n


Zuid afrikaanse foto-expeditie 2008

busje 1

Reis Zuid-Afrika
22 oktober – 6 november 2008

Dit verslag is gemaakt door Marie - Claire bruggeman Wommelgem Belgie

21/10  Dag 0  Wommelgem – Schiphol
22/10  Dag 1  Schiphol Amsterdam – Kaapstad ZA. - Somerset
23/10 Dag 2  Somerset – Clanwilliam
24/10 Dag 3  Clanwilliam – Vanrhynsdorp
25/10 Dag 4  Vanrhynsdorp – Kamieskroon
26/10 Dag 5  Kamieskroon – Springbok
27/10 Dag 6  Springbok – Springbok
28/10 Dag 7  Springbok – Richtersveld
29/10 Dag 8  Richtersveld – Richtersveld
30/10 Dag 9  Richtersveld – Clanwilliam
31/10 Dag 10 Clanwilliam – Matjesfontein
1 /11  Dag 11  Matjesfontein – Riversdale
2/11  Dag 12  Riversdale – Robertson
3/11  Dag 13  Robertson – Hermanus
4/11  Dag 14 Hermanus – Simonstown
5/11  Dag 15 Simonstown – Kaapstad ZA. Luchthaven
6/11  Dag 16 Schiphol - Wommelgem   


Dag 0  Dinsdag 21 okt.
Indien we op 22 okt. zouden vertrekken hebben we maar 1u tijd om vanuit de trein naar de incheckbalie voor de koffers te rennen en omdat we ons geen  vertraging kunnen permitteren raad KLM ons aan om een dag vroeger naar Schiphol af te reizen en daar een overnachting te zoeken. Dit voorstel nemen we dan maar aan het zal de stress om te laat te komen ook wat verlichten. Zo gezegd zo gedaan en op 21 okt. nemen we de Trein om 16’59 richting Schiphol, de rit duurt 1´50min. Witold heeft een hotel gereserveerd en na wat navragen en enkele telefoontjes belanden we toch op de shuttlebus en komen we aan in hotel Zwanenburg  het is ondertussen al bijna 9uur, snel de valiezen naar de kamer gebracht zodat we ons avondeten niet missen.
Hier hebben we kalkoenfilet gegeten met een glas wijn. Voor de overnachting en avondeten betalen we €.134

Opmerking: wanneer we willen betalen met Visa blijkt dat Witold zijn kaart niet werkt dat beloofd voor de volgende dagen, maar we kunnen niet meer terug en het avontuur is begonnen.

Dag 1  Woensdag 22 okt.
Onze wekker loopt af in hotel Zwanenburg 6.30u ontbijt 7u want we vliegen om 11.10U. De shuttlebus pikt ons op om 7u30 we zijn op de luchthaven op de kortste keren en alles verloopt vlot.                                                                               We maken kennis met onze Nederlandse medereizigers  en die schijnen nogal mee te vallen het zijn wel speciale figuren.                                                                                                         Het vliegtuig vertrekt stipt en we vangen een vlucht aan van 9698km die 11.10 min. zal duren. De vlucht verloopt ook zonder problemen, het eten aan boord is niet om naar huis te schrijven. Rond +-11u landen we in Kaapstad en komen vlot door de douane we hebben zelfs geen visum nodig wat weer een hoop in te vullen papierkraam spaart.                                                                                            We moeten onze auto nog afhalen en krijgen een mooie volkswagen bus toe gewezen, er staan 64480km op de kilometerteller. Rond 23.20u starten we richting Somerset, het is nog even wennen want in ZA. Rijden ze links en het stuur staat rechts in de auto dat is wel even aanpassen, maar Wim is een ervaren chauffeur en voor hem blijkt dat geen onoverkomelijk probleem te zijn, hij doet het uitstekend.                                                                                                    Het is al 24uur wanneer we in Somerset B.B. Two Oaks aankomen, we krijgen er een leuke kamer, er worden nog enkele flessen wijn op tafel gezet waar we onze reis mee inzetten.  +- 1u duiken we in bed en vallen vermoeid in slaap.

Opmerking: Het ziet ernaar uit dat het een leuke reis zal worden en het best klikt met de andere medereizigers.

 

Dag 2  donderdag23 okt.
We hebben een heerlijke nacht achter de rug en staan op om 7u voor een uitgebreid ontbijt, lekkere koffie, verse broodjes,allerlei beleg en vers fruit en fruitsap.
We rekenen af en betalen voor alles 2175 Rand wat op een 33€ pp. neerkomt.   De rit gaat langs de supermarkt waar we wat voorraad moeten opdoen zoals een ijsbox, drinken,eten, fruit, enz. Eindelijk nemen we dan de officiële start naar de Kaap, we nemen een pas en stoppen in Piketberg, waar we al snel verschillende mooie plantjes vinden, tot nu toe kennen we ook de namen nog niet van al die Vyge’s. vervolgens rijden we via Clanwilliam naar Pakhuispas, na de zoektocht op deze pas rijden we terug naar Clanwilliam om te overnachten, we belanden in een oud maar proper hotel, het is wat uitkijken want we hebben telkens 5 kamers nodig  (omdat de heren niet samen willen slapen) en dat zal overal niet lukken.
Ons avondeten nemen we in de nabije buurt en het kost ons 680R. het eten is er zeer lekker en rond 10u liggen we alweer in bed.

Opmerking: het is wel een sensatie als je zoveel plantjes vind en de groep is laaiend enthousiast. 
 

Dag 3 Vrijdag 24 okt.
Weer vroeg uit de veren het is nu 6.30u nemen weer een uitgebreid ontbijt met spek en eieren en alles erop en eraan.                                                             Eerst hebben we de avond voordien nog even een kennis van de buren gebeld die rond 8u de pralines die we voor haar hadden meegekregen kwam afhalen, het is een lief en enthousiast vrouwtje, die zeer teleurgesteld is als ze te horen krijgt dat we op haar verzoeken niet kunnen ingaan, zij had al van alles geregeld, wijn kelder, kerken en parken bezoeken en ze had zelfs al een optie op een hotel genomen wat ze gelukkig nog heeft kunnen annuleren, want we hebben zelf een programma waar we moeilijk kunnen vanaf wijken anders komen we niet rond en op 5 nov. moeten we terug in Kaapstad zijn.                                                                     Uiteindelijk rekenen af in Clanwilliam de andere staan al de trappelen dat het te lang duurt en betalen 1800R. voor onze overnachting en breakfast.                  We gaan van start rond 8.30u richting pakhuispas, vinden er alweer leuke dingen en vervolgen onze weg, waar we onderweg een geïmproviseerde picknick opzetten met boterhamekes met kaas en wat fruit het smaakt iedereen, zo in het stralend weer van ZA. Het is hier dan ook 30°C wat zou je nog meer willen.  Na de lunch rijden we verder richting Vanrhynsdorp waar we zullen slapen in Vanrhynsdorp lodge Wim is hier al een keer geweest en het is er zeer naar onze zin.                   Gifpas gaan we nog even doen nu ons slapen al geregeld is, onderweg ernaar toe zien we een klein vrouwtjes antiloop en  we vinden ook Argyroderma delaetii, conophytums, bloeiende aloë's  mesems, huernia’s, asclepia cancellata en nog veel meer. Terug in ons hotel  6.30u hebben we nog tijd om te douchen want het was weer een warme stoffige dag, eten doen we die avond in een aangeprezen restaurant Ikke vegie pasta en Witold bief het kost voor ons allen 700R = 9€ pp.

Opmerking:  Het was weer een amusante dag met een zeer tof BB.
 

Dag 4 Zaterdag 25 okt.
In BB. Vanrhynsdorp worden we weer verwend met een uitgebreid ontbijt. Rekenen af 2000R voor 6 personen en gaan weer op pad het is nu 8.30u en moeten nog wat mondvoorraad opdoen en nog even langs de post voor postzegels. Vandaag gaan we naar de Knersvlakte en naar voorspelling van Wim staat er ons weer heel wat te vinden wat ook bewaarheid word, hier komt de opsomming: Agiroderma, (vinger en duimke) Dactilopsis digitata, Euphorbia karoensis en nog veel meer soorten waar we de namen niet van kennen. De rit gaat verder en we stoppen nog een paar maal in de knersvlakte want dat is een uitgestrekt gebied. Op de kliprand stoppen we en vinden Conophytums, mesems, Bulbine’s, Ceriopegia, Crassula en nog te veel om allemaal op te noemen. We gaan verder en stoppen bij Garies om te eten in Bitterfontein, planten vinden we nog als volgt Tylecodon paniculatus, Cotuledon articulata, Crassula columnaris, Crassula altopurea, en Anacampseros we zien er ook mooie Parka vogels,. Nu eerst nog een tankstation zoeken die hier in de knersvlakte niet te dik te vinden zijn, onze kilometerteller staat dan op 65154 km het kost ons 61R. voor 62lt. Na al deze beslommeringen begeven we ons naar de Letterklip in Garies het ziet eruit als een gigantische  hamburger allemaal stenen op elkaar we vinden hier grote Aloe’s Dichotoma waar ook nog zaad op zit , verder vinden we ook nog een zeer mooi vetplantje met grote witte bloemen en enorme zaaddozen we dopen hem kastanjettes maar de juiste naam is vermoedelijk Conicosia elongata (varkiesknol).  Na dit avontuur gaan we weer opzoek naar een overnachting wanneer we die hebben gevonden kunnen we in de buurt nog wat rond rijden, uiteindelijk komen we terecht in Kamieskroon hotel.  In leliefontein vinden we weer een Crassula en Aloe variegata, terug in Kamieskroon rond 6u hebben we nog ruim de tijd om de douchen en uitgebreid te aperitieven want in ZA. hebben ze lekkere wijn. Het avondeten is ook naar wens drinken nadien op het terras nog behoorlijk wat wijn en rond 11U liggen wij in bed. Wim heeft nog zwaar gediscuteerd met enkele Hollandse meiden waar hij het uiteindelijk toch niet heeft van kunnen winnen, en is met een zware kop in zijn bed is gedoken. Maar het was er zeer gezellig en het hele verblijf koste ons 2500Rand.
Opmerking: Wim is een zeer goeie reisbegeleider met een scherp geheugen anders hadden we zoveel mooi’s nooit kunnen vinden


Dag 5 Zondag 26 okt.
We staan op in Kamieskroon hotel 6.30U en nemen weer een uitgebreid Engels ontbijt en rond 8.30U begeven we ons op weg naar Springbok zo’n 64km verder, onderweg word er verschillende keren gestopt en vinden er oa. Cotyledon, en Duvalia, we maken nog even een ommetje langs de gravelwegen waar je goed van dooreen geschut raakt en belanden in het Namaqua natuurpark.  We komen er springboks tegen, hele velden mooie witte bloempjes, Euphorbia’s, Ceriopegia’s  met zeer kleine rode bloempkes we maken een loep door het park en komen ook nog fel oranje gazania’s tegen, witte bloempjes met grijs blad waar we alweer de naam niet van kennen, telkens gevolgd met Fred zijn inmiddels bekende uitspraak “ Oh die “ .Voor we naar springbok rijden pakken we nog eerst matjeskloof en vinden boven op de berg Aloë dichotoma, uiteindelijk komen we dan in Springbok terecht en huren een huisje met slapen voor 12, weer komen we niet tot een oplossing om samen te slapen en huren voor Herbert nog een huisje bij, zo iedereen weer tevreden hier zullen we 2 nachten blijven. Op dat moment is het 16.30U we kunnen ons nog wat opfrissen en begeven ons dan op pad op zoek naar eten we komen in Titi’s restaurant terecht en eten zeer lekker, doen nog een leuke babbel met plaatselijke bewoners en betalen voor ons maal 700R.
Opmerking: Het was weer een leuke dag vol met verassingen    
 Aloë pillansii F:\MIJN  DOCUMENTEN\Pictures\Reis Zuid-Afrika 2008\2008_10_29\IMG_2047.JPG 

Dag 6 Maandag 27 okt.
We staan op in springbok lodge om 6.30 en na een lekker ontbijt, inkopen, emailen gaan we van start en vinden op 9.5km van Steinkopf  Cheirodopsis pecullaris  boven op de top vinden we weer conophytums, Euphorbia caralluma, crassula, cotyledon, anacampseros tijdens deze zoektocht komen we ook nog planten liefhebbers uit Namibië tegen (Frikki mouton keetmanshoop namibia   email adres mouton@iafrica.com.na ze geven ons nog een tip waar we  Lithops kunnen vinden, en we vinden ze nog ook het is Lithops marmorata                                 (aan een rechtopstaande rots 10à 20km richting Namibië zo’n 30mt van de kant)     Vervolgens gaat onze rit naar Goegap een natuurreservaat, wanneer we er aankomen blijkt het juist gesloten te zijn. Dan maar een andere plaats gezocht waar we weer over de draad kruipen en vinden er mooie Aloe dichotoma of pillansii deze beide zijn moeilijk te onderscheiden, daarnaast ook nog een plantje met lange bladeren ietwat oneffen misschien is dit ook een Aloe of Haw. Niemand van ons weet er een antwoord op. Rond 6U zijn we terug in Hotel springbok en worden er getrakteerd door Gerda op koffie en koek omdat haar man vandaag jarig is. Na alles weer binnen geslagen te hebben nemen we nog een fijn douchke en rond 8U begeven we ons naar het restaurant waar we gisteren een onderwijzeres hebben ontmoet en die we beloofd hebben 88 lollies te zullen geven voor de kindjes. We eten lekker in het restaurant alhoewel we geen echte honger hadden na die koffie en koek van Gerda, toch zijn we rond 10U terug in onze kamer en vallen opslag in slaap
Opmerking: waarschijnlijk hebben we ons laten oplichten door die onderwijzeres want volgens ons was er achteraf geen enkele aanwijzing of ze überhaupt wel les gaf.
 F:\MIJN  DOCUMENTEN\Pictures\Reis Zuid-Afrika 2008\2008_10_28\IMG_1772.JPG    Pachypodium namaquanum    F:\MIJN  DOCUMENTEN\Pictures\Reis Zuid-Afrika 2008\2008_10_28\IMG_1773.JPG
 Dag 7 Dinsdag 28 okt.
We staan weer vroeg op 6U want we willen vroeg vertrekken er staat ons een rit van 400km te wachten, toch krijgen we nog eerst een uitgebreid ontbijt, rekenen af en betalen voor alles 2335rand.                                                        De tocht begint om 8U onderweg zien we de wit kopkraai, en van planten vinden we Gibbaeum, adromiscus ,crassula en stapelia’s, zo’n 20km verder vinden we onverwacht Lithops meyeri en nog crassula collumnaris, eindelijk in Kuboes aangekomen langs een lange en hobbelige gravelweg treffen we een verlaten dorp aan, geen hotel geen winkel er blijkt enkel een school te zijn want van alle hoeken en kanten duiken er kindjes op allemaal in uniform, we delen er een zak appelsienen uit en hebben zelden zo’n blije gezichten gezien ze eten ze met vel en al op. Hier wilde we lunchen maar met al die loerende kinderogen en deze armoe kunnen we dit niet maken, dan maar verder gezocht met als resultaat geen lunch omdat we niks geschikt gevonden hebben,  we zochten namelijk een schaduwplaats maar met dit stralend weer is hier weinig schaduw te vinden. Uiteindelijk belanden we rond 16u in Richtersveld Sendelingsdrift waar we ons aanmelden in het eerste gebouw dat we zien en het blijkt een diamant cite te zijn hier worden we opslag doorgezonden geen pottenkijkers gewenst.  De wachter stuurt ons door naar het juiste adres een beetje verder en krijgen een mooi huisje toegewezen aan de rand van de Orange rivier net aan de grens met Namibië,aansluitend gaan we eten want we hebben nog niet veel gehad vandaag en het restaurant sluit al om 17u hier kunnen we ook alleen maar frisdrank krijgen want alcohol wordt hier niet geschonken we kunnen ook niet achterhalen waarom niet. We hebben wel redelijk goed gegeten en maken nog een korte rit door het Richtersveld reservaat waar we al onmiddellijk meerkatten (een soort apen) in de bomen zien klimmen, een beetje verder vinden we ook Houdia en nog verschillende andere vetplantjes waar we de naam niet van kennen. Na de rit het moet dan zo’n 7u geweest zijn zitten we nog gezellig op ons terras drinken nog koffie en thee aansluitend eten we met ze’n allen nog wat fruit en het is weer bedtijd.
Opmerking; Zo blij zijn, om een appelsien dat kan je in Europa van kinderen en grote mensen niet meer verwachten. Ons verblijf in Richtersveld was zeer luxueus met keuken, bad, terras met barbecue, alles erop en eraan.

Dag 8 Woensdag 29 okt.
Vandaag gaan we Richtersveld ontdekken en staan daarom om 7u op.                 De ontbijten hier in zuid Afrika zijn altijd zeer uitgebreid  met alle dagen spek en ei. We gaan van start om 9uur en willen de halfmens gaan zoeken nog geen 11km verder zien we ze al in de verte staan vreugde alom omdat we weer een uitdaging rijker zijn. We klimmen de heuvels op om ze van dicht bij te bestuderen en foto’s van te maken aan onze voeten groeien ook Hoodia’s, Ceraria namaquensis, Trichocaulon lutea en ook nog Aloë's en Crassula de rit gaat verder over de hobbelige weg, eigenlijk moet men hier een 4x4 hebben maar we wagen het er toch maar op, tijdens dit avontuur vinden we in onze reisgids ook nog een afbeelding van de “hand of god” en we gaan op zoek, we vinden de plaats, eigenlijk is dit wat over roepen want het is maar een tekening van een hand in de rots gemaakt, we nemen toch foto’s want allicht zullen we hier niet de dikwijls meer komen, en wat op de gevoelige plaat staat kunnen ze niet meer afnemen, en de rit gaat verder we vinden nog honderden pachypodiums namaquanum, nooit gedacht dat het er zo veel zouden zijn, ik heb altijd gedacht dat deze met uitsterven bedreigt en zwaar beschermd zijn. Verder komen we de voorons nu al gebruikelijke plantjes tegen, crassula, Aloë’s en nog vele andere mooie plantjes waar we niet altijd de naam van kennen en Fred weer eens citeert  Oh Die…    maar de uitdaging blijft en stemt iedereen steeds weer tot verbazing. We beklimmen nog hoge bergtoppen en eenmaal moeten we terugkeren omdat het er zo warm is zo’n 40° en niet uit te houden in deze open vlakte. Deze ontdekking zit er ook weer  op en rond 5u belanden we terug in onze haciënda, nemen een douchke wat zeker nodig is na  zo’n warme dag en gaan opzoek naar ons avondeten,vanavond zal het Afrikaans worden, want de uitbaatster van het restaurant een lief Afrikaans vrouwke heeft beloofd dat ze voor ons een Afrikaanse specialiteit zal klaarmaken, het noemt Boeboeties en soort quiche met rijst het was nog zeer lekker ook, na het avondeten keren we naar het terras terug en de Hollanders komen weer op visite, kletsen nog een paar uur en gaan slapen rond 11u
Opmerking: Het Richtersveld park was een sensatie wat we daar allemaal gezien hebben is te veel om onder woorden te brengen dat moet ge gezien worden.

Dag 9 Donderdag 30 okt.
F:\MIJN  DOCUMENTEN\Pictures\Reis Zuid-Afrika 2008\2008_10_29\IMG_2125.JPGDanke met plezier zo nemen we afscheid van het Afrikaans vrouwke rekenen af na weer een uitgebreid ontbijt betalen 4000rand voor alles 2 dagen slapen en al het eten en drinken included. Om 8uur zetten we de auto weer richting landinwaarts er staat ons een rit van 700km te wachten.                                   De 1° stop ter hoogte van wondergat waar we een overzicht krijgen van de vele Aloë’s die langs alle kanten groeien, we vinden er ook nog Crassula’s en Caralluma’s.                                                                                                          2° stop is in Port Nolloth hier vinden we Euphorbia medusakop, nog andere Euphorbia waar we de naam niet van kennen en vele mesems.                                Op 3° stop drinken we koffie en eten iets kleins want de magen beginnen weer stillekes  te knorren.                                                                                             Aan de 4° stop aangekomen vinden we Fenestraria tussen de 3° & 4° telefoonpaal aan de linkerkant net voorbij een kerkhof rechts richting Steinkopf route 302. De auto heeft ook weeral dorst en deze tankbeurt kost ons 700R voor 69.5lt. Ondertussen zijn we terug
Fenestraria  aurantiaca                                   aanbeland in Springbok en het is al 15u30 nog snel even internetten  want hier krijgen we niet te veel kans toe, en weer verder we moeten nog zo’n 400km bollen tot in Clan William waar we in hetzelfde hotel als de heenreis een onderkomen vinden, kost 1880 Rand snel andere schoenen aan en op weg voor het avondeten we komen terecht in Elephant restaurant  waar we zeer goed eten en betalen hiervoor 800R. rond 10u zijn we terug in het hotel iedereen is uitgeteld en weer vallen we als een blok in slaap.

Opmerking: lange dag gehad maar veel moois gezien

Dag 10 Vrijdag 31 okt.
Het ziet ernaar uit dat we weer een lange dag voor de boeg zullen hebben, daarom staan we om 6u op ontbijt volgt dan om 7u De auto staat al te  wachten en om 8u gaan we van start, onderweg zien we voor ons 2 camions vol met musicerende zwarten  die op allerlei zelfgemaakte instrumenten slaan het is mooi om zien en natuurlijk maken we hier ook weer foto van. Ter hoogte van Gouda op de N2 nabij Worchester in de kleine Karoo bezoeken we een park met mooie zeldzame planten, na de tocht eten we een meloen want het is alweer goe warm buiten. Onderweg drinken we nog koffie en koek in Toyskloof. En de rit gaat weer verder bij de volgende stop vinden we de oranje Ornithogalum, ik dacht dat ze dat in België hadden uitgevonden maar dit blijkt alweer niet waar te zijn.  We gaan opzoek naar een overnachting en komen terecht in Maatjesfontein waar we een mooi Victoriaans hotel vinden, dit hotel dateert uit 1883 met de beduidende naam Lord Milner het is hier niet goedkoop en betalen 440Rand pp. + ontbijt, voor avondeten hebben we al beter gegeten maar er was niet veel keus en geen verdere  eetgelegenheden in de omtrek, de wijn heeft veel goed gemaakt en  na het avondeten komen de andere reisgenoten bij enkele gasten terecht die een reünie te vieren hadden  en Wim blijft tot in de late uurtje hangen, wat s’anderdaags wel voor de nodige hoofdpijn kan zorgen.  
Opmerking: Matjesfontein heeft maar één hotel en je moet zeggen dat het er zeer sprookjesachtig uitzag.

Dag 11 Zaterdag 1 Nov.
Het ontbijt moet niet te vroeg vandaag daarom staan we om 7u op.                  Tanken nog eerst voor 740Rand 76lt en gaan dan van start richting Riversdale het is nu 8´30u. Aloë Striata vinden op zo’n 10km vanaf het hotel richting Rooinek, verder vinden we hier nog Aloë, Euphorbia, Crassula, Adromiscus, Sarcocaulon, Pleiospilos, Astroloba en nog veel meer, We slagen af richting Ladysmith en zien langs onze rechterkant grijze Crassula in bloei, nog een stapje verder vinden we super grote Pleiospilos, Quaqua,Bulbine, en mesembrianthenums, en de rit gaat weer verder, er wordt nog eens gestopt en we vinden Haw. Arachnoides, Senecio, Conophytums, het is hier een waar paradijs van planten groei, en de rit gaat weer verder richting Riverdale het is nog maar 30km als we plots over de weg een Cobra zijn kruipen alle tegelijk roepen we stop want hier willen we natuurlijk foto’s van hebben, Cobra’s zijn geen brave beestjes ze zijn kei giftig en kunnen met hun tanden 2m ver gif spuiten. Wanneer we aankomen in Riverdale gaan we nog snel Haworhia retusa Riversdale zoeken even over de draad kruipen en we vinden hem nog ook, ongelooflijk mooie exemplaren, op deze plaats groeien ook nog Euphorbia medusakop, weer een andere soort Anacampseros met roze bloem en ook weer Crassula’s. Dan maar terug centrum Riversdale om een overnachting te zoeken, onderweg even wat informeren en ze zenden ons naar B&B Fynbos daar aangekomen zien we een chique verblijf ze hebben 6 kamers en ze zijn alle vrij dus weer een meevaller ieder zijn eigen kamer, Gerda krijgt hier de bruidsuite, De eigenaar was blij Belgen en ook Hollanders als gast te hebben, omdat 3 generaties terug zijn voorouders ook uit België kwamen, voor het avond eten brengen ze ons naar een gekend restaurant waar we lekker kunnen eten. De wijn enfin de glazen smaakte wel wat naar de beerput en we kregen prompt een nieuwe fles. Rond negen uur belanden we terug in ons hotel zitten nog wat gezellig rond het aardvuur bij het zwembad drinken nog een glaasje wijn, babbelen nog wat met de eigenaar en tegen 11u is het weer bed tijd.
Opmerking: Het hoogtepunt van de dag was het vinden van de Haworthia retusa dat hadden we niet verwacht en we waren zeer euforisch over deze vondst.

 

Dag 12 Zondag 2 Nov.
F:\MIJN  DOCUMENTEN\Pictures\Reis Zuid-Afrika 2008\2008_11_02\IMG_2567.JPGIn Riversdale fynbos staan we weer op om 7u, het ontbijt gaat om 8u wat weer zeer uitgebreid is. De rekening wordt betaald 2100Rand. Nemen nog afscheid van deze fijne mensen en gaan van start opzoek naar de zo begeerde Muiria’s, onderweg maken we nog snel een foto van de paradijs kraanvogel hier noemen ze hem “Blue Crane” , we nemen afslag 323 richting Barrydale/ Brandriver/ Heidelberg na een ’n eindje rijden en zoeken op deze weg vinden we de bewuste Muiria’s aan onze linkerkant  even voordien zijn we ook nog Monadenium, Kedrostris en Stapelia’s tegen gekomen. Terug vanaf de Muiria’s een paar km verder aan onze rechterkant vinden we Euphorbia suzannae, massa’s Gibbeaums, Crassula columnaris, de rit gaat verder richting Brandrivier, Hermanuskraal, Tradouwpas en komen terecht in Ronny sexshop, het is niet wat je denkt maar het was wel een unieke plek om ons middagmaal te nemen, hier moeten er eerst nog wat foto’s genomen worden vooraleer we weer verder gaan richting Montagut waar we nog enkele bergpassen zullen nemen, net voorbij Montagut vinden we links op de brug Haworthia semiviva, nu willen we naar Robertson door rijden om een weer een overnachting te zoeken en komen terecht bij Gugas de Hoek uitgeweken Duitsers, Herbert kan wat van de prijs afdingen want het is hier zeer duur maar poep chique, hier krijgen we een super mooie kamer, de eigenaar kookt voor ons vandaag Springbok  zeer lekker het beste wat we tot nu toe gegeten hebben en rond 9U liggen we alweer moe maar voldaan in bed.
Opmerking: Weer een opmerkelijke dag als we de Muiria’s hortense vinden stijgt de adrenaline van ons allemaal, dat was echt ongelooflijk maar al de andere planten die we deze dag weer gevonden hebben was toch ook niet min.   

Dag 13 Maandag 3 nov.
Vandaag gaan we naar Hermanus op zoek naar de Walvissen, in de maanden oktober en november is het hoog seizoen en komen ze dicht tegen de kust om te kalven om nadien verder te trekken naar Antarctica nog eens 6 of 7000 km verder. Uiteraard gaan we via enkele bergpassen en zal het nog even duren voor we in Hermanus aankomen. Nog vergeten te zeggen in Gugas de Hoek hebben we een zeer uitgebreid ontbijt gehad, met fruitsap, versfruit, banaanyoghurt lekkere broodjes, Duits  brood, lekker beleg en koffie rond 9u zijn we klaar en gaan van start. Nog even geld pakken en ondertussen is het al 9u30 waar we starten richting Bonnyvale Stormsvlei hier komen we totaal onverwacht Kobus en Ankie tegen de wijnboeren die we een paar dagen voorheen in Maatjesfontein hebben getroffen natuurlijk nodigen ze ons uit op de koffie, we krijgen een uitgebreid verhaal over de struisen wat daar allemaal van gebruikt wordt, ze wegen 90kg, na een jaar worden ze totaal kaal geplukt voor de nieuwe pluimen groei, de broeitijd is 5 weken de mannekes broeden  s’nachts en de vrouwtjes overdag. Het vel van de struis wordt afgestroopt en het vet blijft aan het vel hangen zodat je zeer mager vlees hebt het kan tot 18kg vlees opbrengen, kortom alles van de struis wordt gebruikt, ook voor schoenen en handtassen is er nog vel over,  na deze en nog andere verhalen stappen we weer eens op, en onderweg zien we nog massa’s Aloë ferox en de rit gaat weer verder richting Cape Town via de N2 uiteindelijk komen we aan in Hermanus en vinden snel ons onderkomen, want Wim had al een reservatie gedaan onderweg. Het heet de Potting Shed een mooie kamer met leuke accessoires, snel uitpakken en om 16u30 gaan we naar de walvissen kijken de Zuidkaper (Ebalaena australis) er zijn er zeker  6 of 7 en af en toe komen ze eens met hun staart of vin boven water wanneer ze spuiten gaat dat meters hoog het is een ware sensatie om zoiets te beleven en we blijven gefascineerd kijken, uiteindelijk moeten we ons los maken van al dit moois want ons avondeten wacht, dit hadden we gereserveerd in een bekend vis restaurant, met name Harborer See en maar  goed ook want het zit hier stamp vol we eten hier lekker uiteraard vis, sol, tijgergarnalen en aanverwanten. Terug thuis rond 9U30 drinken we nog iets op het terras en rond 10U30 liggen we alweer in bed.
Opmerking: Het zien van de walvissen zo kort tegen de kust slaat alle verwachtingen  spijtig dat we hier niet langer kunnen blijven.

Dag 14 Dinsdag 4 nov.
Ons verblijf in de Potting Shed kost ons 2000R ontbijt incl. Terug uit ons bed om 7u  want ze verwachten ons aan het ontbijt om 8U en te laat komen is er niet bij.  De groep gaat na het ontbijt nog even walvissen kijken, het zijn er veel minder dan gisteren maar het blijft fascineren, verder bezoeken we nog een lokale markt met souvenirs hier kopen we enkele  servet ringen en het kost ons 115R. , 5 rand afgeboden toch een lokaal succes. We gaan weer van start en hopen pinguïns te vinden, het blijkt niet makkelijk te zijn en bezoeken in de plaats maar een botanische tuin, in Betty Bay hier zijn veel interessante planten maar er kan toch niets op tegen de natuur, plots komt er van onder de struiken een schilpad van meer dan een ½ m te voorschijn die helemaal niet bang is en waar we leuke foto’s van kunnen maken. Ondertussen is het al middag en we kunnen hier ook nog onze lunch verzegelen een lekkere sandwich met tonijn gaat ons smaken. Het is weer tijd om verder te trekken richting Muizenberg en langs de Indische zee toch nog altijd opzoek naar de pinguïns. In Simons Town, vinden we ze wel maar we moeten er wel inkom voor betalen maar het loont de moeite, maken nog een fijne wandeling en vervolgens moeten we weer tanken 9.95lt we betalen 620R voor 64.60lt en kunnen weer verder de rit gaat naar Rocklands B.B. in Simons Town waar we met wat geluk weer een onderkomen vinden, zicht op zee en natuurlijk op de walvissen, rond 18U gaan we weer lekker eten en na het avondmaal drinken we nog iets met zijn allen in onze loft.

Opmerking: Veel geluk gehad dat we nog een onderkomen hebben gevonden want hier is het nu hoogseizoen met de walvissen

Dag 15 Woensdag 5 nov.    
Vandaag is onze laatste dag. We nemen voor de laatste keer een uitgebreid ontbijt in Rocklands B&B in Simons Town, knippen nog snel een paar foto’s van de walvissen die voorbij ons terras zwemmen, rekenen af 1995R. en gaan met spijt weer verder richting Cape Town om dit alles te bezoeken moeten we 60R. pp. betalen, het wordt een klim van meer dan 2U maar eenmaal boven is het uitzicht adembenemend, we hebben hier dan ook een zicht waar de 2 zeeën Atlantische en Indische samen komen. Tijdens deze klim zien we ook nog Eland antilopen, bavianen en slangen, aan planten ook geen gebrek we vinden ook nog Euphorbia’s, protea’s en vele andere mooie planten tegen. Na al dit moois aanschouwd te hebben vangen we de rit aan richting Tafelberg, we doen de beklimming met de kabelbaan en betalen hier 140R. voor, eenmaal boven valt de begroeiing wat tegen, het hoogtepunt ligt hier in September dat moet adembenemend zijn met al die protea’s . Na de Tafelberg rijden we naar Waterfront waar we nog wat shoppen en rond 18u is het weer etenstijd en we belanden in een Belgisch restaurant met name Brasserie den Anker, waar we ons laatste avondmaal nemen en rond 7u30 rijden we langzaam richting luchthaven, we geven onze valiezen af, checken in en nu zitten we allemaal te wachten op onze vlucht, het Afrika avontuur is weer voorbij.
Bemerking: De laatste dag was nog een vermoeiende dag veel klimmen en ook nog  de Tafelberg, maar toch blij dat we dit alles nog gezien hebben

Dag 16 Donderdag 6 nov.
 We landen rond 10u30 in Schiphol na een veilige vlucht van 10u, nemen afscheid van Fred en Herbert, Gerda begeleiden we nog even want zij heeft nog niet veel ervaring in luchthavens. We nemen de trein naar Antwerpen +-12u en rond 16u zijn we weer veilig thuis in Wommelgem

We danken Wim voor zijn grote inzet en fijne begeleiding.     
                                                                                     Marie-Claire Bruggeman     


   Planten die we mogelijk vonden op onze reis in Zuid Afrika  in okt/nov 2008

 

 

 

Adromischus

cooperi

 

Albuca

spiralis

bl, geel-groeneknol

Aloe

dichotoma

veel vertakt

Aloe

pillansii

weinig vertakt

Aloe

striata

 

Aloe

ferox

 

Aloe

variegata

 

Anacampseros/Avonia

albissima

 

Anacampseros/Avonia

papycacea ssp, namaensis

 

Anacampseros/Avonia

Quinaria

 

Argyroderma

delaetii

 

Asclepia

fruticosa

zaadbes met stekels

Asclepia

cancellata

 

Bulbine

 

 

Calaluma

 

 

Carpobrotus

edulis

 

Ceraria

namaquensis

 

Ceropegia

 

 

Cleretum

herrei

kruipende plant

Comicosia

pugioniformis

bl,wit

Conicosia

elongata

bl, creme (kastanjetes)

Conophytum

 

 

Cotyledon

orbiculata

bl, rood/roze

Crassula

columnaris ssp, prolifera

grijs

Crassula

nudicaulis

 

Crassula

barklyi

 

Delosperma

sp,

 

Didelta

spinosa

bl, geel struik

Didymaotus

capidiformis

 

Echium

 

 

Euphorbia

decussata

 

Euphorbia

karoensis

 

Euphorbia

mauretanica

 

Euphorbia

dregeana

 

Euphorbia

gentilis

gestreept blad

Euphorbia

suzannae

 

Euphorbia

caput medusa

 

Euphorbia

namibensis

 

Fenestraria

 

 

Fockea

 

 

Gasteria

 

 

Gazania

krebsiana  ssp, kebsiana

bl, orange

Gibbaeum

 

 

Glottiphyllum

cruciatum

 

Glottiphyllum

longum

 

Godon

rayenni

distelachtige strobloem

Grahmia

coahuilensis

 

Haworthia

Archnoides

 

Haworthia

retusa

 

Haworthia

semiviva

 

Helichrysum

hepelepis

bl, geel

Horrea

elongata

bl, creme

Lithops

meyeri

 

Lithops

marmorata

 

Masonia

depressa

knol (zaad)

Mesembrysanthenum

 

 

Monechma
Muiria

Mollissimum
hortense

bl wit

Ornithogalum

prunosum

bl, wit knol

Osteospernum

 

 

Oxalis

 

 

Pachypodium

namaquanum

 

Pelargonium

praemorsum

 

Perargonium

 

 

Pinquicula

moranensis

 

Plantago

cafra

groen plantje

Pleiospilos

 

 

Protea

launifolia

bl, rose

Quaqua

mammilaris

 

Quaqua

incarnata

 

Sarcocaulon

crassicaule

bl, wit struik

Schizobasis

intricata

 

Senecio

articulatus

 

Sphalmantus

scintilans

bl, creme (spinnekop)

Strumaria

discifera

 

Tylecodon

paniculatus

Caudex

Tylecodon

orbiculata

 

Zygophyllum

morgsana

struik

 

 

F:\MIJN  DOCUMENTEN\Pictures\Reis Zuid-Afrika 2008\2008_11_01\IMG_2342.JPG F:\MIJN  DOCUMENTEN\Pictures\Reis Zuid-Afrika 2008\2008_11_01\IMG_2461.JPG
F:\MIJN  DOCUMENTEN\Pictures\Reis Zuid-Afrika 2008\2008_10_28\IMG_1900.JPG F:\MIJN  DOCUMENTEN\Pictures\Reis Zuid-Afrika 2008\2008_11_03\IMG_2757.JPG