![]() |
![]() |
![]() |
. Praktijk ervaringen, vragen en antwoorden van en voor websurfers. 31 juli 2007 Antwoord: 11 december 2007 Verzonden: zo 6-1-2008 11:51 Aan: waalsemgeest@hetnet.nl Onderwerp: Agave havardiana Beste Wim, Mooie website heb je! Ik heb een vraag voor op je website:
Ik heb een Agave havardiana van een cm of 50 in de tuin staan in een zeer arme gedraineerde verhoogde border.Deze border is afgedekt van eind september tot eind april met doorzichtige golfplaten.Deze plant krijgt ieder winter weer bruine vlekken en niet alleen op de onderste bladeren, dit leidt vaak tot verlies van een paar bladeren.Iedere zomer maakt ie wel weer een stuk of 6, 7 nieuwe bladeren aan en groeit er dus wel weer overheen.Ik begrijp dat dat waarschijnlijk wel door vochtige lucht komt, maar is er iets in de handel wat dat kan voorkomen?
M'n Agave utahensissen die ernaast staan hebben er overigens geen last van.
m. vr. gr.
Ruud Wouterson
Hallo, Ruud. Dank je voor het compliment. Er is niets voor in de handel, zover ik weet, maar het komt omdat de plant ook in de zomer te veel vocht krijgt. Eigenlijk moet je zodra het regent vanaf augustus de boel al weer afdekken!
Verzonden: zo 6-1-2008 17:12
Aan: waalsemgeest@hetnet.nl Onderwerp: RE: Agave havardiana
Beste Wim
Bedankt voor je snelle andwoord!
Ik zal hem nog wat hoger en gedraineerder planten dan nu al het geval is en hem in natte zomertijden ook eens afdekken.
Eerder afdekken vind ik niet echt een optie (2 jaar geleden wel een maand eerder) want de Echinocereussen, Yucca's en anderen hebben er geen last van en er moet in augustus ook nog wel wat te beleven zijn vind ik.
Heb je zelf ook Agaves, cactussen e.d in de volle grond?
m.vr.gr.
Ruud
Ik bedoelde niet echt helemaal afdekken, en als het een dagje regent ook niet, maar als het echt een week blijft regenen, soms wel weken achter elkaar moet je eigelijk toch, ook in de zomer de boel "tijdelijk afdekken"Ik heb zelf geen succulenten planten in de volle grond, wel yucca,s natuurlijk. Ik heb alle buiten planten, Agaven, Echeveria,s enz. in potten staan die ik in de winter droog weg zet. Succes en groeten Wim
![]() Agave weberi Hallo mijnheer Alsemgeest,
Onlangs zag ik uw website over agaven. Heel mooi !
Ik woon in Portugal en kweek wat agaven in de tuin. Dat kan omdat het hier niet vriest, hoewel de temperatuur soms daalt tot rond + 4 gr. In Nederland was ik lid van Succulenta en van de Drentse afdeling. Ik had toen al wat kleine agaven in aardewerkschaaltjes staan. Een ervan is inmiddels ongeveer één meter in diameter. Hij is mooi blauw berijpt en bezit alleen een eindstekel, donkerbruin/zwart, geen stekels langs de bladranden.
Ik zou graag de naam van deze plant weten. Kunt u mij helpen? Ik stuur hierbij een foto.
Het is Agave weberi Geachte heer Alsemgeest,
Heel erg bedankt voor uw snelle reactie op mijn mailtje. Ik ben blij dat ik nu een naam heb bij die agave. Ik heb eens op internet gekeken onder A. weberi en inderdaad veel foto´s van planten die op de mijne lijken. Alleen kom ik in beschrijvingen af en toe tegen dat de bladran den soms heel licht getand zijn. Is dat dan een standplaatsmodificatie of is dat variabiliteit binnen de soort?
Ik ben hier vooral bezig met haworthia´s. Ik had in Nederland al een hele collectie en hier is die nog wat uitgebreid. Verder heb ik wat aloe´s in de vollegrond en een stuk of 15 agavesoorten. Wat ik mis is het contact met andere succulenteliefhebbers zoals dat in Nederland het geval was via de afdelingen, de beurzen en de uitstapjes naar kwekers. Ik heb hier ook niet de mogelijkheid om veel succulenten te kopen. Maar het wonen hier in de Algarve is natuurlijk een groot pluspunt t.o.v. Nederland.
Ik heb er geen bezwaar tegen om mijn vraag met foto op uw website te laten zetten. Mijn e-mailadres mag er ook bij. Misschien dat er nog een leuk contact uit voortkomt.
Inderdaad zit er wat variatie in met wat licht getande vormen.
Er zijn natuurlijk veel nog mooiere soorten. A. weberi kan volgens mij best wel tegen de kou!
Veel plezier met de hobby
Wim Alsemgeest
2-2-2008 Ook op een volkstuin zijn winterharde succulenten te kweken, hier een foto gemaakt op de tuin van Nico Uittenbroek in Reeuwijk in de Zomer van 2007
. En hier in de winter van 2008 En hier met een Agave parrasana in bloei in het zelfde tablet een jaar eerder.
Van: Willem Alsemgeest [w.a.alsemgeest@hetnet.nl]
Verzonden: zaterdag 29 maart 2008 18:56 Beste Wim,Ik heb al jaren een aantal agave's in mijn tuin staan, en nu gaat er
een na +/- 18 jaar bloeien, wat een verrassing.
het begon in september en met de winter maar binnen gezet en af wachten Van: Peter Geerts [mailto:peter.geerts@pharmapartners.nl] Hallo, Ik heb recent wat agave’s gezaaid hetgeen voor mij een volledig nieuwe ervaring is.Van vijf soorten had ik wat zaden gekocht en deze heb ik over twee vrij kleine potje verdeeld. Als pot mengsel heb ik gebruikt (van beneden naar boven) hydrokorrels, goed drainerend grondmengsel, cactus grond en Dag Peter.Je moet de zaailingen inderdaad vochtig houden en beschermen tegen direct zonlicht, dus een krant of zo over de zaailingen.Als alle zaailingen gekiemt zijn kan de folie er af.Voorlopig hoef je nog niet te verpotten, ze kunnen wel een jaar blijven staan. Maar wel vochtig en warm houden.Mag ik je vraag op mijn website zetten?Groetjes Wim Dag Wim, Geen probleem. Als het mag zal ik een foto sturen om te beoordelen of ze daar inderdaad wel een jaar in verder kunnen Wat het vochtig houden betreft, je hebt een beetje nat en erg nat – op dit moment door het water op te laten zuigen uit een schotel is de completepot eigenlijk verzadigd – moet dit niet op enig moment vervangen worden door van bovenaf water geven (dan moet wel de plastic eraf). Vraag mag je uiteraard op de website zetten Dag Peter: Van onder opzuigen is het beste, later kan je van boven af ook water geven, maar dan moet het al een redelijk plantje zijn. Na het opzuigen weer wat uit laten lekken.Groetjes wim Hoi Wim, Ik begrijp het. Dit betekent echter dat e.e.a. aardig nat zal zijn. Blijkbaar zijn kleine plantjes erg geïnteresseerd In vochtige omgevingen terwijl groteren planten dit nu juist niet zijn omdat ik veel verhalen lees over rot bij planten buiten zodra de herfstregens inzetten. Juni 2010,
We kregen een afb. van Han Bertram die al vele jaren met succes een agave kweekt zomer en winter gewoon buiten,echter al in het najaar als de blaadjes gaan vallen gaat er een afdakje op de plant vooral omdat het blad van de bomen veel smerigheid achter laat. Hij woont aan de kust in de buurt van een oude zandduin dus de grond is erg doolatend bovendien trekt de grote boom veel vocht weg, maar toch het blijkt weer mogelijk! En dan hieronder juli 2010 de zelfde plant maar dan in de zomer!
Agave megalacantha in cultuur zomer en winter buiten Hallo Wim, 1 maart 2012 het is alweer een hele tijd geleden dat ik contact met je had om enkele Agaven bij je te bestellen. Ik weet niet of het erg van belang is maar de volgende ervaring wil ik met je delen, wetende dat je hierover ook iets op je website vermeld. Het betreft het water geven gedurende de winter periode.
Ik ben nl de vorige week begonnen om mijn agaven die op zolder gedurende de winterperiode verblijven water te geven, niet veel, een beetje langs de rand van de potten, met de bedoeling om de aarde langzaam weer te bevochtigen, en ze weer klaar te maken om in het voorjaar naar buiten te verplaatsen
Helaas heb ik moeten constateren dat de Agave victoria regina in het hart helemaal rot was, erg jammer. Om dergelijke teleurstellingen in de toekomst te voorkomen heb ik de plant uit de pot gehaald en constateerde dat alle wortels droog en dor waren, ze braken af toen ik ze aanraakte, en de meeste verpulverde zelfs door de droogte.
Doordat ik de gehele winter geen water heb gegeven is hierdoor de aarde in de pot totaal uitgedroogd, en zijn waarschijnlijk ook alle wortels verdroogd/verdort, waardoor ze niet meer in staat zijn om water op te nemen. Het water komt dan op de een of andere manier bij de stam terecht waardoor deze dan begint te rotten.
Bij de Agave filifera was het eender, met dit verschil dat hier de wortels niet afbraken, maar wel helemaal verdort waren.
Nu heb ik deze twee ook in de woonkamer staan, en deze heb ik in dezelfde periode een keer per week water gegeven, en tot nu toe is hier niets mee aan de hand, ze doen het blijkbaar goed want in het hart zitten de nieuwe bladeren al aan te komen.
Voor de volgende winter heb ik mij voorgenomen om alle Agaven eens per week te wateren in ieder geval zo veel water te geven dat de rond niet uitdroogt, in de hoop dat ik hiermee kan voorkomen dat de planten niet meer wegrotten.
Met vriendelijke groet,
Anjo Coervers
Dag Anjo. Oudewater 8 maart 2012 De wintertijd is altijd moeilijk. speciaal voor de planten in potten, vooral stenen potten drogen snel uit.In een natte zomer zijn stenen potten juist weer een voordeel! Grote planten in grote potten hebben daar minder last van, evenals planten die in de volle grond staan. Planten die overwinteren in een verwarmde kamer kun je gewoon water blijven geven. Staan ze echter op een koele onverwarmde plaats dan mogen zij niet groeien, dus dan moet je nauwelijks water geven. Is de pot echer te ver uitgedroogd en zijn de wortels helemaal verdroogt dan zit er niets anders op om alle wortels er af te knippen en moet je de plant opnieuw aan de wortel zien te krijgen. Dat laatse duurt wel eens half jaar is mijn ervaring. Komen er echter nieuwe wortels dan groeit binnen no time de plant weer als kool! Succes Wim
|
|||||||||||
Introduction
| Articles |
Fieldtrips | Photo-Gallery | Plantlist
| Rare Plantlist | News | Links | Contact | Home |