Dag 17. Zondag 26 Februari Van Vista Hermosa naar Izucar de Matamoros.

D17OPEN

Volgens het Mexicaanse boek"Cactaceas y otras plantas natives de La Canada Cuicatlan"is dit Agave ghiesbreghtii.

zondag 26 feb. af en toe een bui.
Vanmorgen wordt ik wakker met nog dikkere ogen en Wim heeft lood in zijn benen, en ook nog een ongelukje met de koffiepot (snoer te kort) dat wordt dweilen. Marcel is vannacht helemaal leeggelopen en ziet er uit als een natte krant maar verder mogen we niet klagen, om half 9 rijden we vanaf het hotel 5 km zuid waarts naar enkele kale heuvels met wat lage palmen, met 5 man zoeken we de aflopende hellingen af en vinden hier Coryphantha, Mam. conspicua en een aantal kleine planten Mam. solisioides diep tussen de dorre graspollen verscholen. Vervolgens rijden v/e terug noordwaarts en kruisen Huajuapan, via de MEX 190 rijden we naar het noorden, de lucht begint nu steeds meer te betrekken en het zou wel eens kunnen gaan regenen, vlak voor Chila (km 194) stoppen v/e aan een heuvel en vinden Coryphantha, Mam. supertexta en Agave ghiesbrechtii maar geen M. solisioides welke hier zou groeien.
Weer verder is de volgende stop bij km 180, hier weer Coryphantha en nu ook prachtig bedoornde Fero latispinus, de enorme Pachycereus weberi staan hier volop in bloei, erg mooi om te zien, jammer genoeg ligt er onder deze planten weer eens een vuilnisbelt, dit is trouwens op de meeste plaatsen waar we stoppen, altijd ligt er een partij troep langs de weg.
Weer een paar km verder zien we enkele witte bolletjes langs de kant dus weer even kijken. Mam. supertexta en Coryphantha vinden we hier en ook de bijzondere Stenocactus beneckei met grijs berijpte koppen, nu begint het wat te regenen en rijden we voorlopig door, we passeren Acatlan en rijden door een steeds wisselend en nog erg dor landschap en op veel plaatsen is de vegetatie ook nog afgebrand, hele kloven liggen er zwartgeblakerd bij, een desolaat gezicht. Bij km 126 stoppen we nu langs een heuvel met bovenaan grote kale rotsen, hierop vinden we Mam. duoformis in sterk wisselende vormen, zowel met rechte als met haakdoorns, ook Fero latispinus en Coryph. komen hier nog voor. We rijden nu naar Izucar de Matamoros door een dicht begroeide streek en kijken nog even op een heuvel waar Agave potatorum groeit en vinden hier ook nog 1 Mam. supertexta, dan bereiken we Izucar en rijden wat door de stad tot we bij Hotel Continental terecht komen, hier kunnen we een 2 en een 4 pers.kamer krijgen voor 750 pesos en hier doen we het vandaag mee.
We wandelen nog wat in de stad rond waar het erg gezellig is en gaan dan wat eten, bij het bestellen gaat er het een en ander mis zodat Wim 2 maal een bestelling krijgt, maar ook dit wordt opgelost zodat we met gevulde magen het hotel weer bereiken, alleen Raymond denkt daar anders over en doet weer afstand van zijn maaginhoud, met Marcel gaat het ook weer wat beter dus kunnen we er morgen weer vol goede moed op uit. vandaag 165 km afgelegd waarvan 50 in de regen.

Picture 1. Agave potatorum specie bij Izucar the Matamoros

Picture 2 Agave potatorum dicht bij.

vorige dag

volgende dag