Mexico-expedities 2009

busje 2

VUELTA DOS 2009.
Busje 2.
18 maart-  03 april.

Route:
18 maart,            Mexico City- Pachuca.                                    133 km.
19 maart,             Pachuca-  Cadereyta.                                      228 km.
20 maart,            Cadereyta-  Jalpan.                                          145 km.
21 maart,            Jalpan-  Rio Verde.                                          174 km.
22 maart,            Rio Verde-  Tula.                                             188 km.
23 maart             Tula-  Doctor Arroyo.                                      237 km.
24 maart,            Doctor Arroyo-  Galeana.                                205 km.
25 maart,            Galeana-  Villa de Garcia.                               258 km.
26 maart,            Villa de Garcia-  Ramos Arzipe.                     129 km.
27 maart,            Ramos Arzipe-  Matehuala.                             324 km.
28 maart,            Matehuala-  Guadalcazar.                                204 km.
29 maart,            Guadalcazar-  San Luis de la Paz.                   237 km.
30 maart,            San Luis de la Paz-  Xichu.                             102 km
31 maart,            Xichu-  Guanojuato.                                        232 km.
 1 april,               Guanojuato-  Bernal.                                       265 km.
 2 april,               Bernal-  Mexico City.                                     240 km.
 3 april,               Mexico City-  Brussel.
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                           
                                                                         Totaal:             3301 km.

Deelnemers: Raymond en Grit Laporte, Marie Claire Bruggeman en Withold Hoffman, Wim Alsemgeest en Bertus Spee.

 

Dag 2. Woensdag 18 maart.       Mexico City-  Pachuca.
Fris en weer lekker uitgerust starten we vandaag met een nieuwe trip, we beginnen met een flink ontbijt, vervolgens gaan we Mexico City verkennen, we bezoeken o.a. ook een oud postkantoor dat stijlvol is gerestaureert, we kunnen nog niet weg want Raymond zijn valies (koffer) is niet mee gekomen met de vlucht, we kunnen vanmiddag op het vliegveld gaan kijken of deze al is gearriveerd, zo benutten we gelijk onze reservedag.
We wandelen de hele ochtend door de fascinerende wereldstad en laten ons na de middag door Benito naar het vliegveld brengen, gelukkig is de valies aangekomen en kunnen we vertrekken, we halen de bus op en rijden noordwaarts de stad uit, we komen net in de spits terecht en na 2 uur lukt het ons eindelijk om deze werelstad te ontvluchten en komen we op de MEX 85 terecht en spoeden ons naar Pachuca, aan het begin van de stad komen we bij Hotel San Antonio aan en nemen hier 3 mooie kamers
Voor 1020 pesos, we installeren ons en rijden dan naar het centrum van Pachuca, hier gaan we op zoek naar wat te eten, we vinden een prima restaurantje “DIEZ” het duurt wel even en er moet nog bier gehaald worden maar het eten is uitstekend, voldaan zoeken we de bus op en rijden naar het hotel, hier gaan we na een tequila lekker onder de warme dekens, het is buiten flink koud geworden.                                                                       Vandaag 133 km afgelegd.

Ook Witold is de berg opgeklommen, zonder zijn been te breken dit jaar!

Dag 3. Donderdag 19 maart.   Pachuca -  Cadereyta.
Na een koude nacht komt de 6 uur show (wim zet koffie) op gang en gaat nu op volle toeren draaien, we hebben nu 4 klanten, om 7 uur nuttigen we een sober ontbijtje op onze kamer, hierna pakken we onze spullen in en rijden de MEX 85 op richting Actopan, voorbij deze plaats nemen we de afslag bij Lagunilla en rijden via Hermosillo naar El Encino, vlak hiervoor stoppen we bij de heuvel links van de weg en beginnen aan de eerste klim, we noteren hier de volgende planten, Ferocactus latispinus, Stenocactus in bloei, Mam. magnimamma en M. aureiceps, een schitterende Echeveria minima, en een  aparte kleine vorm van Agave filifera.Vooral de Mammillaria aureiceps vallen hier op in dit schitterende landschap.
We rijden dan weer naar de MEX 85 en passeren Ixmiquilpan, maar stoppen eerst nog even bij een keramiekkraam, voorbij Tasquillo stoppen we bij de brug over de Rio Tula en neuzen hier wat op de heuvels rond, het staat hier vol met Isolatocereus, Marginatocereus en Myrtillocactussen, verder Ferocactus hystrix,  Thelocactus leucacanthus, Mammillaria magnimamma en een enkele Echeveria agavioides. Je begrijp niet hoe de plant het hier vol houd op die kale hete rotsen!. We gaan weer door en vlak voor Zimapan gaan we nog even op het veldje met enorme Yucca filifera kijken, deze staan juist in bloei, opvallend bij deze soort is dat de bloemtakken hangen. De eigenaar van dit terrein komt kijken wat we aan het doen zijn en vindt dit verder prima, vervolgens rijden we richting Presa Zimapan en maken een stop boven de eerste tunnel, hier lopen we een grote kloof in en vinden Astrophytum ornatum, Mammillaria elongata, Neolloydia conoidea, Agave xylonacantha en Thelocactus leucacanthus op de kale hellingen, donkere wolken pakken zich samen boven het stuwmeer als we verder rijden, we passeren de tunnels en de stuwdam en via Bella Vista del Rio rijden we richting Cadereyta, met de laatste stop en na wat zoeken vinden we talrijke Ariocarpus kotschoubeyanus var. elephantidens, diep in de gortdroge bodem, we spreken nog de plaatselijke boer met een raar verhaal. Kijk uit voor de maffia die zouden hier zonder pardon vele planten opladen in een vrachtwagen, het gaat hier waarschijnlijk om de grote Dasylirions!.Dat wij alleen geinteresseerd zijn en foto's maken vond die prachtig. Tegen donker rijden we dan Cadereyta binnen, in de verte zien we het flink onweren boven de bergen, en als we rond 7 uur naar het restaurant lopen valt de eerste regen, we eten en bieren heerlijk en na wat boodschappen lopen we terug naar Hotel Esperanza, het is inmiddels weer droog geworden,
We zoeken onze kamers op en na een afzakkertje gaan we lekker slapen.
Vandaag 228 km afgelegd.

Dit zijn de "wegen" in Mexico!

Dag 4. Vrijdag 20 maart.   Cadereyta -  Jalpan.
Het is vanochtend weer onbewolkt maar wel koud buiten, na de koffie en ontbijt leveren we de sleutels in en ontmoeten nog 2 Duitsers die hier ook overnacht hebben, het zijn ook cactusliefhebbers en we krijgen nog wat tips van ze, we laten Cadereyta achter ons en rijden noordwaarts richting Vizzaron, hier gaan we door een enorm groot berggebied waar de MEX 120 doorheen slingert, bij km. 81 stoppen we bij de bekende Strombocactus heuvel en lopen het smalle paadje langs de steile heuvel op, honderden Strombocactus didciformis staan hier in de ochtendzon, vol met knoppen en al uitgebloeid en we vinden ook wat zaden maar de meeste zijn nog niet rijp, na veel foto’s rijden we door richting Peña Blanca, bij km. 100 gaan we dan rechts een nieuw geasfalteerde weg op die naar El Oasis wijst, na 4 km komen we door Higuleras en rijden dan door de rivierbedding van de Rio Estorax verder de kloof in, er stroomt veel water door en na een paar km varen komen we bij een prachtig zwembad terecht, vlak boven de rivier, hier drinken we een pint en kijken wat langs de rivier rond, overal stroomt water van de rotsen af, dan rijden we terug en voorbij Higuleras stoppen we bij een intressant lijkende heuvel, we gaan hier op onderzoek en komen nu in een waar planten paradijs, we noteren Lophophora diffusa, in bloei, Mammillaria pettersonii, prachtig bedoornde planten met soms tientallen koppen, Echinocactus platyacanthus, Ferocactus. hystrix en F. glausescens, enorm veel en grote Astrophytom ornatum, Echinocereus penthalopus en E. moricallii en prachtige grijze Hechtia’s, het is volop genieten hier, intussen is het flink gaan waaien en komt er bewolking opzetten.
We rijden nu omhoog de Sierra Gorda in en maken nog wat korte stops bij km. 123 en  125,
Hier groeien Pittocaulon praecox in bloei, Echeveria halbingeri en Agave celsii, over de bergen drijven nu dreigende wolken en het begint wat te regenen, we rijden over de pas en beginnen bij Pinal de Amoles aan de lange bochtige afdaling naar Jalpan, deze maal in de mist en stromende regen, we rijden nu door en in Jalpan aangekomen  vinden we een prima hotel ”Maria del Carmen” op de plaza, hier nemen we 3 kamers, de regen is hier bijna opgehouden en we kijken een poos in het leuke stadje rond, we drinken wat en gaan dan gezellig eten bij El Carretera, het is inmiddels droog geworden als we terug naar het hotel lopen, op de plaza drinken we nog een lekkere bak koffie, dan nog een tequila en vervolgens heerlijk slapen in een bed van 2 meter breed!                                                              Vandaag 145 km gereden.

Een prachtige Hechtia spec.

Dag 5. Zaterdag 21 maart.   Jalpan-   Rio Verde.
Prima geslapen en al vroeg weer op, de koffiepot pruttelt al snel en de vogels op de plaza komen ook tot leven, om 7 uur staan onze trouwe koffieklanten weer op de stoep, het ontbijt schiet er bij in want we hebben geen brood vanochtend, om 8 uur rijden we Jalpan uit en gaan de MEX 120 op naar het oosten, bij km 185 stoppen we aan een steile heuvel waar een kleine populatie van Neobuxbaumia polylopha groeit, het is nog behoorlijk vochtig van de regen van gisteren, de zon komt echter al door de lichte bewolking heen, we klimmen tot boven op de heuvel langs enorme Bombax ellipticums, we vinden hier ook Pilosocereus palmeri, Mammillaria priessnitzii, Ferocactus glausescens en Selenicereus spinulosus  met grote knoppen en een bloeiende Nopalae spec. een Opuntia achtige plant., dan rijden we terug naar Jalpan en doen eerst boodschappen, vervolgens gaan we noord de MEX69 op, in de buurt van Conca bij km 28 stoppen we om te ontbijten bij een steile rotswand, we kijken hier ook rond en noteren nu  Mammillaria saetigera en M. magnimamma en Ferocactus echidne.


Dan rijden we door naar Arroyo Seca en zoeken de weg naar de SLP8, even later zijn we op de goede weg en rijden een voor ons nieuw gebied in, we rijden een km of 10 verder en stoppen dan tussen enkele heuvels welke vol staan met Neobuxbaumia  polylopha, door het dichte struikgewas  heen worstelen we omhoog en vinden dan Mammillaria prolifera in bloei en ook enorm veel Mammillaria saetigera, grote clusters en ook veel jonge planten, verder Ferocactus glausescens en Agave xylonacantha, naar mijn idee zou hier ook Turbinicarpus rioverdensis kunnen groeien maar ik vind er geen.
We rijden verder door een groen heuvelachtig gebied en passeren Lagunillas, verderop steken we de Rio Verde over en nu staan de heuvels vol met Pilosocereus palmeri, overal steken de witte koppen boven de begroeiing uit, we klimmen een stuk omhoog maar vinden tussen de honderden Piloso’s niks anders, onder langs de weg op een steile wand groeien weer Mammillaria saetigera en magnimamma en 2 verschillende Pachyphytums, we gaan verder en komen dan bij Rayon op de MEX70 uit, nu snellen we richting Rio Verde en maken nog een korte stop bij de afslag naar Miguel Hidalgo, hier kijken we op het veldje bij Turbinicarpus lophophoroides en Coryphantha maiz tablasensis, de planten staan hier diep in de gipsachtige grond verzonken en er is geen teken van leven te zien.
Om half 5 arriveren we in Rio Verde en installeren ons in hotel Plaza, we hebben nu ruim de tijd om door de gezellige stad te wandelen, na wat inkopen wordt het etenstijd en gaan we 3 pizza’s grande wegwerken plus de nodige biertjes, als toetje nog een lekker ijsje en we besluiten deze geslaagde dag met een paar tequila’s.                     Vandaag 174 km afgelegd.

Rite fotografeerd, de altijd weer zo'n wonder van de natuur n.l.de Astrophytum myriostigma, maar dat is Rite natuurlijk ook!!

Dag 6 Zondag 22 maart.   Rio Verde-  Tula.
Om 6 uur worden we wakker van een paar flinke knallen, er wordt weer vuurwerk afgestoken, als we naar buiten kijken is het bewolkt, al vlug zijn de koffie met ontbijt klanten  van de partij en eten we een gezellig broodje, dan laden we onze valiezen in de koets en rijden terug de MEX70 op naar het oosten, na 14 km gaan we links naar Santa Rita, vlak voor dit plaatsje kijken we op 2 heuvels rond,ook hier vinden we Ariocarpus scaphirostroides, deze groeit hier overal in de omgeving.
We rijden verder noordwaarts en gaan de onverharde weg op naar Las Tablas, voorbij El Sabinta stoppen we opnieuw en gaan enkele kale heuvels onderzoeken, hier vinden we albThelocactus  hexaedrophorus rosea, Astrophytum myriostigma, Mammillaria albata, M. candida en M. microthele, na een flinke wandeling rijden we door en maken nog enkele korte stops, vlak voor Las Tablas gaan we links en rijden over een brecha (karrespoor) naar een heuvel in de vlakte tot we niet verder kunnen, we lopen de laatste kilometer en klimmen door de dichte begroeiing omhoog, de heuvel bestaat uit veel los gesteente en er groeit alleen Ferocactus hystrix , Mammillaria magnimamma en enorm veel Hechtia’s, we hebben het snel gezien en lopen terug naar de bus, op het vlakke vinden we nog Coryphantha maiz tablasensis en Thelocactus hexaedrophorus.
Nu rijden we naar Las Tablas en dan via La Morita tot vlak bij La Libertad, hier maken we een flinke klim op de heuvels aan beide zijden van de weg, dit blijkt zeer de moeite waard, we noteren hier Astrophytum myriostigma, in bloei, Mammillaria candida, M.microthele en M.albata, Thelocactus tulense, Ariocarpus retusus, Echinocereus penthalopus in bloei, Agave striata en Yucca faxoniana.

Mammillaria albata hoog op de heuvel


Vervolgens rijden we via Palomas naar de MEX80, we gaan hier links en rijden door tot de afslag naar de MEX101, hier gaan we rechts en passeren  ongehinderd de controlepost, nu rijden we nog 38 km naar het noorden en komen dan in Tula aan, in Hotel Meson de Mollinedo boeken we 3 kamers en installeren ons hier, om 7 uur gaan we naar het restaurant en nadat er vlug boodschappen gedaan zijn krijgen we een prima maaltijd voorgezet, de koude negra modelo’s vallen ook goed in de smaak en zo is iedereen weer tevreden, voldaan zoeken we onze bedden op voor een welverdiende nachtrust.                                      Vandaag 188 km.

De echte Thelocactus conothelos var. aurantiacus met gele dorens

Dag 7 Maandag 23 maart.  Tula-  Doctor Arroyo.
Na een onrustige nacht, Wim had ruzie met een nachtkastje, komen we weer tot leven, de geur van versgezette koffie vult onze kamer, de buren hebben dit ook in de gaten en komen gezellig ontbijten, als we wat later wegrijden is het bewolkt maar later zal het opklaren, we rijden de MEX101 op en spoeden ons over de nog stille weg naar Jaumave, hier nemen we de onverharde weg naar San Vicente en stoppen vlak voor dit plaatsje bij de lage heuvels, hier moet Obregonia denegrii ergens groeien, al na 20 meter vinden we deze in flinke aantallen, prachtige grote planten kunnen we hier op de foto zetten en de Belgen zijn helemaal verrukt, hun club heet namelijk ook Obregonia, uiteindelijk moeten we ze meesleuren en nu rijden we naar Balneario Nogales, na 14 km komen we aan bij de snelstromende rivier, de schoenen, sokken en lange broeken gaan uit en we poedelen naar de overkant, in een kloof vinden we hier Mammillaria baumii, M. sempervivi en viereckii, ook enkele Ariocarpus trigonus en bloeiende Echinocereus penthalopus, verderop staan er veel Dioon edulis en mooie Brahea dulchis palmen, dan gaan we nog een poosje zwemmen in het koele water van de rivier en rijden vervolgens terug naar Jaumave.Ook staat er nog een Pilocereus palmeri in bloei.
Nu gaan we zuidwaarts tot bij Palmillas en slaan dan linksaf naar Miquihana met onderweg nog een paar korte stops bij de enorme Ferocactus pilosus groepen, we passeren Miquihana en gaan onverhard verder tot vlak bij San Jose del Llano, hier klimmen we de steile heuvel op vlak naast de weg en noteren de volgende planten, A. myriostigma tulense, Thelocactus conothelos var. aurantiacus, dit is dus de echte met gele doorns en eentje heeft extreem lange dorens. Sommige planten zijn wel 60cm lang.
Na een flinke klimpartij rijden we verder noordwaarts en via El Carmen komen we weer op de verharde weg uit, we volgen deze tot we op de weg naar Doctor Arroyo uitkomen, na 8 km zuidwaarts komen we hier aan en nemen 3 kamers in Hotel Los Pinos, hier herkennen ons nog van vorig jaar, we kunnen nog een poos buiten in het zonnetje zitten met een koel biertje, het is hier heerlijk van temperatuur.
Vervolgens gaan we in het restaurant om de hoek uitgebreid eten en bieren, dan nog de administratie bijwerken en met een slaapmutsje op gaan we lekker knorren.
Vandaag 237 km gereden.

Voor de gigantische Echinocactus platyacanthus een Thelocactus conothelos var. argenteus in bloei bij La Ascencion

Dag 8. Dinsdag 24 maart.  Doctor Arroyo-  Galeana.
Om 6 uur kleurt de lucht langzaam blauw, het is bijna onbewolkt, vandaag vieren we dat Wim 60 jaar geworden is, we ontbijten met koffie en biskwietjes bij gebrek aan wat anders, we pakken de koets in en doen nog wat boodschappen, dan rijden we noordwaarts de stad uit richting La Ascencion, halverwege stoppen we op de grote vlakte en gaan hier op zoek naar Ariocarpus kotschoubeyanus, deze zijn echter onvindbaar, de andere planten die hier groeien zitten ook diep in de droge grond verzonken, we noteren hier Stenocactus loydii, Mammillaria heyderi, Ferocactus hamatacanthus en Echincereus enneacanthus.
Wat verderop slaan we af naar La Soledad en maken zo een omweg naar La Ascencion, voorbij Sandia Victoria stoppen we aan een lage heuvel en zoeken de populatie van Thelocactus argenteus op, er staan hier talrijke prachtige extreem zwaarbedoornde planten en sommige ook nog in bloei, een lust voor het oog, ook groeien hier Thelocactus bueckii in bloei, Mammillaria candida en M. formosa, Echinocactus horizonthalonius en Bertus viel op zijn knieen bij een bloeiende Echinocereus pectinatus, een zeer geslaagde stop dus.
We ontbijten hier en rijden dan naar La Ascencion, hier draaien we de NL3 op richting Galeana, bij km 149 stoppen we bij een grasland en gaan hier bij de Echinocereus knippelianus kruegerii kijken, deze staan talrijk in bloei en  we tellen tientallen plantjes, diep in het dorre gras verscholen, weer verder stoppen we nu bij km 159 en vinden hier langs een rotswand Mammillaria sempervivi samen met Echeveria cuspidata, (een afbeelding) Echinocereus parkerii en Agave gentryi.
We stappen weer in de cotcho en spoeden nu naar La Poza, hier rijden we de vallei achter het dorp in en hobbelen 17 km naar de gipsheuvels, dan lopen we de smalle kloven in zien op de steile wanden ontelbaar veel Aztekium hintonii en Geohintonia mexicana, wat hoger groeien ook Thelocactus matudea en Echeveria cuspidata tussen de vele Yucca carnerosana en Dasylirions,we kijken nog met verbazing naar de geiten die ook in dit gebied een ware verwoesting aanrichten door vele planten van de rots af te trappen, als ze de berg af komen is het net een lawine van planten stenen en geiten die naar beneden komt. Na vele foto’s stappen we op en rijden de vallei weer uit, we stevenen nu op Galeana aan en hier aangekomen nemen we 3 kamers in Hotel Jardin Colonial op de plaza, dit is evenals de andere hotels in Galeana maar 2 sterren waard.
s’Avonds gaan we weer lekker eten in het nieuwe restaurant en drinken er nog een paar op onze nieuwe zestiger, dan gaan we onze vermoeide leden ten ruste leggen na deze zeer geslaagde dag.                                                                                  Vandaag 205 km afgelegd.

Raimond bij de Aztekium hintonii site

Dag 9. Woensdag 25 maart.  Galeana-   Villa de Garcia.
Na een ontbijtje op de kamer rijden we van Galeana naar San Roberto, ook deze weg wordt vebreed dus worden er weer vele  planten vernietigd, we bereiken de MEX57 en gaan hier noordwaarts, bij Puerto Mexico gaan we de tolweg op en rijden zo oostelijk van Saltillo naar Arteaga, vlak voor de aansluiting met de MEX40 maken we de eerste stop bij een grote heuvel, we klimmen ras omhoog en zien hier talrijke enorme Thelocactus rinconensis , Echinocactus horizonthalonius en hele grote Ariocarpus retusus, wat hoger komen we dan Agave ferdinandi regis tegen en hiervan groeit er ook een hele groene vorm, heel bijzondere planten maar helaas geen zaden te vinden, we zien hier ook nog Lophophora williamsii en Epithelantha micromeris. Ook komen we nog de Thelocactus rinconensis cristaat tegen die we ook in 2006 hebben gezien!
Na deze lange stop van enkele uren gaan we verder en draaien oost de MEX40 op, bij km 30 stoppen we nu bij een stuk van de oude weg en lopen naar de heuvelrug aan de zuidkant, Thelocactus bicolor staat hier talrijk te bloeien, we passeren talrijke Ariocarpus retusus en Echinocactus horizonthalonius, onder aan de voet van de heuvels wordt een nieuwe 4 baans weg aangelegd, waar vorig jaar nog talloze cactussen groeiden is nu alles platgewalst, we klimmen omhoog (nu kan het nog) naar een steile helling en vinden  Gymnocactus beguinii, Echinocereus pectinatus, E. stramineus en E. leonensis, Coryphantha, Ancistrocactus scheerii, Lophophora williamsii, een kleine Sedum en voor het eerst Agave bracteosa hier met ons Bertus er bij op de kale rotsen.
We klauteren verder tot over de kam van de heuvel en komen nu boven een loodrechte wand, hier groeien talrijke Mammillaria chionocephala en als topper ook enkele prachtige groepen van Mammillaria plumosa.

Gymnocactus beguinii in dit schitterende landschap.

We vangen de afdaling aan en vlak boven de nieuwe weg vinden we nog 1 mooi exemplaar van Thelocactus macdowellii (ook voor het eerst), terug beneden rijden we de enorm drukke MEX40 weer op richting Monterrey en dan naar Villa de Garcia, hier nemen we 3 kamers in Hotel San Fransisco, dit blijkt van eigenaar gewisseld en er huist nu veel werkvolk, dit komt de kwaliteit niet ten goede, dan gaan we op zoek naar wat te eten maar dit wordt niks, alle eettenten zijn al gesloten, we kunnen nog wel 6 hamburgesas laten bezorgen en kunnen nog een hele poos buiten zitten, met een paar cerveza’s er bij wordt het toch nog gezellig en een tequila gaat er ook wel in zodat we toch voldaan gaan slapen, dit was een zeer suksesvolle dag.
Vandaag 258 km afgelegd.

Dag 10. Donderdag 26 maart.  Villa de Garcia-  Ramos Arzipe.
Vanochtend hebben we ons verslapen, deze maal zorgen de dames voor de koffie en ontbijt zodat we buiten op het terras aan kunnen schuiven, het belooft een warme dag te worden, als we gereed zijn rijden we Villa de Garcia uit en doen eerst boodschappen in een enorme supermarkt, vervolgens rijden we naar Santa Catarina, een voorstad van Monterrey, overal om ons heen liggen heel steile bergruggen, door Santa Catarina heen zoeken we de weg naar de heuvelrug aan de zuidkant en komen al vlug bij de ingang van de Huasteca Canyon, dit is een nationaal park maar we kunnen zo verder, tussen ontzettend hoge en steile rotspieken rijden we de kloof in en al snel zien we op deze wanden de eersteAgave victoriae reginae staan, we zoeken een plekje waar we omhoog kunnen klimmen en beginnen het avontuur, met handen en voeten lukt het een stuk omhoog te klauteren en dan kunnen we prachtige foto’s maken op de loodrechte wanden, we zien hier ook Agave bracteosa, Mammillaria plumosa, M. grusonii in bloei en M. chionocephala, Neolloydia en Echinocereus stramineus en E. leonensis, deze hangen in grote groepen tegen de rotsen en zitten vol knoppen.Kennelijk zeldzaam want we vinden slechts een plant van Escobaria emskoeteriana!
We rijden de canyon verder in naar het oosten en zien dan een lage heuvel vol met de prachtigste A. victoriae reginae, hier maken we ook nog een aantal fotos en vinden dan ook Echinocereus acifer met enorm grote bloemen en een E. enneacanthus vorm ook met bloemen.
We gaan door en rijden een kloof in naar het zuiden, hier komen we bij de nieuwe stuwdam aan en door een tunneltje kunnen we naar de andere kant, het stuwmeer staat helemaal droog, we lunchen hier en kijken nog wat rond, op enkele grote rotsen zien we bloeiende Echinocereus leonensis en ook weer A. victoriae reginae
Dan rijden we terug naar het begin en stoppen nog bij een opgehangen geit, erg vreemd, Bertus en Wim maken nog een laatste stijle klim, de rest van de groep heeft het nu wel gezien, via een paadje komen we gemakkelijk boven op de bergkam met prachtige vergezichten die veel fotos vragen, we komen hier ook Epithelantha micromeris tegen met veel zaailingen, het is inmiddels erg warm geworden maar door de harde wind is het wel uit te houden, we dalen af en weer een ervaring rijker rijden we de canyon uit, door Santa Catarina heen bereiken we de MEX40 weer en snellen nu op Saltillo af, in de voorstad Ramos Arzipe komen we bij ons vaste hotel Paraiso del Sol aan en nemen 3 kamers, dan frissen we ons lekker op en rijden naar een leuk restaurant wat verder op waar we heerlijk eten, de koude Bohemia’s gaan er ook goed in na de hitte van deze enerverende dag, voldaan rijden we naar het hotel, zoeken wat stoelen bijeen en praten onder het genot van een paar tequila’s nog een poosje na op het terras, hierna gaan we van een welverdiende nachtrust genieten.
Vandaag 130 km gereden.

De koningin onder de Agaves, Agave victoriae reginae

Dag 11 Vrijdag 27 maart.   Ramos Arzipe-  Matehuala.
Heerlijk geslapen en weer fit verwelkomen we de nieuwe dag, na het ontbijt pakken we onze valiezen in, doen wat boodschapjes en rijden dan de oude weg naar Matehuala op, bij Arteaga rijden we door het stadje heen en gaan dan onder de tolweg door naar het oosten, tussen twee bergruggen door rijden we  een vrij groen gebied in, de eerste stop is bij een vrij kale heuvel, hier groeien Mammillaria chionocephala, Neolloydia en een bloeiende Echinocereus, dan loop ik op een wespennest en moet benen maken, na een steek houden ze het voor gezien maar tijdens het meppen is mijn bril afgevallen, na wat zoeken komt deze terecht maar er is ook nog een glas uitgevallen, uiteindelijk komt dit ook terecht en kunnen we verder, de slechte weg loopt nu de bergen in en  stijgt flink, door een bosrijk gebied rijden we nog 30 km oost, we zien langs de weg nog een bloeiende Gymnocactus beguinii, wat verderop wordt de begroeiing minder en kijken we rond op een  helling bij een kloof, hier vinden we weer en aantal Gymnocactussen met knoppen, beneden de weg tussen de bomen ontdek ik ook nog een enkele  Echinocereus knippelianus, wat verder nog een n in bloei.
Uiteindelijk bereiken we Las Vigas en een paar km verder komen we weer op de verharde weg, deze gaat naar het westen richting Arteaga, we passeren El Porvenir en 1 km voor de tolweg stoppen we op een ruggetje en vinden hier enkele prachtig bloeiende Gymnocactus beguinii, Coryphantha en een hele grote Ancistrocactus scheerii met talrijke zaadbessen, we gaan verder en draaien nu de tolweg op, hier spoeden we ons zuidwaarts en rijden in een streep door naar Mathuala, we arriveren hier tegen 5 uur, midden in de stad boeken we 3 kamers in het coloniale Hotel Matehuala, we zijn hier de enige gasten, vervolgens wandelen we een poos door de gezellig drukke stad en tegen donker gaan we naar restaurant Santa Fe waar we een lekker maal naar binnen schuiven en een paar koele biertjes, dan kopen we een fles wijn bij Vinos y Licoros en drinken nog wat in de hal van het hotel, de belevenissen van vandaag worden besproken en vervolgens gaan we op een oor.                                            Vandaag 324 km bijgeschreven.

Echinocactus platyacanthus

Dag 12 Zaterdag 28 maart.   Matehuala-   Guadalcazar.
We ontbijten gezellig in de hal van het antieke hotel en rond 8 uur  rijden we Matehuala uit naar het zuiden, als we de kreeftskeerkring gepasseerd zijn gaan we rechts naar Paztoriza  en kijken achter het dorp op enkele heuvels rond, hier groeit een aparte vorm van Thelocactus hexaedrophorus fossulatus, Mammillaria candida en M. chionocephala, ook vind ik nog enkele Turbinicarpus macrochele  tussen de rotsspleten.
Terug op de MEX57 rijden we nu door naar El Huizache en kijken achter het dorp op de microondas heuvel, hier groeien Turbinicarpus klinkerianus, Ariocarpus retusus , Astrophytum myriostigma  en Talinaria mexicana met mooie bloemen, wat later gaan we verder zuidwaarts tot aan de afslag naar El Coyote, nu rijden we door de grote vlakte naar een bergrug bij Chancaquero en kijken op een kale heuvel, hier vinden we 2 Mam. candida, verder niks, dan rijden we om de bergrug heen richting La Tapona en kijken een poos rond op de uitlopers van de Sierra Las Pilas, ook hier is weinig te vinden maar wat hogerop vinden we Mammillaria candida en M. chionocephala,Thelocactus hexaedrophorus en enorme groepen Echinocereus enneacanthus.
We volgen de onverharde weg door een mooi gebied en voorbij El Pochito komen we weer op terug op het asfalt, we rijden door El Peyote naar de MEX 57 en gaan nog een stukje noordwaarts, dan rijden we de oude weg naar Cerritos op tot bij Palos Altos, hier gaan we op zoek naar Pelecyphora asseliformis, na enig zoeken vinden we een flink aantal van deze mooie plantjes in de kalkachtige bodem, ik tel hier wel 60 exemplaren, het wordt al laat en het gaat ook hard waaien dus rijden we door naar Guadalcazar, in hotel Real de Alcazar nemen we 3 kamers, we kunnen hier ook dineren , buiten op de zocalo speelt een plaatselijke artiest of dorpsgek de sterren van de hemel, het publiek is blijkbaar op de loop gegaan want er is verder niemand te zien.                                                                     Vandaag 204 km gereden.


Pelecyphora asselliformis, de bijltjes of pissebedcactus

Dag 13 Zondag 29 maart.  Guadalcazar-  San Luis da la Paz.
Het is flink koud buiten als we opstaan, we ontbijten uitgebreid in het hotel, en laden onze valiezen in de koets waarna we het stille stadje uit galopperen, we sturen richting Charco Blanco en vlak voor de MEX 57 stoppen we bij een van de laatste heuvels, hier beginnen we met en fikse klim, achtereenvolgens vinden we hier, Turbinicarpus knuthianus, Astrophytum myriostigma, Mam. chionocephala en M. candida en Thelocactus hexaedrophorus, we klimmen tot boven op de heuvels en genieten hier van een weids uitzicht.
Voldaan stappen we weer in de cotcho en rijden nu de MEX57 op naar het zuiden, we passeren San Luis Potosi en even voorbij Santa Maria del Rio nemen we de weg naar Lourdes, door een vrij kaal en bergachtig gebied volgen we de kloof van de Rio Santa Maria een stuk en kijken dan rond op enkele heuvels, tussen de grote lavabrokken vinden we hier Ferocactus latispinus, Mam. gigantea en M. compressa en Coryphantha clavata, dan keren we om en maken een stop bij een steile rotswand, hierlangs groeien Ferocactus hystrix, Mam. muehlenpfordtii en een onbekende witte spruitende Mammillaria.
Dan laten we Lourdes achter ons en kijken nog een tijdje rond op een lage heuvel aan het begin van de weg, hier staan Ferocactus. latispinus, Mammillaria gigantea en M. compressa, Coryphantha. potosina en Stenocactussen met brede platliggende middendoorns.
Terug op de snelweg gaan we verder zuid en nemen verderop de afslag naar San Luis de la Paz, het is inmiddels al kwart over vier dus besluiten we gelijk naar Parras Hotel te rijden, we boeken 3 kamers en hebben nu alle tijd om de stad te gaan bekijken, op zondag avond is het hier altijd erg druk en reuze gezellig, we gaan eerst een visje eten bij West’s restaurant  en wandelen dan naar de grote zocalo, het is hier enorm druk en er speelt live muziek, we genieten nog een uurtje van het gebeuren en wandelen dan naar het hotel terug, na het bijwerken van de adm. nemen we nog een tequila en gaan uitgebreid slapen.
Vandaag 237 km afgelegd.

Op Weg naar Xichu met Pittocaulon praecox

Maandag 30 maart.    San Luis de la Paz-  Xichu.
Buiten klaart het ochtendgloren, binnen komen we langzaam tot leven, een lekkere douche en de koffie pruttelt, om 7 uur komen de buren ontbijten, om 8 uur verlaten we San Luis en stevenen richting Victoria, bij Cañada de Moreno gaan we links de weg naar Xichu op, bij   La Luz  stoppen we bij het inmiddels kaalgevreten weiland, we kruipen door het hek en zoeken de diep in de grond staande Ferocactus macrodiscus ssp. septentrionalis, deze planten staan er nog steeds (tussen de vele koeievlaaien), zwaar bedoornd en tot wel 30 cm in diameter, gelukkig hebben deze planten totaal geen last van het grazende vee al moet er wel voor deze lokatie gevreesd worden, enkele meters hoger is een groot gedeelte van het weiland omgeploegd en in cultuur gebracht, hier groeit ook nog Ferocactus. latispinus.
Na de benodigde foto’s rijden we verder richting Xichu en stoppen dan bij km 18, hier klimmen we de steile helling op en noteren Ferocactus hystrix, Coryphantha clavata en C. erecta, Mammillaria gigantea, M. compressa, M. uncinatus en M. muehlenpfordtii, Stenocactus, Pittocaulon praecox in bloei en prachtig bloeiende koraalbomen, Erythrina flabelliformis.
Vervolgens rijden we in een ruk door naar Xichu, hier kijken we of er plaats is in het hotel maar er is nog niemand aanwezig, dan rijden we door naar Las Adjuntas en steken hier de rivier over, er ligt nu een splinternieuwe brug, we stoppen bij de vierde kloof links van de weg en gaan hier op onderzoek uit, al vlug vinden we talrijke Turbinicarpus alonsoi en een aantal zelfs in bloei, we sjouwen verder de kloof in en zien ook Mam. woodsii en M. schiedeana, Astrophytum ornatum, Ferocactus echidne, Agave xylonacantha en A. striata en helemaal boven een aantal Echeveria xichuensis, na een lange zoektocht komen we terug bij de bus en al vlug komt er een oude Mexicaan opdagen, hij probeert ons Turbinicarpussen te verkopen maar we trappen er niet in en vertellen dat we alleen foto’s maken, hij wijst naar de overkant van de rivier en zegt dat daar ook mas plantas groeien, weten we dat ook weer.
Het is deze middag erg warm geworden en we besluiten nu naar Xichu terug te rijden, hier aangekomen nemen we 3 kamers in Hotel Minas de Real en gaan een poosje relaxen, we wandelen het stadje in en drinken een paar koude biertjes, wat later gaan we naar de zocalo en kunnen hier lekker buiten eten, de temperatuur is heerlijk zodat we nog een hele poos blijven zitten, dan zoeken we onze kamers op nemen nog een slaapmutsje en al vlug gaat het licht uit.
Vandaag 102 km gereden.

Raimond fotografeerd de Turbinicarpus alonsoi

Dinsdag 31 maart.   Xichu-  Guanojuato.
Na een warme nacht een lekkere douche en we zijn weer fit, na een ontbijtje rijden we om 8 uur het nog stille stadje uit en klimmen naar het 1000 meter hoger liggende Puerto der Aire, van hieraf gaan we weer dalen, bij km 25 maken we de eerste stop en klimmen een hoge heuvel op, na een lange zoektocht kunnen we de volgende planten noteren, Fero. hystrix, Mam. uncinata en muehlenpfordtii, Coryphantha clavata en Stenocactus.
Vervolgens rijden we een stukje verder de weg naar Milpillas op, hier groeit een mooie kleine Agave parryi ssp.guanajuatensis, dan rijden we door naar San Luis en doen hier wat boodschappen, dan gaan we door naar de MEX57 en rijden zuidwaarts tot km 72, hier gaan we links een erbarmelijk slechte weg op en rijden tot onderaan de heuvels, hier gaan we op zoek naar Mammillaria. albiflora, deze zijn vlug gevonden en eindelijk staan ze nu in bloei met grote witte bloemen, mooi gecamoufleerd op de grote witte kalksteenvlakte en zo is er weer een wens vervuld, we komen hier nu voor de vierde maal. Bij deze standplaats staat ook nog een prachtig exemplaar van Agave applanata.


Mammillaria albiflora na 3 eerdere reizen eindelijk in bloei

Na dit gebeuren rijden we richting Dolores Hidalgo en vervolgens door de bergen naar Guanojuato, hier komen we rond 4 uur aan en nemen dan 3 kamers in Hotel Mineral de Rayas, dan wandelen we de drukke stad in, we winkelen wat en pakken een terrasje, s’avonds gaan we lekker uit eten op een gezellig terras, met begeleiding van een Mariachi orkest krijgen we een echte Mexicaanse sfeer, het is dan ook al laat als we het hotel opzoeken en tevreden gaan slapen.                                                                     Vandaag 232 km afgelegd

Woensdag 1 april.   Guanojuato-  Bernal.   
 Vanochtend staan we wat later op en gaan lekker ontbijten op een zonnig terrasje in de oude stad, rond 10 uur vertrekken we uit Guanojuato en rijden richting Irapuato, via de tolweg MEX45 rijden we in een ruk door naar Queretaro, hier komen we weer op de MEX57 en gaan dan zuidwaarts tot voorbij San Juan del  Rio, hier gaan we links de MEX 120 op richting Tequisquiapan, bij San Nicolas maken we een stop bij een kale heuvel, we kijken hier rond maar er groeit weinig, alleen Ferocactus latispinus, Coryphantha en Stenocactus, ook hier is alles afgegraasd.
Dan gaan we verder en rijden Tequisquiapan binnen, een leuke stad met veel hotels, we zoeken wat rond maar veel hotels zijn nu gesloten of te duur dus besluiten we door te rijden naar Bernal, in de verte doemt de Peña Bernal op en in het stadje aangekomen gaan we op zoek naar een onderkomen, dit is al vlug gevonden en we worden nu naar een splinternieuw hotel El Centenario gebracht, onder aan de voet van de Peña Bernal, vanuit onze kamers kunnen we zo de berg oplopen, dit is weer een unieke lokatie en van deze verrassingen moet je het hebben als je door Mexico reist, we drinken een biertje op het terras en wandelen dan door het leuke oude stadje, wat later gaan we naar een gezellig restaurant waar we lekker eten en drinken, op weg naar het hotel kopen we nog een paar flessen wijn en bier en vertoeven dan nog een poos buiten op ons terras, als alles op is gaan we vervolgens lekker slapen in de nieuwe bedden waar het prijskaartje nog aanhangt.                         Vandaag 265 km gereden.

Bernal

Donderdag 2 april.  Bernal -   Mexico City.
Heerlijk geslapen maar het valt niet mee om waker te worden, een lekkere douche doet wonderen, dan begint voor de laatste maal het koffie ritueel en om 7 uur stromen de klanten binnen, we ontbijten en gaan dan eens kijken wat er op de heuvels voor het hotel groeit, de uitdaging is natuurlijk om de Peña Bernal helemaal op te klimmen, deze is maar 350 meter hoog en Raymond en ik wagen het erop, we lopen eerst en stuk om de berg heen maar er is weinig aan planten te vinden, dan beginnen we aan de klim, deze is niet al te zwaar, op 50 meter van de top kunnen we niet verder, hier zijn alpinisten bezig met een klimuitrusting,
we hebben hier een prachtig uitzicht en maken wat foto’s , dan dalen we weer af en kijken nog wat aan de voet van de berg rond, hier vinden we grote groepen Mammillaria compressa M. bernalensis, Ferocactus hystrix en F. latispinus en Coryphantha, we zien ook nog enkele Opuntia imbricata met mooie rode bloemen.
Terug in het hotel pakken we onze koffers en rijden via Queretaro naar Mexico City, we rijden de stad in en worden opgeslokt in de massa auto’s, na ruim een uur arriveren we bij hotel Isabel en laden onze spullen uit, we zetten de bus in een parkeergarage, deze wordt een uurtje later opgehaald door Carlos en zo is ook dit afgehandeld, we hebben nu alle tijd en wandelen  wat door de stad, tegen donker gaan we eten op een dakterras vlak bij  de zocalo en beleven zo gezamelijk de laatste avond, we zoeken het hotel weer op, de Belgen gaan gelijk slapen, ze moeten morgen heel vroeg op, wij drinken nog een paar margarita’s in de bar en gaan dan ook onder de wol.                                                                          Vandaag 240 km .
Het totaal van deze trip komt hiermee op 3301 km.

Vrijdag 3 april.  Mexico City-  Brussel.
Onze Belgiesche vrienden zijn vanochtend al heel vroeg vertrokken, zodoende kunnen we wat langer blijven liggen, om half 9 gaan we beneden in het restaurant ontbijten en vervolgens gaan we de wereldstad verkennen, we wandelen uitgebreid rond en ontdekken talrijke leuke plekjes, we drinken koffie op een terrasje en tegen de middag gaan we naar de Latina Americana toren, met de lift zoeven we naar de 44 ste etage en gaan dan nog hoger tot op het dakterras, hier op 140 meter hoogte hebben we een magnifiek uitzicht over de enorme stad en nu zie je pas echt hoe groot die is, we genieten een uurtje van het uitzicht en dalen dan weer af, we zoeken weer een terrasje en vertoeven hier geruime tijd  onder het genot van een lekker biertje, om half 5 gaan we naar hotel Isabel terug en worden vervolgens met ons hele hebben en houwen naar de aeropuerto gebracht, we kunnen al vlot inchecken, geruime tijd later kunnen we aan boord en om 20.35 uur kunnen we vertrekken.
Dan valt plotseling alle verlichting en de airco uit vanwege een storing, het vliegtuig wordt weggesleept, na ruim een uur wachten is het spul gerepareerd en vertrekken we alsnog, om de verloren tijd in te halen wordt er wat sneller gevlogen en komen we alsnog om 14.00 uur in Londen aan, we hebben hier alle tijd want we kunnen pas om 20.35 uur naar Brussel.
We gaan naar een Engelse pub, drinken hier een grote pint Murpheys en lezen wat kranten, ook aan dit wachten komt een eind als we vlot naar Brussel vliegen, hier komen we zelfs wat vroeger aan, we worden opgehaald door Walter Hellinx en rijden dan diep in de nacht nog naar Borssele, om half 2 komen we thuis en gaan meteen van een welverdiende rust genieten met als voordeel dat we morgenochtend op de normale tijd wakker worden en geen last van jetlag hebben.
Zo komt dit avontuur van 6 weken plotseling tot een einde.                                                  
Bertus Spee.
                                                     

                                                          VIVA LA MEXICO.