n


Mexicaanse foto-expeditie 2009

busje 1

 

Vuelta Diez De Mexico Busje 1

18 februari- 17 maart 2009.

ROUTE;
18 feb.      Brussel- Londen- Mexico City.
19 feb.      Mexico City-  Iguala.                                                     333 km.
20 feb.      Iguala-  Huetamo.                                                          279 km.
21 feb.      Huetamo-  Nuevo Italia.                                                 247 km.
22 feb.      Nuevo Italia-  Apatzingan.                                             193 km.
23 feb.      Apatzingan-  Ciudad Guzman.                                       264 km.
24 feb.      Ciudad Guzman-  Teul de Gonzalez Ortega.                 367 km.
25 feb.      Teul de Gonzalez Ortega-  Huejuquilla.                         246 km.
26 feb.      Huejuquilla-  San Rafael de las Tablas v.v.                   186 km.
27 feb.      Huejuquilla-  Sombrerete.                                               255 km.
28 feb.      Sombrerete-  Mezquital.                                                 184 km.
 1 maart    Mezquital-  Durango.                                                      127 km.
 2 maart    Durango-  Coneto de Comonfort.                                   166 km.
 3 maart    Coneto de Comonfort-  Rodeo.                                       119 km.
 4 maart    Rodeo-  San Pedro de las Colonias.                                335 km.
 5 maart    San Pedro de las Colonias-  Parras de la Fuente.            125 km.
 6 maart    Parras de la Fuente-  Galeana.                                         299 km.
 7 maart    Galeana-  Aramberri.                                                       198 km.
 8 maart    Aramberri-  Miquihana.                                                   131 km.
 9 maart    Miquihana-  Xicotencatl.                                                 248 km.                             

10maart   Xicotencatl-  Jaumave.                                                    221 km.
11 maart   Jaumave-  Tula.                                                               168 km.
12 maart   Tula-  Rio Verde.                                                             212 km.
13 maart   Rio Verde-  Cadereyta.                                                    279 km.
14 maart   Cadereyta-  Zimapan.                                                      130 km.
15 maart   Zimapan-  Bella Vista del Rio v.v.                                   93 km.
16 maart   Zimapan-  Actopan.                                                        185 km.
17 maart   Actopan-  Mexico City.                                                  160 km.

                                                                                    totaal;         5740 km.

Een 4 weekse reis met van Links naar rechts Kees van Berkel, Bertus Spee, Wolter ten Hoeve en mijn persoontje. Dit grasveld stond vol met bloeiende Echinocereus knippelianus ssp, kruegerii

De afbeeldingen zijn door alle reisgenoten gemaakt, maar ook maken we een enkele keren gebruik van afbeeldingen van vorige reizen als daar een betere foto van beschikbaar is, zo zijn er ook foto's bij gemaakt door Gerrit Meelissen.

Tekst Bertus Spee, met een enkele aanvulling van Wim.

Deze reis werd gemaakt met een 8 cilinder Chevrolet expres's met op de bok Wim en Bertus.Helaas lette Wim even niet op en toen zaten we in de kant!
Voor de catering was ons achterklep restaurant ingericht

Dag 1. Dinsdag 17 feb. is het weer zo ver, een reisje Mexico neemt een aanvang, ik rijd met Wim van Borssele naar Duffel in Belgie, hier parkeren we onze auto en Walter Hellinx brengt ons naar Brussel, hier hebben we een hotelletje besproken  want we moeten de volgende ochtend al vroeg gaan vliegen.

Dag 2. Woensdag 18 feb. we staan vroeg op en ontbijten in het hotel, dan nemen we een taxi naar Zaventem en checken ons in, om 9.55 uur stijgen we op voor een vlucht van 3 kwartier naar Heatrow, Londen, na een uitgebreide douane controle kunnen we aan boord van vlucht  BA 243 en om 12.40 uur vertrekken we naar Mexico City.
Na een lange zit van 11 uur landen we om 18.20 uur plaatselijke tijd op  Aeropuerto Internacional Benito Juarez, midden in de enorme grote stad, hier ontmoeten we Wolter ten Hoeve en Kees van Berkel, deze zijn via Schiphol gekomen en al een uur eerder geland.
We halen een pak pesos uit de muur en nemen vervolgens een taxi naar Hotel Isabel in het centro historico, we installeren ons in een 4 persoons kamer voor 620 pesos en wandelen dan nog een poosje door het centrum, bij Sanborno drinken we een lekkere koude Negra Modelo
en eten nog wat, we komen er achter dat onze junior Kees een hekel heeft aan frigoles (Mexicaanse bruine bonen) we noemen hem dus verder Bartje.
Na een rondje over de grote zocalo zoeken we ons hotel weer op en gaan al snel onder de wol
Binnen enkele minuten zijn we vertrokken na deze lange vermoeiende dag.

Agave horrida bij Cuernavaca op een lavaveld hoog op de pas.

Dag 3. Donderdag 19 feb.  Mexico City- Iguala.
Na een korte nachtrust zijn we al vroeg wakker vanwege het tijdsverschil, we zetten koffie met het alom bekende waterkokertje van Wim en maken dan onze spullen in orde, wat later ontbijten we stevig in het restaurant en wachten dan op Carlos, deze komt om 8 uur met de Chevrolet expres's en na het papierwerk laden we onze uitrusting in en rijden vlot de stad uit naar het zuiden, over de hoge bergrug klimmen we naar 3100 meter en dalen dan af naar Cuernavaca, onderweg maken we een stop bij een groot lavaveld en gaan de eerste zoektocht beleven, we vinden hier talrijke Agave horrida, Echeveria crenulata en de struikvormige Sedum frutescens.
In Cuernavaca doen we eerst boodschappen in een grote super en rijden dan via de MEX 95
zuidwaarts, op de grens van de staat Guerrero maken we een lunchstop en kijken daarna wat rond op de heuvels naast de weg, Coryphantha bumamma, Pachycereus weberii en Neobuxbaumia mezcalensis groeien hier.
Het is intussen erg warm geworden, zeker boven de 30 graden want het asfalt begint te smelten, door een heel mooi gebied rijden we verder zuid langs heuvels met ontelbaar veel palmen en zuilcactussen, dan bereiken we de Rio Mezcala en passeren de enorme hoge brug bij Puente Mezcala, over de brug gaan we links en dalen af in het diepe rivierdal, via een bruggetje steken we de rivier weer over en rijden via de pas geasfalteerde weg richting Xalitla
Al snel spotten we Mammillaria guererronis op de rotsen, we passeren San Miguel Tecuixapan en maken nog enkele stops bij de steile kliffen boven de rivier, hier groeien enorme groepen M. beneckei tussen de struiken en ook Coryphantha bumamma, het is volop genieten hier ondanks de warmte.Wim en Kees hebben hier ook een onverwachte ontmoeting met een Uil, ( zie de openings afbeelding) We schokken allebei van elkaar en waren stijf van schik, gelukkig had Wim de vertegenwoordigheid van geest om toch snel wat foto's te maken.
Wat later komen we bij Xalitla op de MEX 95 libre en rijden nog even naar Mezcala, het is al te laat om nog naar Zopilote te rijden dus keren we om en rijden noordwaarts naar Iguala, het is even zoeken in de gezellige drukke stad maar dan komen we bij Hotel Colonial Ribera terecht en boeken hier 2 kamers, we frissen ons op en gaan dan heerlijk dineren  en bieren op een terrasje bij de zocalo, zo eindigt de eerste dag naar ieders tevredenheid en na een tequila is het heerlijk slapen.                                                                         Vandaag 333 km gereden.

Wim poseert bij de wortels van een enorme Ficus petiolaris.

Dag 4. Vrijdag 20 feb.   Iguala- Huetamo.
We zijn al weer vroeg uit de veren en beginnen met een lekker ontbijtje met frigoles, Bartje zit alweer te griezelen en wat we ook proberen hij wil er niet aan, het arme kind.
Als we willen vertrekken staat onze bus helemaal klem gezet maar na wat millimeterwerk kunnen we toch vertrekken, we rijden westwaarts het stadje uit de MEX 51 op en komen door een uitgestrekt berggebied, bij El Potrero is de eerste stop en op de steile rotsen langs de weg groeit Mammillaria supertexta en Pittocaulon praecox, wat hoger groeien ook enorme Ficus petiolaris met grillig gevormde wortels, de temperatuur is heerlijk en er waait een koel windje, later op de dag zal het weer flink warm worden.
We rijden door tot verder en klimmem een kaal rotsachtig terrein op, ook hier groeit van alles,
Mammillaria albilanata, Plumeria rubra, Hertrichocereus beneckei, Bombax, Palmen, Orchideen en een soort  Hylocereus, mogelijk purpusii.
Vervolgens rijden nog wat verder en kijken op steile rotsen bij Mammillaria gasterantha en ook hier groeien weer Orchideen, Tillandsia’s en Hylocereus, dan gaan we verder westwaarts en speuren naar Agave attenuata maar omdat we nu van de andere kant komen hebben we deze mogelijk gemist, vlak voor Tlapehuala zien we hoog op de rotsen ook veel Agaven groeien, we klimmen een stuk omhoog maar ze zijn onbereikbaar, dit moet een vorm van Agave pedunculifera zijn.Ook komen we onderweg regelmatig de "kapokboom" tegen, het is een prachtig gezicht om dat witte pluis in de boom te zien hangen.
Na een warme rit komen we uiteindelijk in Huetamo aan en nemen 2 kamers in Gran Hotel Classico, we wandelen nog wat door het stadje en gaan dan de inwendige mens opvullen met bier en eten, dan volgt het avondritueel met administratie en zaden schoonmaken en voor het slapengaan de onvermijdelijke tequila.                                                           Vandaag 279 km.

Dat is die dan, Backebergia militaris zie je nooit in Cultuur, hier met Wim en Bertus op de achtergrond.

Dag 5. Zaterdag 21 feb.        Huetamo-  Nuevo Italia.
Na een koude nacht gaan we al vroeg op pad en moeten nog een trui aantrekken, we rijden westwaarts en staan na 30 km met een kapotte band, we besluiten terug te rijden naar Huetamo en een nieuwe band te laten monteren, dan gaan we voor de tweede maal west , via Cumburindio volgen we de Rio Balsas en al spoedig zien we de eerste Backebergia militaris vlak langs de weg, de typische cephaliums die re uit zien als de mutsen van de Engelse bobby, s schitteren in de zon, verderop bereiken we San Jeronimo en van hier uit rijden we door een groot berggebied over een vrij nieuwe weg, de heuvels staan hier vol met  wel 3 verschillende Pachycereussen  en ook zien we regelmatig een Backebergia, we maken nog 2 stops maar vinden verder niks bijzonders.
Bij Churumuco bereiken we  het grote stuwmeer Presa Infiernillo en het  water staat hier meters lager als 2 jaar geleden, midden in het meer steekt nog een oude kerktoren van een verdronken dorpje boven water uit, we blijven naar het westen rijden en koersen nu op Zicuiran af, in een klein dorpje gaan we even op bezoek bij enkele Mexicanen, hier waren we 2 jaar geleden ook al en we kunnen gelijk mee eten (maissoep), hier groeit ook een enorme Backebergia  in de tuin.
Dan rijden we verder en komen langs een steile rotswand welke vol hangt met Agave pedunculifera, ondanks de hitte gaan we een flinke klim maken en komen uiteindelijk vlak bij deze prachtige planten met heel brede, bijna witte bladeren, eenmaal boven komen we er achter dat we niet geluncht hebben en gaat langzaam het licht uit, na een lange zware afdaling komen we weer veilig beneden en komen weer wat bij, de hitte eist zijn tol en we rijden het laatste stuk door naar Nuevo Italia, hier nemen we 2 kamers in Hotel Gambara en frissen ons lekker op, hierna gaan we flink eten en een koud biertje heeft nog nooit zo lekker gesmaakt Zo komt deze avontuurlijke dag tot een einde en met een lekkere borrel achter de kiezen gaan we stevig knorren.                                                                             Vandaag 247 km afgelegd.

Een heel witte vorm van Agave pedunculifera

Dag 6. Zondag 22 feb.   Nuevo Italia- Apatzingan.
Na een warme nacht rijden we al vroeg zuidwaarts de MEX 37 libre op, we doen wat boodschappen en rijden dan door een golvend landschap langs de Presa Infiernillo, bij de eerste stop vinden we volop grote clusters Mammillaria. beneckei in een plant is kennelijk een vogeltje verstrikt geraakt in de gemene haakdoorns, het zit vol veren! Ook Pereskiopsis porteri, op deze heuvel groeien ook ontelbaar veel Pachycereussen in 3 verschillende soorten, tepamo, fricii en quevedonis.
Een tweede stop bij een wat steilere heuvel levert helemaal niks op, we speuren ook nog naar Agave pedunculifera maar komen deze verderop niet meer tegen, voorbij Las Cañas gaan we vervolgens links de oude weg naar Infiernillo op, na 5 km spotten we hoog op een steile helling Ferocactus lindsay, na een steile klim komen we bij een flinke populatie van deze bijzondere planten, er groeien hier zaailingen van 1 cm tot grote planten van wel 70 cm hoog,
we vinden ook nog wat zaadbessen met heel fijn zaad, ook groeit hier weer Mammillaria beneckei.
Onze missie, het vinden van deze planten is nu geslaagd en we keren terug richting Nuevo Italia, bij Las Cañas nemen we de tolweg, vlak voor de afslag naar Quatro Caminos zien we nog een flinke populatie van Backebergia militaris  staan en stoppen voor wat foto’s en Wolter probeert met een lange stok wat zaden los te peuteren.
Via 4 Caminos rijden we vervolgens westwaarts in een stuk door naar Apatzingan, we kijken wat rond en nemen dan onze intrek in Hotel Mannis, hier frissen we ons lekker op en wandelen dan naar de zocalo, hier beginnen we met een koude Negra Modelo en gaan dan een poosje internetten, ook dit lukt allemaal en dan is het weer tijd om wat te gaan eten.
Vervolgens gaan we nog een poos op de zocalo zitten, het is hier heel druk en gezellig en ook de temperatuur is nog steeds heerlijk, moe van deze hete dag zoeken we dan ons hotel weer op, doen de administratie, nemen een tequila en gaan vervolgens in een diepe slaap.
Vandaag 193 km gereden.

Dag 7. Maandag 23 feb.    Apatzingan-   Ciudad Guzman.
Na een karig ontbijtje en lekkere koffie gaan we al weer vroeg op pad, de zon is net op en het is heerlijk weer, we rijden eerst naar Tepalcatepec en zien langs de weg nog talrijke Backebergia’s, de volgende plaats is Jilotlan de los Dolores, door een bergachtig vrij dicht begroeid gebied slingeren we eindeloos verder, we stoppen nog enkele malen maar vinden niks op een enkele Pachycereus na, als we door de bergen zijn komen we in Tecatitlan aan en rijden nu noordwaarts tot bij Vista Hermosa, hier rijden we een dal in tot aan de Rio Piedro Negro, vervolgens gaan we op zoek naar Mammillaria. supraflumen, een lokale bewoner wijst ons dan waar deze planten groeien, en na een stuk lopen vinden we deze plantjes op steile rotsen groeiend, in dit vochtige rivierdal zien we ook talrijke Tillandsia’s en Orchideen in de bomen groeien en ook een bloeiend bolgewasje, zo is ook deze missie volbracht, na al dit moois rijden we het dal weer uit en koersen op CD Guzman af, moe van deze zware dag besluiten we hier te overnachten en zo komen we in Hotel Colon terecht, 2 kamers zijn snel geregeld en we frissen ons eerst eens lekker op.
Wat later lopen we de stad in en gaan gezellig tafelen en bieren, als toetje nog een lekkere bak koffie en dan zoeken we onze kamers weer op, het is vanavond flink afgekoeld en dit past ons wel, nu kunnen we tenminste lekker slapen nadat we de fles tequila leeg gemaakt hebben.
Vandaag 264 km aan het totaal toegevoegd.

Miguel Chazaro met zijn nieuwste Boek Agaves del Occidente de Mexico

Dag 8. Dinsdag 24 feb.  Ciudad Guzman - via Guadalajara naar Teul de Gonzalez Ortega.
Om 7 uur gaan we koffie drinken bij het PEMEX station aan de overkant en rijden daarna noordwaarts de stad  uit, in het oosten komt de zon op, we volgen de MEX 23 tot bij Sayula en rijden hier links omhoog de Sierra Tapalpa op, we stijgen wel 1000 meter en kijken dan wat rond in het bosachtige gebied, er groeit alleen mooie Agave cuperata vormen, waarbij het opvalt dat grijsse en bronskleurige vormen gewoon door elkaar groeien.We dalen terug af naar de hoofdweg en gaan dan een stuk verder noord, dan gaan we links de weg naar Tapalpa op en rijden weer omhoog, hier hetzelfde verhaal, alleen de Agaven en verder niks, we gaan weer terug en rijden dan door naar Guadelajara, we crossen door de enorme grote stad naar de universiteit en gaan hier op bezoek bij Miguel Chazaro, een bekende Agave specialist, we kopen hier een aantal nieuw Agave boeken en wisselen wat gegevens uit, na een uurtje rijden we verder en verlaten de grote stad aan de noordkant en nemen nu de MEX 37, langs deze weg klimmen we een steile berg op en vinden al vlug Mam. jaliscana, Manfreda, Dasylirion en ook een grote populatie van Agave guadalajara, prachtige breedbladige planten tot wel 70 cm in diameter, we maken vele foto’s en zo is er al weer een wens vervuld.
Uiteindelijk rijden we verder door een prachtig bergachtig gebied en net voor donker komen we bij het kleine plaatsje Teul de Gonzalez Ortega aan, we vinden hier zowaar een hotel, Gonzalez, en nemen 2 kamers, dan wandelen we het antieke stadje in en vinden aan de doorgaande weg een prima restaurant waar we uitgebreid  bieren en eten, hier waren we echt aan toe na deze lange dag, want de lunch was er vandaag bij ingeschoten, voldaan lopen we terug door het inmiddels uitgestorven stadje, het koelt deze avond al flink af en de warme dekens op onze kamers komen dus goed van pas na het gebruikelijke slaapmutsje.
Vandaag 367 km afgelegd.

Agave guadalajarana

Dag 9 Woensdag 25 feb.  Teul de Gonzalez Ortega-  Huejuquilla.
Om 6 uur rammelt de wekker, we maken koffie en ontbijten en tegen het licht worden vertrekken we wederom de MEX 23 op naar het noorden, via Tlaltenango komen we in Cocotlan aan en gaan hier links een onverharde weg op, we rijden flink omhoog en komen zo op een eindeloze hoogvlakte, na een poosje komen we dan aan de rand van een enorme canyon en rijden hier een stuk naar beneden tot vlak voor Mesa de Flores, we klimmen een stuk langs een steile rotswand en vinden hier Mammillaria pettersonii, Ferocactus hystrix en Agave flexispina.
Wat later rijden we een stuk terug en volgen de weg naar de kloof van de Rio El Salto, via een heel slecht stuk weg staan we even later aan de rand van  een enorme diepe kloof met een prachtige waterval, dit is weer volop genieten hier en we vinden hier de mooie Mammillaria aposolensis ssp.saltensis, wat wij altijd als een vorm van M. pettersonii hebben gezien, ook groeien hier M. jaliscana, Ferocactus hystrix, Agave filifera en een Pachyphytum langs de steile rotswanden.
Wat later vervolgen we onze weg en komen bij Monte Escobedo weer op de verharde weg, hier gaan we verder west en rijden omhoog door een bosrijk gebied, we maken hier een stopje en vinden Mammillaria jaliscana en Echinocereus polyacanthus, vervolgens beginnen we weer aan een lange afdaling tot we in Mezquitic aankomen, van hier uit rijden we over de volgende bergrug naar Huejuquila, hier aangekomen nemen we 2 kamers in hotel Huexoquillan en installeren ons hier.
s’Avonds ontmoeten we hier Fitz Maurice, Jean Marc Chalet, Julia Etter en Martin Kristen,deze zijn hier ook in de omgeving aan het onderzoeken, we gaan vervolgens gezamenlijk eten maar het wordt een karig maal, er wordt vandaag geen vlees gegeten vanwege vastenavond, dan maar een biertje extra, we praten nog een poosje bij en zoeken dan onze kamers op en na het tequilaatje gaan we lekker knorren.
Vandaag 246 km gereden.

De verlatenheid van San Rafael de Las Tablas op weg naar de nieuwe site van Echinocactus grusonii

Dag 10 Donderdag 26 feb.   Huejuquilla-  San Rafael de las Tablas v.v.
Na een ontbijtje van koffie met koekjes pakken we onze spullen, gaan even tanken en vertrekken dan richting San Juan Capistrano, voor ons ligt een ontzettend grote barranca en geleidelijk dalen we zo’n 1000 meter door een fantastisch mooi gebied.
We volgen de onverharde weg door de mooiste landschappen en maken enkele stopjes bij intressant lijkende heuvels, hier vinden we Mammillaria antesbergeriana, Coryphantha tripugionacantha en Echinocereus pamanesiorum, we rijden kilometers verder en komen dan voor een flinke rivier met veel water, hierdoor laten we ons niet tegenhouden en onze bus heeft geen enkele moeite met de 40 cm water, voorbij de rivier komen we door een dorpje en dan gaat de weg weer omhoog, nu stoppen we bij een diepe kloof en gaan hier op onderzoek uit, in deze omgeving moet een vindplaats van Echinocactus grusonii liggen, we lijken niet op de goede plek te zijn en Wim en Kees zijn ook spoorloos verdwenen, we rijden vervolgens de weg een stuk op en neer en na een uurtje komen ze weer opdagen, ze blijken de grusonii’s gevonden te hebben in een kloof vlak boven het dorp, we rijden er heen en gaan ook nog een poosje genieten van de prachtige planten welke tegen de steile hellingen groeien, exemplaren van 2 meter hoog zijn hier geen uitzondering, na vele fotos gaan we terug, steken weer door de rivier en rijden dan terug naar de verharde weg , hier aangekomen gaan we west  richting Las Canoas, het gaat nu weer flink omhoog tot bij de 2400 meter en dan komen we in de dennebossen terecht, we lopen hier het bos in, op de enorme grote met mos begroeide rotsblokken vinden we nu Mammillaria senilis, vol met knoppen en ook in bloei, een prachtig gezicht, ook vinden we nog M. densispina en M.jaliscana op dezelfde rotsen en Agave parryi en A. cupreata, we keren vervolgens terug op onze weg en steken de grote barranca weer door, na een lange rit komen we tegen donker weer in Huejuquilla aan, hier doen we snel boodschappen en gaan dan wat eten, de keuze is ook vandaag weer klein maar de kippesoep smaakt prima, dan nog een paar negro modelo’s, waarna deze uitmuntende dag weer op zijn einde loopt en tevreden gaan we slapen.                        Vandaag 186 km gereden.

Bij Fresnillo groeien schitterende vormen van Agave filifera

Dag 11 Vrijdag 27 feb.   Huejuquilla-  Sombrerete.
De zon is net op als we vertrekken uit het oude stadje, we rijden nu oostwaarts naar Valparaiso en van hieruit door een enorm groot akkerbouw gebied richting  Fresnillo, we maken enkele korte stops en vinden dan Mammillaria moelleriana, een Stenocactus en een prachtige vorm van waarschijnlijk Agave durangensis. Vlak voor Fresnillo gaan we een berg op het is een van de laatste hellingen van de Sierra Fresnillo, al vlug vinden we de lelijke Echinocereus die hier in de omgeving groeit, deze maal staan ze echter volop in bloei, het lijkt een E. polyacanthus vorm te zijn en het is een lust voor het oog, dan vinden we een mooi bedoornde vorm van Mammillaria wagnerianus en Stenocactus zacatecasensis, ook allebei in bloei, we klimmen tot bovenop de bergrug en hier groeien vele Dasylirions en mooie Agave filifera met volop zaden.
Dan rijden we door naar Fresnillo en zoeken de Chevrolet agencia op, we hebben een elektrisch probleempje met een sensor zodat de automatische bak niet naar behoren werkt,
Ze hebben echter geen tijd, we kunnen wel rustig doorrijden en zullen na het weekend in Durango een oplossing zien te vinden.
Vervolgens rijden we de MEX 45 op en stoppen verderop bij een site van Mammillaria. stella de tacubaya en M. gummifera, het is hier ontzettend droog en we vinden veel dode planten, dan rijden we nog wat verder en gaan opnieuw de wei in, na wat zoeken vinden we hier Echinocereus weinbergii, de hele grote planten van M.gummifera die we hier in 2003 vonden staat er ook nog steeds en zit vol knoppen, ook vinden we nog Euphorbia radians, alleen te zien als ze in bloei staan, de rest groeit ondergronds.
Hierna rijden we door naar Sombrerete en gaan dan nog 10 km verder linksaf naar San Martin, de weg houdt hier echter op bij enkele mijnen en we kunnen niet bij de heuvels komen, dan rijden we terug naar Sombrerete en nemen 2 kamers a 360 pesos in ons vaste hotel Postal de la Mina, intussen is het van naam veranderd maar de kwaliteit is het zelfde gebleven, prima kamers met lekkere bedden.
Nadat we ons opgemaakt hebben gaan we eerst eens lekker eten, de camarones a la mexicana smaken heerlijk en ook de koude negra modelo’s vinden hun weg, dan gaan we nog even internetten en doen nog wat boodschappen waarna we ons hotel weer opzoeken, moe van deze suksesvolle dag gaan we al snel naar dromenland.                          Vandaag 255 km afgelegd.

Bij Sombrerete groeit de schitterende A. Parryi var. truncata

Dag 12 Zaterdag 28 feb.   Sombrerete-  Mezquital.
Vanochtend zitten we al weer vroeg aan de koffie met ontbijtje  waarna we vroeg vertrekken, we rijden westwaarts tot bij het dorpje San Fransisco, hier gaan we rechts en rijden tot onderaan de Sierra de Organos, tegenwoordig een nationaal park met prachtige rotsformaties, we beginnen aan een flinke wandeling en klimmen uiteindelijk tot boven op de grote rotsformaties, mooie panorama’s liggen nu aan onze voeten in het heldere ochtend licht, er groeien hier Mammillaria gummifera en M. moeleriana die juist staan te bloeien. Op de weg terug naar beneden via een andere heuvel vinden we enkele flinke populaties van Agave parryi truncata, hier worden we heel gelukkig van, het zijn mooie gedrongen planten met brede bladeren, dan rijden we terug naar de doorgaande weg en blijven westelijk gaan, na 30 km gaan we links , rijden door het plaatsje San Jose de la Parilla heen en gaan weer een stevige klim maken, op de kalkachtige rotsen vinden we hier Echinocereus pectinatus en Mammillaria stella de tacubaya, ook groeit hier veel Agave scabra waarvan er een in bloei stond.
Vervolgens rijden we door tot vlak voor Durango en steken dan na enig zoeken binnendoor naar de MEX 23, de weg naar Mezquital, nu rijden we weer een flink stuk door de bergen en maken een stop,  hier groeien volop Mammillaria gummifera ( of wagneriana) , veel planten zijn aangevreten of liggen losgetrapt, de ezels die hier lopen vernielen alles, ook groeien hier grote Dasylirions en enkele bloeiende Ferocactus hystrix.
We rijden dan het dal van de Rio Mezquital in en volgen de rivier, we gaan een heuvel op en zoeken naar Agave victoria reginae ferdinandi regis, over de heuvel heen vinden we een kleine populatie van deze mooi getekende planten en ook nog Echinocactus horizonthalonius en een rose bloeiende Echinocereus pectinatus, dan rijden we door naar Mezquital en vinden hier een sjofel hotelletje waar we maar 100 pesos per kamer betalen, wat later arriveren Fitz Maurice en de Zwitsers hier ook, zij hebben een andere route binnendoor genomen, we gaan gezamenlijk wat eten en kletsen dan nog een poosje na over de voorbije dagen, de Zwitsers komen nu ook een beetje los en zo wordt het best gezellig, we lopen naar ons Hotel, echter het is zaterdag, dat betekend dat de jeugd van Mezquital rond de Plaza rind toeren met hun auto's en keiharde muziek, wij zijn ook in voor een feestje en kruipen in een auto en toeren en drinken en dansen tot we re bij neervallen! nog wat later zoeken we onze kamers weer op en maken de fles tequila leeg, dan is het bedtijd en zijn we vertrokken.
Vandaag 184 km gereden.

Feest in Mesquital

Dag 13 Zondag 1 maart,    Mezquital -   Durango.
Vanochtend hebben we een speciale douche, koud water en de afvoer zit dicht, het water loopt nu door de kamer onder de bedden door naar buiten, na de bekende koffie en droge broodjes nemen we afscheid van Fitz Maurice en vrienden en rijden net buiten Mezquital links richting Temoaya, het is vanochtend wat nevelig, de weg klimt gestaag en na 25 km zitten we al op 2400 meter en op het hoogste punt gaan we wat rondkijken, het is intussen heel hard gaan waaien en een dikke trui komt nu goed van pas, we kijken een poos rond in de bossen en vinden mooie grote Agave parryi vormen, volgens de laatste inzichten is dit de "echte"Agave patonii!

De "echte" Agave patonii

Ook groeit hier Echinocereus bonatzii met knoppen en Mammillaria gummifera.
Dan keren we terug en kijken enkele km verder weer op een bosrijke heuvel, hier groeit echter weinig, dan weer verder , hier zien we grote kale rotsen en dit nodigt uit om te gaan kijken, we klimmen omhoog en vinden talrijke Mam.gummifera, verder groeien er nog veel hele grote Echinocereus bonatzii en uiteindelijk vinden we er een aantal prachtig in bloei, een succesvolle stop dus, we rijden nu door tot we bij km 2.5 boven op een rand langs de weg  weer Agave ferdinandi regis zien staan, we kijken hier wat verder rond maar vinden niks anders meer.
Dan komen we weer op de MEX 23 en rijden nu noord, hier gaan we een flinke heuvel op en vinden hier talrijke Agave ferdinandi regis met prachtige exemplaren, ook hier weer Mammillaria gummifera en Coryphantha compacta, als klap op de vuurpijl lopen we hier ook nog een aantal prachtig bloeiende Echinocereus  dasyacanthus tegen het lijf, het kan niet op vandaag als we ook nog Echinocactus horizonthalonius vinden.
We gaan weer verder en zien voor Paura boven de weg Agave striata ssp.falcata groeien, we vragen ons af of dit niet de nieuwe Agave rzedowskiana is, we kijken even op de heuvel rond en vinden ook nog Mammillaria stella de tacubaya, we maken dan wat verderop de laatste stop en vinden deze planten ook weer.
Dan rijden we door naar Durango en komen rond 6 uur in de stad aan, midden in het centrum strijken we neer in Hotel Prince en zo zijn we weer onder de pannen, het is enorm druk in de stad en overal is muziek, later zien we dat het vandaag de dag van de familie is, we wandelen een poos rond en kijken bij de muziek en dans optredens, het is erg gezellig overal.
Wat later gaan we een paar enorme pizza’s naar binnen werken met een paar jarra’s bier erbij,
dit smaakt prima en voldaan zoeken we ons hotel op, voor het slapen gaan beginnen we aan onze volgende fles tequila en zijn vlug naar de andere wereld.                       Vandaag 127 km.

Agave victoriae reginae ferdinant - Regis.

Dag 14 Maandag 2 maart.   Durango-  Coneto de Comonfort.
Na een kouwe douche kruip ik nog snel even terug in bed om weer warm te worden, we maken koffie en ontbijten op de kamer, al vroeg gaan we op pad en rijden door de grote stad op zoek naar de Chevrolet agencia, deze is vlot gevonden en de procedure voor een analyse wordt in gang gezet, de computer wordt uitgelezen en er blijkt een sensor op de vooras kapot te zijn, waarschijnlijk van door de rivier te rijden, het euvel kan snel verholpen worden en spoedig kunnen we weer op weg, we doen nog wat boodschappen en laten Durango dan achter ons.
We rijden noordwaarts de MEX 23 op maken de eerste stop aan een rotsachtige heuvel en gaan hier op verkenning, we vinden hier Echinocereus polyacanthus, Mammillaria heyderi en M. mercadensis, hele kleine plantjes en ook in bloei, dan rijden we verder en stoppen ook hier bij kale heuvels en er groeien  enorm grote M. papasquiarensis, Stenocactussen en ook bloeiende Echinocereus polyacanthus.
We vervolgen onze weg richting Canatlan en bij Guatimape gaan we rechtsaf richting Conetopas,  we passeren de dam bij Lago Santiaguillo en kijken even bij een stel vissers die hier mooie baarzen vangen, vervolgens rijden we de pas op, de mooie nieuwe weg van enkele jaren geleden is nu volledig aan gort gereden, sommige stukken zijn al wel gerepareerd, we maken een stop en gaan op onderzoek uit, al vlug zien we Mammillaria longiflora en wat hogerop M. theresae in de kommetjes met gravel, hier tussen vinden we ook talrijke zaailingen, we vinden nog een aantal M. longiflora met knoppen en een mooi bloeiende Echinocereus stramineus, het blijft een mooi plekje hier, ook na drie eerdere bezoeken..
Het loopt al tegen de avond als we van de pas naar beneden rijden, we gaan nu eerst naar Coneto de Comonfort om te kijken of hier slaapgelegenheid is, en inderdaad in het kleine dorpje  is zowaar een hotel en we kunnen 2 kamers krijgen voor 400 pesos, ook voor eten kan gezorgd worden, de vrouw van de eigenaar gaat voor ons koken en in de woonkamer wacht ons een prima maaltijd, compleet met frigoles dus onze Bartje is ook weer helemaal gelukkig,
We drinken er een biertje bij en als afsluiting nog enkele tequila’s en gaan dan met een gelukzalig gevoel onder zeil, alleen Wim heeft de hele nacht rechtop in zijn bed gezeten, hij was vergeten te gaan liggen.                                                           Vandaag 166 km afgelegd.

Dag 15 Dinsdag 3 maart.   Coneto de Comonfort-  Rodeo.
Na een koude nacht een lekker warme douche om bij te komen, de koffie pruttelt al vlug en we werken een sober ontbijtje weg, we zeggen hotel San Miguel gedag en rijden al vroeg het kleine plaatsje uit dat nog in diepe rust is, de zon komt net op als we oostwaarts rijden door een bergachtig gebied, we maken enkele stopjes maar vinden niks, tot we bij een kalkachtige heuvel komen, hier groeien talrijke Echinomastus mapimiensis vol knoppen, Echinocereus pectinatus en Thelocactus heterochromus op een heel apart biotoopje.
We volgen de slechte onverharde weg en een stop wat verderop levert alleen Echinocereus pectinatus op, maar dan wel in bloei! De weg slingert continu berg op en af en vlak voor Pipila let onze chauffeur even niet op en  zakken we met de rechterwielen over de rand van de weg, gelukkig blijft de bus op de rand hangen en kijk ik zo’n 30 meter naar beneden, hier maar niet uitstappen dus, we kunnen geen kant meer op en wachten maar tot er iemand langs komt, na een half uurtje komen er enkele autos voorbij en wordt er hulp geregeld vanuit het dorp beneden nadat er eerst gevraagd werd of de chauffeur dronken was.
Met een tractor worden we vervolgens uit onze benarde positie gesleept, we geven de jongens een fooi (300 pesos) en kunnen dan ongeschonden verder, we passeren Pipila en volgen de onverharde weg door een heuvelachtig gebied, we maken nog 2 stops en vinden Echinocactus horizonthalonius en opnieuw een bloeiende Echinocereus pectinatus, dan komen we eindelijk bij de MEX 45 uit en rijden nu noordwaarts naar Rodeo, we stoppen bij hotel Las Palmas en reserveren hier 2 kamers.


Vervolgens rijden we een paar km terug en gaan dan links de MEX 34 op richting Nazas, we klimmen een heuvel op en vinden hier Thelocactus heterochromus, Mammillaria guelzowiana, Echinocereus stramineus enE. pectinatus, alle planten staan er erg droog bij, over de heuvel heen vinden we nog mooie blauwe Yucca rigida’ s. ook nog in bloei!
Ook vab dichtbij zijn het prachtige planten. Dan rijden we door naar voor de laatste stop die dag, op een lage heuvel vinden we hier M. stella de tacubaya , Ariocarpus intermedius, Leuchtenbergia principis, Neolloidia conoidea, Coryphantha durangensis , Echinomastus mapimiensis, de grootste is wel 30 cm hoog en Agave striata falcata, Agave lechuguilla komt hier ook weer voor en dat is te voelen ook
Na al dit moois rijden we terug naar Rodeo en kunnen al vlug gaan eten, het visrestaurant heeft een prima keuken en de camarones a la mexicana smaken uitstekend.Ondertussen is aan de overkant een bermbrand aan de hand waarbij bijna een soort frietkot in de brand vliegt!
Vervolgens lopen we het stadje in, gaan een poosje internetten en drinken nog een biertje waarbij we de belevenissen van vandaag nog eens aanhalen, hierna kost het weinig moeite om in slaap te komen.                                                                               Vandaag 119 km afgelegd.

Bertus bij de Ariocarpus intermedius

Dag 16 Woensdag 4 maart.   Rodeo-  San Pedro de las Colonias.
We slapen vanochtend een uurtje uit en ontbijten om half 8 lekker in het restaurant, dan pakken we onze spullen in en rijden noordwaarts de MEX 45 op, wat verderop gaan we rechts en nemen de onverharde weg , we hobbelen 20 km door een mooi gebied en komen dan bij een mijn, deze is een jaar geleden gesloten maar er wonen nog wel mensen, we klimmen hier een heel steile rug op met een loodrechte wand en vinden achtereenvolgens
Coryphantha, Thelocactus heterochromus, M. guelzowiana en M. pennispinosa var. nazasensis, Echinocereus polyacanthus in bloei, ook het uitzicht hierboven is overweldigend.Ook vinden we nog een aparte Agave.
Uiteindelijk rijden we terug naar de grote weg maar maken halverwege nog een stop bij een rotsachtige heuvel, onderaan groeit niks maar hogerop staan enorme Mam. heyderi en ook nog enkele M. guelzowiana waarbij een hele grote cluster, de vondst van de dag. Kees fotografeerde nog een andere Echinocereus in bloei!
Terug op de MEX 45 verder noord maken we een stop bij Puente El Casco, hier ligt een lage rug welke vol staat met Thelocactus heterochromus, prachtige zwaarbedoornde planten, diep in de droge grond, ook vinden we Mam. heyderi, Echinomastus mapimiensis, Echinocactus horizonthalonius en enkele bloeiende Sclerocactus wrightii.
We rijden nu verder door een vlak landschap tot aan Crucero la Zarca en gaan dan rechts de MEX 30 op, ook deze weg voert door de grote vlakte met eindeloze rechte stukken, bij een volgende stop bij een van de grote bergen in deze vlakte klimmen we een stuk omhoog, hier vinden we M. pottsii in bloei, Echinocereus stramineus en Echinomastus mapimiensis, de hellingen staan ook vol met Yucca faxoniana en Dasylirions, ook lijkt hier het groeigebied van Yucca rostrata te beginnen, verderop zien we er veel meer staan.
We gaan weer verder en passeren dan Mapimi, vlak voor Bermejillo kijken we nog wat rond  op de heuvel tegenover het kerkhof, hier staan erg mooie Thelocactus bicolor en na flink zoeken vinden we toch nog een Ariocarpus intermedius.
en M. zeyeriana. Van Bermejillo rijden we nu binnendoor naar F.I. Madero en vervolgens naar San Pedro de las Colonias waar we tegen donker aankomen, we nemen 2 kamers in hotel La Mission en gaan dan vlug wat eten, we proberen 2 restaurantjes, het eerste heeft geen bier en het tweede heeft geen vlees, dit wordt echter snel gehaald en zo krijgen we toch nog een prima maattijd voorgezet,  zo komt ook deze dag weer tot een goed einde, voor het slapen nog een tequila en niemand heeft meer last van ons.                                                     Vandaag 335 km gereden.

Fascinerend is een ontmoeting met Astrophytum coahuilense in dit landschap

Dag 17 Donderdag 5 maart.   San Pedro-  Parras de la Fuente.
Fris en fruitig zijn we al weer vroeg uit de veren, na een ontbijtje op de kamer rijden we San Pedro uit richting MEX 40, bij La Cuchilla gaan we oost en rijden tot vlak voor Cerro Bola, een verlaten dorpje, hier klimmen we de steile heuvel op rechts van de weg, we vinden hier Thelocactus bolaensis, M. grusonii en M. lasiacantha en Epithelantha micromeris, wat hoger prachtige Astrophytum coahuilense, we klimmen zo’n 100 meter tot op de top van de heuvels met als beloning een wijds uitzicht over de Laguna Mayran en de Sierra Bola, we vinden ook volop Echinocereus stramineus vol knoppen en een enkele geopende bloem.
Hierna dalen we af en kijken nog even rond op de grote vlakte onder aan de heuvels, diep in de gortdroge grond vinden we Stenocactussen en M. lasiacantha, dan rijden we door naar El Sol en gaan hier rechts naar 14 de Marzo, van hier gaan we dan binnendoor naar Parras, we maken enkele stopjes o.a. bij iemand die vezels uit de bladeren van Agave lecheguilla aan het ontrekken is, ook vinden een enorme Echinocactus horizonthalonius, wat verderop Astrophytum capricorne, Epithelantha micromeris, Coryphantha poselgeriana En Yucca rostrata, vervolgens gaan we rechts een weggetje op richting Sierra de Parras maar dit wordt zo slecht dat we na 500 meter omkeren en doorrijden naar Parras, van hieruit rijden we dan zuidwaarts naar Tanque Menchaca door een gebied met bijzondere heuvels, hier zien we Thelocactus bicolor, Epithelantha, Neolloydia en E. horizonthalonius, ook vinden we Agave falcata het is een plant die je makkelijk verward met een Agave striata vorm. Na een paar km rijden we helaas een voorband kapot op een stuk ijzer van een afgebroken hectometerpaaltje dat 4cm uit de grond steekt! We keren dan terug naar Parras, hier laten we een nieuwe band monteren voor 1800 pesos, dan rijden we naar Hotel Siesta en nemen hier een 4 pers. kamer voor 700 pesos.
Vervolgens wandelen we en poos door de oude stad rond, deze wordt helemaal opgeknapt en we zien hier ook al een bus met Amerikanen, dan gaan we wat eten bij El Tiburon, de kwaliteit is hier wat minder geworden maar we kunnen toch tevreden gaan slapen.
Vandaag 125 km afgelegd.

Kees bij de Echinocactus platyacanthus, hij kijkt echter naar de Ariocarpus retusus

Dag 18 Vrijdag 6 maart.  Parras-  Galeana.
We zijn als altijd vroeg in de weer en horen dat het buiten flink waait dus de trui maar aan, als de zon opkomt rijden we naar het oosten tot bij Guariche, onder aan de Sierra Patagalana stoppen we en lopen de uitlopers van dit gebergte op, aanvankelijk groeit er weinig maar wat hogerop vinden we Gymnocactus beguinii en een Escobaria, de zon zet nu door en de temperatuur stijgt snel, we rijden een paar km verder en stoppen dan aan een heuvel met rode zandsteen, hier groeien volop Thelocactus bicolor en Neolloydia conoidea, dan rijden we door naar General Cepeda en klimmen aan de oostkant van de stad de hoge heuvelrug op, over de bergkam  lopend vinden we hier Thelocactus bicolor, M. chionocephala en een heel compacte vorm van Echinocereus enneacanthus, we dalen af en lunchen dan waarna we verder oost rijden tot aan de MEX 54, we tanken hier bij de Pemex en gaan dan oost de MEX 57 libre op, vervolgens stoppen we langs de weg en kijken hier een uurtje rond op de steile heuvels, we vinden hier Gymnocactus beguinii, M. chionocephala, enkele Ariocarpus retusus en een geelbedoornde Echinocereus stramineus, onder aan de heuvel staat een oeroude Yucca filifera met een voetomtrek van 8 meter.
We volgen de MEX 57 verder tot bij San Roberto en gaan hier een onverharde weggetje op en stoppen bij enkele heuveltjes en kijken hier rond, aan de oostkanten hiervan staat het vol met Ariocarpus retusus, duizenden planten van klein tot groot en zelfs een cristaat komen we tegen. Ook komen Ferocactus pilosus en Echinocactus platyacanthus hier weer voor evenals ontzettend veel Yucca carnerosana.
Dan rijden we de laatste 38 km door naar Galeana, via een omleiding, de weg wordt hier verdubbeld, komen we in het stadje aan, we zoeken Hotel Los Reyes op, vlakbij het ziekenhuis en nemen hier 2 kamers, dan lopen we naar het centrum van het stadje en vinden hier een nieuw restaurant waar we heerlijk eten en bieren, voldaan lopen we weer naar het hotel en na het slaapmutsie zijn we snel vertrokken.                        Vandaag 299 km afgelegd.

Bertus bij een geitenfokker, soort zoekt soort

Dag 19 Zaterdag 7 maart.   Galeana-  Aramberri.
Na een sober ontbijtje rijden we al voor achten Galeana uit en koersen zuidwaarts de NL 61 op, de weg loopt flink omhoog een bergachtig gebied in, de eerste stop is bij een populatie van Agave gentrii, prachtige planten met enorm dikke bloeistengels, ook vinden we hier enkele bloeiende Stenocactussen, een paar km verder kijken we dan op een bosrijke heuvel  rond, er groeit niks bijzonders, nu rijden we een stukje terug en gaan hier op zoek naar Echinocereus knippelianus kruegerii, deze zijn vlug gevonden, diep in de grond teruggetrokken en sommige staan juist in bloei, weer een gelukje, zo zijn ze makkelijk te vinden, ook zien we hier bloeiende Stenocactussen en Thelocactus bueckii. In het bos stond nog een prachtige roodbloeiende Opuntia, zie afb. hieronder.


We rijden verder zuid en passeren La Ascencion, vervolgens stoppen bij La Escondida, hier vinden we talrijke bloeiende Thelocactus conothelos aurantiacus, Thelocactus bueckii en Neoloydia matehualensis, ook Echinocereus parkerii staat hier in bloei en Ferocactus pilosus vol knoppen, ook op deze heuvel zijn weer veel losgetrapte en aangevreten planten te zien, veroorzaakt door het loslopende vee.We nemen een afbeelding met 4 bloeiende planten op en foto!
We passeren La Escondida en rijden nu richting Dr. Arroyo, we gaan links een onverhard weggetje op en gaan hier op zoek naar Gymnocactus subterraneus, na eerst een lunchstop te hebben gemaakt. Na enig zoeken vinden we deze kleine plantjes terug, ze hebben juist knoppen gevormd, ook vinden we hier M. candida en M. albicoma, Coryphantha en Thelocactus bueckii, opvallend zijn ook de enorme Dasylirions en grote groepen Agave striata , ik speur nog wat rond naar Turbinicarpus pseudopectinatus maar vind er geen.
Dan rijden we terug naar La Escondida  en nemen hier een onverharde weg een andere vallei in richting Portrero de Zamora, het wordt hier steeds bosachtiger en we vinden hier niks dus keren we terug, aan het begin van deze weg vinden we wel veel grote Thelocactus conothelos en ook T. bueckii.
Vervolgens rijden we richting Aramberri en stoppen dan bij de kloof en vinden talrijke Ariocarpus confusus waarbij ook veel dode planten, op een steile rots vinden we nog een plantje dat veel op Turbinicarpus dickinsonia lijkt, het begint al te schemeren en we rijden door naar Aramberri, vlak voor dit stadje zien we nu een splinternieuw hotel, het is zelfs nog niet helemaal klaar, we kunnen hier wel 2 kamers krijgen a 300 pesos en alles ruikt nog nieuw in Hotel Sueño Dorado.
Wat later rijden we het stadje in en zoeken naar wat te eten, alles wat we kunnen krijgen is een hamburgesa met papas fritas, hier doen we het dan maar mee, met een biertje erbij betalen we voor alles samen maar 188 pesos, goedkoper eten kan niet, een oud dametje in het restaurant komt mij nog vertellen dat ik hier 4 jaar geleden ook was en dit klopt inderdaad, we rijden dan het  hele stadje rond voor een ijsje en uiteindelijk lukt dit ook nog, dan nemen we een tequila en gaan heerlijk slapen in een splinternieuw bed.              Vandaag 198 km gereden.

  

De bloeitak wordt omgehakt om als veevoer te gaan dienen voor de geiten                                                                                                                                                                                                             
Dag 20 Zondag 8 maart.   Aramberri-   Miquihana.                                                                             

We slapen vandaag een half uurtje uit en na het ontbijtje met koffie rijden we door Arramberri heen richting Zaragoza, vlak voor deze plaats stoppen we bij de kale gipsheuvels en kijken      hier wat rond boven het enorm grote gat  tussen de heuvels, hier vinden we enkele mooie plantjes van Gymnocactus subterraneus var. zaragosae, ook vinden we er een in bloei.
We rijden verder en gaandeweg loopt de weg omhoog door een bosrijk gebied, hoger en hoger volgen we de slingerende weg de Sierra Peña Nevada op, dan zien we in een kloof een populatie van Agave mitis,(voorheen celsii] we kijken hier rond en vinden ook Mammillaria. glassii siberiensis en een Sedum, Wim probeert hier een nieuwe manier van afdalen maar zo te zien  lijkt dit vrij pijnlijk.
Wat later komen we op het hoogste punt rond de 2800 meter en passeren La Encantada, hier groeien enorm veel Agave montana en A. gentrii door elkaar. We zien juist hoe een geitenherder een bloeitak van een Agave omhakt waar vervolgens de geiten op duiken. Op een vlak stukje vinden we zowaar Echinocereus knippelianus reyesii in bloei, we beginnen aan een lange afdaling over een enorm slechte weg en halen met moeite 5 km per uur, Kees gaat een stuk te voet en dit gaat nog sneller, we passeren Siberia en dalen nog 800 meter, bij enkele gipsheuvels zien we vervolgens Gymnocactus beguinii  vlak aan de weg staan, de kloof onder langs de weg staat hier ook vol met enorme boomvormige Dasylirions, ook staat er een plant waar de takken steeds afgesneden woorden.
Uiteindelijk komen we beneden op de vlakte uit en bereiken de verharde weg bij San Antonio de Peña Nevada, we rijden zuidwaarts richting Miquihana, plots houdt de nieuwe weg op bij de staatsgrens van Tamaulipas en volgen we de oude erbarmelijk slechte weg verder, we maken nog een paar stopjes en vinden Coryphantha clavata, Ferocactus pilosus en Mammillaria albicoma, M. candida enM. formosa, op een heuvel groeien ook enorme Yucca faxoniana en Dasylirion quadrangulatum, de laatste 5 km ligt er een prachtig stuk nieuwe weg en zo bereiken we Miquihana, hier nemen we 2 kamers in Hotel El Presidente, nu zijn we aan een biertje toe en beginnen met een Corona familiar, er is hier ook een restaurantje en we krijgen weer een prima maaltijd voorgezet compleet met frigoles, we kletsen nog een poosje na over deze belevenisvolle dag en na een paar tequila’s is het heerlijk dromen.
Vandaag 131 km weggehobbeld.

Een enorme Bombax elipticum in het bos

Dag 21 Maandag 9 maart.   Miquihana-  Xicotencatl.
Deze morgen beginnen we met een douche zonder water, we nemen vervolgens een lekker ontbijt in het restaurantje  en gaan dan al weer vroeg op pad, we rijden van Miquihana naar La Peña en wat verderop gaan we dan binnendoor via Gabino Vazquez naar Villa de Bustamante. Onderweg spotten we een Kuif Cara Cara de Polyborus plancus.
We reiden door een mooi gebied met veel Yucca’s en bloeiende Dasylirions,  bij Bustamante maken we de eerste stop en gaan op zoek naar Gymnocactus saueri nelissae, deze mooie plantjes zijn vlug gevonden, de meeste zijn net uitgebloeid en sommige nog in knop, we rijden dan door naar Bustamante en door het stadje heen gaan we zuid naar de MEX 101, we maken nog een stop en kijken of Thelocactus garciae hier in bloei staat, we nemen nu de andere kant van de weg en vinden hier ook talrijke mooie grote exemplaren, ook groeien hier verschillende Mammillaria's en Ferocactus victoriensis en Talinaria mexicana in bloei, dan rijden we het dal uit en de steile pas over, bij El Capulin gaan we rechts en vervolgen de weg naar Tula, hier gaan we tanken en nemen nog een lekker ijsje, vervolgens rijden we oostwaarts richting Ocampo.
Halverwege de lange afdaling door de Sierra Madre Oriental  gaan we een oude weg naar Ocampo op, deze is afgesloten maar nog wel een stuk berijdbaar, na een paar km moeten we te voet verder door het bosrijke gebied, talrijke Orchideen en Tillandsia’s in bloei hangen hier in de bomen, we zien ook nog Selenicereus  spinulosus en Aporocactus en na een wandeling van 50 minuten bereiken we een grote kale rotspartij, hier vinden we een kleine populatie van M. zublerae.
Dan wandelen we het hele stuk terug en zien nog allerlei bijzondere planten en een Echeveria we rijden door naar Ocampo en komen nu langzamerhand in het laagland van Mexico terecht, dan maken we een stop bij een lage heuvelrug en vinden hier Pilosocereus palmeri, Hylocereus, grote Hechtia’s, Bombax ellipticum en Manfreda maculosa, we vervolgen onze rit en rijden dan door tot Xicotencatl, hier overnachten we in Hotel Posada Xico en hebben eindelijk een heerlijk warme douche, als we opgefrist zijn wandelen we de stad in en kunnen hier buiten eten, de temperatuur is hier heerlijk, we drinken nog een paar biertjes en gaan dan voldaan slapen.                                                                                   Vandaag 248 km gereden.

Bertus bij een Astrophytum myriostigma bij Jaumave

Dag 22 Dinsdag 10 maart.        Xicotencatl-  Jaumave.
Na een warme nacht een lekker frisse douche en we zijn weer het mannetje, na een simpel ontbijtje rijden we al vroeg naar het oosten en bereiken bij Fortin Agrario de MEX 81, hier gaan we rechts en zien dan een grote vrachtwagen van Coca Cola naast de weg in een kloofje liggen, er wordt druk gewerkt om alles op te ruimen.
verderop stoppen we bij een steenachtige vlakte onder aan de weg en gaan hier op onderzoek uit, al snel vinden we Thelocactus bicolor schwarzii en Ancistrocactus scheerii, verder zien we hier Homalocephalo texensis en Ariocarpus trigonus en na flink zoeken een aantal mooie grote Astrophytum asterias diep in de leemachtige bodem verzonken, dit is echt een plekje om van te genieten, we stappen weer in de koets en rijden nu noordwaarts richting CD Victoria, bij Zaragoza gaan we dan rechts een onverharde weg op naar het oosten en doen een poging om het berggebied van de Sierra Dientes de Moreno te bereiken, vanhier uit lukt dit niet en we keren even later om, kijken nog even rond maar vinden hier niks. Via Ciudad Victoria rijden we dan weer omhoog de Sierra Madre  in over de nieuwe snelweg,
We komen door een indrukwekkend gebied en gaan hier beslist nog eens rondneuzen, bij San Antonio komen we op de oude MEX 101 en rijden nu richting Jaumave, we gaan rechts een onverharde weg op en kijken dan wat rond in het vlakke veld, op een steenachtig ruggetje vinden we nu zo’n 100 planten van Obregonia denegrii, ze staan nu niet op hun mooist maar hebben al wel gebloeid, dan rijden we verder oost door het vlakke gebied en kijken nog even rond in een rivierkloof, hier vinden we Mammillaria klissingiana en Homalocephalo texensis, we volgen de weg verder tot onderaan de Sierra Grande en komen uit bij het rekreatiegebied Balneario Nogales aan de Rio Chihue, hier lopen we door de flink stromende rivier naar de overkant en gaan op onderzoek uit, we vinden dan Mammillaria baumii, M. candida en M. viereckii  en Ariocarpus trigonus, ook dit is weer een prachtig gebied, er groeien talrijke palmen, Dioon edulis, Pilosocereus palmeri, verschillende Hechtia’s, Tillandsia’s en Agaven.
We steken de rivier weer over en rijden dan via San Vicente naar Jaumave, in Hotel Posada de los Reyes nemen we 2 kamers, we kunnen hier buiten eten en beginnen eerst aan een Corona familiar om de enorme dorst te lessen, de eigenaar van het hotel komt zijn glas ook bijvullen en komt later nog met een enorme fles tequila, of we deze even willen proeven, nou dat willen we welna het ete n gaan we nog een poosje internetten en zo is deze dag ook weer voorbij, we nemen nog een tequilaatje en gaan dan lekker slapen.
Vandaag 221 km afgelegd.

Kees op de heuvel van Monte Rodonde

Dag 23 Woensdag 11 maart.    Jaumave-  Tula.
Wim komt vanochtend wat moeilijk op gang maar even later pruttelt de koffiepot weer en kunnen we 2 vroege klanten tevreden stellen, even later stappen we in de cotcho en rijden naar de OXXO bij het Pemex station , hier gaan we ontbijten, vervolgens rijden we noordwaarts naar San Antonio en gaan hier rechts, we komen bij een splitsing en klimmen hier een flinke heuvel op, er groeit op een enkele Ariocarpus trigonus na helemaal niks, ook hier is alles afgegraasd door het vee, we rijden nog een paar km verder en kijken dan rond in een gebiedje met enkele kloven, hier vinden we Ariocarpus trigonus, een flink aantal dikke Astrophytum myriostigma, Mammillaria. candida en  een grote cluster M. baumii, dit was de moeite van het klimmen waard.
Nu keren we terug en stoppen voor San Antonio nogmaals, hier kijken we onder langs een heuvel rond en vinden nu duizenden Obregonia denegrii, ze groeien mannetje aan mannetje tussen de struiken, Astrophytum myriostigma groeit hier ook weer en sommige staan in bloei, vervolgens gaan we terug naar Jaumave  en rijden door tot bij Monte Redondo,
hier kijken we op de heuvelrug boven de weg rond en noteren M. klissingiana en M. viereckii, schitterende Hechtia, s
Astrophytum myriostigma, Dioon edulis en Brahea dulcis, ook hier weer duidelijke sporen van het vee, zo gaat de natuur hard achteruit en alles wordt vertrapt.
We vervolgen onze weg naar Palmillas en gaan hier links, we rijden nu tussen 2 heuvelruggen en gaan na 7 km weer links, we komen nu onderaan de heuvelrug bij La Compuerta en gaan een flinke klim maken, het gaat gemeen omhoog en al spoedig zitten we 170 meter hoger, er groeit weinig we vinden M. candida en M. viereckii, Echinocactus platyacanthus en een Coryphantha.
Dan rijden we terug naar Palmillas en draaien de MEX 101 weer op, we rijden door tot bij Los Arrieros  en kijken hier op een heuvel rond, deze staat vol met Dasylirons en Brahea decumbens, hiertussen vinden we nog enkele Thelocactus conothelos en Coryphantha’s, het wordt eentonig maar ook hier weer veel vertrapte en aangevreten planten.
Nu rijden we door naar Tula en nemen 2 kamers in Hotel Meson de Mollinedo, we frissen ons wat op en maken dan een wandeling door het stadje, vervolgens gaan we uitgebreid tafelen, terug in het hotel doen we de administratie enz. en borrelen nog wat na, Wim heeft een fles wijn gekocht en deze smaakt naar pleegzusterbloedwijn, de slaap overmant ons nu en al snel zijn we naar dromenland vertrokken.                                           Vandaag 168 km op de teller.

De takken van Hesperaloe funifura worden gebruikt als dakbedekking

Dag 24 Donderdag 12 maart.    Tula-   Rio Verde.
Het was vannacht volle maan en alle honden van Tula maakten er een feest van, toen om 6 uur de wekker afliep werden ze eindelijk stil, als we buiten komen is het flink bewolkt , vanuit Tula gaan we nu zuidwaarts en na enig zoeken rijden we richting Fransisco I Madero, na een paar km nemen we een zijweg en rijden tot onderaan een bergrug, hier klimmen we weer een flink stuk omhoog en vinden op een heuveltje M. magnimamma en Ferocactus echidne.
We dalen weer af en rijden dan door tot bij Las Cruches, hier zoeken we op een heuveltje naar een kleine populatie van Ariocarpus agavioides, deze kleine plantjes staan er nog steeds en zijn al vlug gevonden met behulp van de GPS, verder groeit er niet veel meer, enkele M. microthele en Coryphantha, ook hier weer veel afgegraasd.
Weer gaat het verder en via een slechte weg passeren we een heuvelrug, we maken nog enkele stops en vinden Ferocactus latispinus , een werkelijk schitterende Agave striata, Echinocactus platyacanthus en ook Hesperaloe funifera, een vrij zeldzame plant, Grappig was dat we daarna een Mexicaanse boer tegen kwamen met op z, n Ezel een grote bos takken van de Hesperaloe's, men gebruikt deze takken voor dak bedekking e.d. Uiteindelijk bereiken we de MEX 80 en rijden dan naar CD del Maiz, hier tanken we en doen wat boodschappen, vervolgens gaan we zuid de SLP 8 op en komen in een gebied met vrij groene heuvels, we maken een stop bij een kalere heuvel en worstelen door de stekelige struiken omhoog, we vinden hier M. microthele en lopen dan op enkele wespennesten, dus maken dat je wegkomt, deze maal loopt het goed af, we gaan verder en door een mooi groen landschap bereiken we Cardenas, een paar km verder gaan we dan rechts binnendoor naar Santa Rita, we klimmen over een heuvelrug heen en zien hier langs de wegkant tussen de struiken de opvallende oranje parasietplant Cuscuta.
Via binnendoor weggetjes komen we dan bij Santa Rita uit en rijden dan een paar km noord richting Las Tablas, hier kijken we rond op een eerder gevonden site van Ariocarpus scaphirostroides, ook groeien hier Coryphantha en Neolloydia tussen de vele Yucca’s.
We keren om en rijden nu door naar Rio Verde, op de zocalo nemen we 2 kamers in Hotel Plaza en wandelen dan nog wat door de stad rond, vervolgens komen we bij een pizzeria terecht en schuiven hier 2 pizza grande naar binnen, met 8 biertjes erbij zijn we voor 300 pesos klaar, ook hier is donderdag pizzadag dus 2 voor de prijs van 1.
Vol en voldaan zoeken we ons hotel weer op en gaan al snel van een welverdiende rust genieten.                                                                                          Vandaag 212 km gereden.

De kuif Cara Cara

Dag 25 Vrijdag 13 maart.   Rio Verde-  Cadereyta.
Ook deze ochtend is het wat bewolkt maar later zal de zon tevoorschijn komen, we maken koffie, ontbijten en rijden hierna Rio Verde uit naar het zuiden, blijkbaar is er wat te doen want het drukke kruispunt midden op de MEX 70 is volledig afgezet en overal staat politie, via een omweg komen we toch vlot op de goede weg en laten de enorme opstoppingen achter ons.
We volgen de MEX 69 tot bij Arroyo Seco en gaan dan rechtsaf, in de verte zien we een vrij kale berg en lopen hier door enkele akkers naar toe, we vinden hier M. hahniana en Ferocactus echidne tussen de grote rotsblokken en aan de bomen bloeiende Tllandsia's, wat later rijden we de weg nog verder af, een diep dal in maar het is overal te steil dus gaan we terug naar de hoofdweg.
Wat verder stoppen we bij een steile wand langs de weg en hier groeien Ferocactus echidne, M. magnimamma en M. saetigera, dan rijden we verder naar Jalpan en gaan hier links de MEX 120 op, we stoppen bij een heuvel welke vol staat met schitterend gevormde boomstronken, Neobuxbaumia polylopha , Pilosocereus palmeri en Bombax ellipticum, hiertussen vinden we ook Ferocactus echidne en F. glausescens en M. priessnitzii, we keren hier nu om en rijden terug door het leuke stadje Jalpan, nu gaan we richting Cadereyta, de weg klimt flink omhoog en door de bosrijke Sierra Gorda stijgen we tot 2700 meter, in de buurt van Pinal de Amoles maken we een stopje en vinden hier Agave celsii en A. ferox op de rotsen, in het bos vinden we ook Echeveria halbingeri en een E. subrigida?
Over de pas heen beginnen we aan een lange afdaling, de bossen verdwijnen nu en kale heuvels volgen elkaar op, bij Maguay Verde, klimmen we nu een steile helling op.

Wolter bij die schitterende Agave horrida vorm.

Hier groeien Coryphantha erecta, M.compressa, Stenocactus, Agave celsii, en helemaal op de top van de berg een schitterende Agave horrida vorm. Ook nog A. ferox en Echeveria halbingeri, het wordt al laat en als we verder rijden zakt de zon achter de bergen, in het donker komen we in Cadereyta aan en rijden naar Hotel Esperanza waar we 2 kamers nemen, vervolgens gaan we lekker eten en bieren , hierna wandelen  we nog een stuk door het authentieke Mexicaanse stadje, op een terrasje drinken we nog een espresso koffie en gaan hierna al vlug op een oor na deze vermoeiende dag.                               Vandaag 279 km.

Dag 26. Zaterdag 14 maart.  Cadereyta-  Zimapan.
Het is vanochtend helder als we opstaan, na de koffie en broodjes verlaten we Cadereyta, we rijden 30 km noord richting Vizzaron en nemen de afslag naar San Joachim, via een bochtige weg klimmen we gelijk flink omhoog naar de Sierra El Doctor, we maken een stop en kijken wat rond, behalve Coryphantha en Stenocactussen geen cactussen hier, wel heel mooie Agave horrida en A. mitis (voorheen celsii)
We bereiken San Joachim waar we eerst tanken, dan rijden we via een prima weg de enorme diepe kloof van de Rio Moctezuma in, na een overweldigende rit komen we door een tunnel bij de snelstromende rivier aan, hier vlakbij ligt een grote waterkracht centrale, we kijken wat rond bij de brug en zien dat de steile wanden hier vol staan met Strombocactus disciformis.
Over de brug heen rijden we door Las Adjuntas en volgen de Rio Moctezuma een stuk, dan buigt de weg naar rechts een grote kloof in, richting Toliman, door de vrij natte rivierbedding rijden we steeds verder de kloof in die af en toe zo smal is dat we er net doorheen kunnen, dit wordt een spectaculaire rit, op de steile hellingen groeien hier talrijke planten zoals Mammillaria elongata en M. longimamma, Ferocactus echidne en F. hystrix, Echinocactus platyacanthus, Astrophytum ornatum, Echinocereus pentalopus in bloei, Strombocactus disciformis, Neobuxbaumia polylopha, Pachyphytum fitcauii, Echeveria tolimanensis en Agave Xylonacantha en net te vergeten schitterende bijna zilveren Hechtia's een hele want vol! schitterend zijn ze!


Ook een hoogtepunt is het vinden van Yucca queretaroensis, (zie hier boven) prachtige planten en heel zeldzaam, aan het einde van de kloof komen we  bij enkele oude mijnen uit en nu klimt de slechte weg ontzettend snel omhoog  langs de steile kloofwanden, binnen no time zitten we honderden meters hoger, bij Lomo de Toro kijken we nog even naar beneden in een enorme diepe canyon en zien hier ook Yucca queretaroensis groeien.
Na tientallen haarspeldbochten komen we boven op de bergrug vlak bij Zimapan uit en rijden de oude mijnstad binnen, op de zocalo nemen we 2 kamers in Hotel Central, we installeren ons en wandelen dan wat door de drukke marktstraatjes, het is reuze gezellig hier.
We vinden ook nog een prima restaurantje “El Rincon” waar we heerlijk eten, al moet er wel eerst bier gehaald worden , hierna gaan we wat internetten en vertoeven nog geruime tijd op de zocalo waar het erg gezellig is, er is live muziek en we praten wat met de lokale bewoners.
We eten nog een lekker ijsje en zoeken dan onze kamers op en na deze suksesvolle dag is het goed slapen.                                                                                        Vandaag 130 km gereden.

Wandeling va 2 uur naar beneden om de Echinocactus grusonii op te zoeken

Dag 27 Zondag 15 maart.    Zimapan- Bella Vista Del Rio- Zimapan.
Vanochtend slapen we uit en gaan dan om half 9 ontbijten bij El Rincon, vervolgens rijden naar het stuwmeer Presa Zimapan en door de tunnels heen komen we bij Bella Vista aan, hier gaan we rechts de Mesa de Leon op, we steken de hoogvlakte over tot vlak aan de rand van de kloof van de Rio Moctezuma, via een smal en vooral steil paadje dalen we nu in de diepe barranca af, na een adembenemende tocht van 2 uur bereiken we de bodem van de barranca,
700 meter lager, gelijk al vinden we hier een aantal prachtige grote Echinocactus grusonii, tegenwoordig heel zeldzaam in de natuur, de oorspronkelijke groeiplaats was hier niet ver vandaan, aan de andere kant van de stuwdam, waar nu het grote stuwmeer ligt.
We komen hier ook een aantal grote bassins tegen waarin zoetwatervissen worden gekweekt en zo te zien is deze plek ook bereikbaar vanaf de andere kant van Bella Vista.
We beginnen aan de terugtocht en vinden nog veel andere planten zoals Mammillaria leucocentra, M. longimamma en M. elongata die in een boom groeit. Verder Astrophytum ornatum, Thelocactus hastifer en T. leucacanthus, Pachyphytum fittcauii en bracteosum, Agave xylonacantha in bloei, Yucca filifera , een schitterende enorme Dasylirion  longissimum en Ferocactus hystrix en F. glausescens.
Na een eindeloze en zware klim arriveren we weer boven, doodmoe maar wel een enorme ervaring rijker, het loopt al tegen de avond als we terug rijden naar Zimapan, we kopen eerst een paar koude biertjes, daar waren we echt aan toe, vervolgens naar het hotel waar we ons lekker opfrissen en dan gaan we heerlijk dineren bij El Rincon op de zocalo, langzaam komen onze krachten weer terug en we blijven nog een poos op de gezellige zocalo, er is weer van alles te doen, live muziek en een soort bingo, we maken het niet erg laat want de slaap overmant ons en al spoedig liggen we in de bedstee en dromen van enorme grusonii’s
Vandaag 93 km gereden, 1400 meter geklommen en 10 km gelopen

Kees haalt halsbrekende toeren uit om een Agave filifera te fotograferen!

Dag 28 Maandag 16 maart.  Zimapan-  Actopan.
We zijn weer vroeg op, lekker uitgerust en zonder spierpijn., we maken koffie en ook liggen er weer 2 ontbijt klanten voor de deur te wachten, na een kort ontbijtje pakken we onze spullen, springen in de koets en galopperen de oude mijnstad uit, via de MEX 85 rijden we . door een ruig berggebied passeren we de bekende brug bij Puente Tasquilla.
In Ixmiquilpan gaan we de stad in voor wat boodschappen en rijden weer verder zuidwaarts tot bij Lagunilla, hier gaan we links en rijden naar Hermosillo, we vervolgen de weg en vlak bij El Encino klimmen we een flinke heuvel aan de weg op, deze is vrij dicht begroeid maar al vlug vinden we de eerste Mammillaria rhodantha ssp,aureiceps, hier samen met Thelocactus tulensis, prachtige zwaarbedoornde planten, we zoeken verder en vinden ook Mam. compressa, Ferocactus latispinus, Coryphantha octacantha, bloeiende Stenocactussen, mooie kleine Echeveria minima, Pinguicula’s en Agave filifera.

Een mooi plaatje deze keer niet in de zon van een Agave americana? in bloei

Over een splinternieuwe weg rijden we vervolgens naar Milpa Grande, halverwege houdt de verharde weg op en gaan we weer rammelen, we rijden alsmaar hoger en komen tussen de laaghangende wolken door, de heuvels staan hier vol met kleine palmen, voorbij Milpa Grande gaat het weer steil naar beneden, het dal in van de Rio Amajac, hier komen we in het beschermde gebied van de Barranca de Metztitlan, we maken enkele stops bij de loodrechte kliffen welke vol planten staan, we noteren hier Mammillaria. M.geminispina en M.compressa, Gymnocactus horripilus, Ferocactus glausescens en F. echidne, Astrophytum ornatum, Coryphantha octacantha en Fouqiueria  fasciculata met enorm dikke stammen, we zoeken ook uitgebreid naar Mammillaria humboldtii  maar vinden deze ook hier niet.
We rijden weer terug omhoog en kijken in de buurt van Milpa Grande nog een poosje rond bij enkele steile hellingen, ook hier het zelfde aanbod aan planten, na een flinke klauterpartij gaan we terug door de bergen naar Lagunilla en draaien de MEX 85 weer op, nu rijden we door naar Actopan en gaan hier een hotel zoeken, we rijden wat door de grote stad en komen dan in Hotel Quinta Riviera terecht, een mooi hotel en na wat pingelen kunnen we hier voor 700 pesos twee mooie kamers krijgen, we kunnen hier ook eten en wat bieren, voldaan en moe van deze zware dag zoeken we al snel ons warme nest op en na de gebruikelijke tequila
weten we al vlug nergens meer van.                                                Vandaag 185 km afgelegd.

Astrophytum ornatum bij de Rio Amajac

Dinsdag 17 maart.   Actopan-  Teotihuacan-   Mexico City.
Heerlijk uitgeslapen in een prima bed gaan we om half 9 ontbijten in het restaurant,vervolgens pakken we onze handel in en rijden via Pachuca naar Teotihuacan, hier gaan we de toerist uithangen, we beklimmen  hier de pyramide van de zon en de maan (een eitje) en blijven zo in conditie, we kijken uitgebreid rond op het immense compleks en ontmoeten ook veel vrienden die allemaal wat te koop hebben voor een special price, als we alles bekeken hebben rijden we naar Mexico City en gaan dan naar de Aeropuerto om Wolter en Kees af te leveren, we ontmoeten hier ook Anjo en Coby Keizer met hun reisgezellen, zij gaan vandaag ook naar huis, we eten en drinken gezamenlijk wat en kletsen nog een poosje bij.
Dan zeggen Wim en ik iedereen gedag en gaan onze weg, we laten de bus in de parkeergarage staan en laten deze gelijk poetsen, we nemen een taxi naar Hotel Isabel en wandelen de rest van de middag door de historische stad, we pakken een terrasje en genieten van de drukte in deze wereldstad, terug in het hotel drinken we enkele margarita’s en wachten op onze Belgiesche vrienden, deze arriveren rond 23.00 uur, we drinken gezamenlijk nog wat en gaan deze maal laat slapen, de eerste ronde zit er nu op, morgen beginnen we aan de tweede ronde
Vandaag 160 km gereden.                         Totaal van deze trip 5740 kilometer.
                                                
                                             -----------------------------------------