, onherkenbaar door de droogte, we zoeken ook nog naar Echinocereus pulchellus ssp.venustus maar deze is helemaal onvindbaar.
Nu rijden we door naar Ojuelos en komen een stukje door de staat Zacatecas we fotograferen nog een fraai gebrandschilderd raam van een Kerkje en pakken vervolgens ook ook nog een puntje van de staat Jalisco, voorbij de controlepost stoppen we bij een tankstation om wat te eten en koffie te drinken, even verderop langs de weg staan talrijke keramiek winkeltjes en hier wordt nog flink geshopt, de bus is gelijk een stuk zwaarder.
Vanuit Ojuelos rijden we dan richting San Felipe en komen in de staat Guanajuato, hier worden we flink gecontroleerd en zelfs gefouilleerd maar als Wim een nummertje touwtjespringen weggeeft kunnen we vrolijk verder.
Van San Felipe rijden we door cultuurgebied naar Dolores Hidalgo, vlak voor deze plaats stoppen we nog op een vlak terreintje en vinden hier Ferocactus latispinus, en enkele
Coryphantha’s en M. heyderi, ook deze zitten diep in de grond.
Onderweg zien we ook veel terreinen welke helemaal afgebrand zijn, voorbij Dolores Hidalgo gaan we west een bergachtig gebied door, we klimmen een flink stuk door een bosrijk gebied en komen dan hoog boven de stad Guanajuato uit, hier maken we een korte stop met een prachtig uitzicht, als we nog wat rondkijken vinden we hier een Stenocactus en ook M. pettersonii.
Vervolgens dalen we vanaf de bergrug het dal in en komen in Guanajuato aan, een leuke stad, rondom tussen de bergen, al vlug vinden we een leuk hotel”Mineral de Rayas”, 440 pesos per kamer, dan ga ik een plekje zoeken voor de bus en moet hiervoor de hele stad rond, er zijn hier overal tunnels aangelegd onder de stad, uiteindelijk kom ik vlak bij het hotel in een parkeergarage terecht en is dit probleem opgelost.
Vervolgens gaan we de stad verkennen en wat later zoeken we een restaurant op om onze calorieen aan te vullen, het blijkt een dure tent te zijn en het eten is niet wat we gewend zijn,
hier komen ook veel touristen en dat is te merken, ook brengen we een toost uit op Wim die vandaag jarig is.
Dan zoeken we het hotel op en borrelen nog wat na, dit was weer een heel gezellige dag.
Vandaag 284 km afgelegd.

Dag 14 dinsdag 25 maart,  culturele dag Guanajuato.
Vandaag slapen we lekker uit en gaan daarna op ons gemak ontbijten op een gezellig terrasje op een leuk pleintje, hierna gaan we uit elkaar zodat ieder zijn eigen ding kan doen en gaan we de toerist uithangen, terrasje, museum, mercado, met een kabelbaantje de berg op, met een prachtig uitzicht over de schilderachtige stad, van Dick horen we later dat hier een museum is met opgedroogde mensen, gelukkig drinken wij genoeg om daar niet naar toe te hoeven.
Na de hele dag door de stad gedwaald te hebben rusten we een poosje uit en gaan dan weer gezamenlijk op pad, het wordt weer etenstijd, we zoeken een gezellig plein op met live muziek en genieten van een biertje waarna we wat te eten bestellen, ook hier weer geen kwaliteit voor de prijs, wat we wel krijgen is 2 maal een Mariachi orkest rond onze tafel en dat maakt veel goed, na enkele margarita’s gaan we helemaal los en zelfs Dick krijgen we aan de drank, dit is op en top Mexico
Op de terugweg komen we nog in een bar terecht waar een heel goede live muzikant speelt, hier nemen we nog een afzakkertje en zoeken dan het hotel op, later krijg ik nog een foto te zien met een bos hout op mijn rug, maar daar weet ik niks meer van, zal wel een droom geweest zijn.

Dag 15 woensdag 26 maart, Guanajuato- San Miguel de Allende.
Na een prima nachtrust, wat wil je na al dat drankmisbruik, gaan we weer naar ons pleintje voor een stevig ontbijt en langzaam komt het leven weer terug in de groep, rond half 10 pakken we onze koffers in en laten Guanajuato achter ons, we rijden terug door de bergen naar Dolores Hidalgo en via de MEX 110 gaan we nu oostwaarts naar San Luis de la Paz,
hier gaan we dan zuidwaarts de GTO 46 op, we passeren Mineral de Pozos weer en stoppen nu bij km 12, hier kijken we bij de Mammillaria. zephyranthoides en M.magnimamma terwijl Wim nog voor wat extra mest zorgt, dan steken we de weg over en gaan hier op zoek naar Mam. albiflora, er staan er niet veel meer en ook nog niet in bloei, er is wel knopvorming zichtbaar maar minder als vorig jaar, 4 weken vroeger, het zal hier eerst eens moeten regenen. Ook vinden we nog Glandulicactus uncinatus ssp.wrichtii in bloei, dit jaar staan er echter veel minder planten dan voorheen.
We rijden een stukje verder en gaan dan binnendoor naar de MEX 57, de laatste onverharde weg van deze tocht, onderaan de laatste heuvel gaan we nog een maal de wei in, hier is een andere site van M. albiflora, mooie plantjes en nog maar net in de knop., in 2 weken tijd is ook hier niks veranderd volgens Wim die hier met busje 2 ook al was.
Dan stevenen we westwaarts naar San Miguel de Allende waar we het dal inrijden en midden in de stad uitkomen, we rijden naar Hotel Paradon San Sebastian de Aparico en nemen hier 3 kamers voor 1050 pesos, waarna we ons installeren.
De dames onder ons gaan vervolgens winkelen en ik geniet met Wim van een koel biertje op het terras, even later zien we Mieke en Rene uit Belgie arriveren, zij wisten dat we hier ook zouden zijn en vervolgens hebben we wederzijds heel wat bij te praten, wat later komen onze dames terug met armen vol met tassen, ze vinden deze stad mar niks in vergelijking met Guanajuato, maar dat wisten wij al.
Vervolgens frissen we ons wat op en gaan dan gezamenlijk eten, we komen in een ouwe velle restaurant terecht, Tio Lucas, dit zit vol Amerikanen die veel leven maken maar weinig lol, weer een dure tent en de camarones zijn al koud als ze opgediend worden, toch hebben we het naar ons zin met een biertje, wijntje en margarita, geregeld komt er een ouwe heks langs die zo te zien haar bezem kwijt is (misschien wat voor Wim, die valt op oude dames)
Als we betaald hebben (veel voor weinig) lopen we naar de zocalo, hier is weinig meer te doen, de muziek is afgelopen dus gaan we naar Mamma Mia en komen hier op het dakterras terecht, hier is het wel gezellig en na enkele flinke margarita’s stijgt de stemming zienderogen.
Zo wordt de laatste avond van deze reis waardig afgesloten, met handen en voeten bereiken we ons hotel en stijgen  in een roes van tequila op naar dromenland.
Vandaag 175 km gereden.

Dag 16 donderdag 27 maart,  San Miguel de Allende-  Mexico City-  Amsterdam .
Heerlijk geslapen vannacht en op tijd weer wakker, na een lekkere douche kan het bekende ritueel, koffers inpakken voor de terugreis, beginnen.
Dan gaan we lekker ontbijten in de stad en laden vervolgens ons boeltje in de bus, om half 10 vertrekken we uit San Miguel, uitgezwaaid door Mieke en Rene.
Via de MEX 111 rijden we richting Queretaro en bereiken dan de bekende MEX 57 en stomen zuidwaarts, kort voor Mexico City maken we nog een koffiestop bij de Italian coffee
company, het nieuwe fenomeen in Mexico, hier hebben ze tenminste echte koffie.
Dan duiken we de drukke stad in en via  de Circuito Interior komen we exact om 14.00 uur
op de Aeropuerto aan, we stallen de bus en gaan dan naar de vertrekhal, hier krijgen we te horen dat ons toestel 2 uur vertraging heeft, het lange wachten kan beginnen, we eten, drinken en winkelen nog wat en leveren de bus af aan de verhuurder,  alles is OK dus dit is ook afgehandeld.
Uiteindelijk kunnen we aan boord en vangt de terugtocht aan, na 9.5 uur landen we op Schiphol, in een koud en nat Nederland, zonder problemen passeren we de douane en vanaf hier gaat ieder zijns weegs en nemen we afscheid van elkaar, niet voor lang want we komen nog en keer bijeen.
Na bijna 3 uur treinen en bussen kom ik uiteindelijk om 19.15 uur thuis in Borssele, net op tijd om mijn dia’s te pakken en een lezing te gaan geven voor de afd. Zeeland, deze gaat over Baja California, zo blijft het Mexico gevoel nog even hangen en morgen, zaterdag, schijnt de zon in Nederland want ik had nog wat plek over in mijn koffer en daarom  wat extra zonnestralen meegenomen om het oude karkas op te warmen.
Met dank aan Wim, Joop, Dick, Bert en Paul.

Bertus Spee,  28 maart 2008.