Dag 9. Zaterdag 18 Februari van Oaxaca over Mitla met de grootste boom ter wereld de "El Tule", naar Teotitlan del Valle, een stadje vol tapijten en Benito Juarez, Cajonos and Matattan, het Tequila stadje.

D9OPEN

El Tule, De oudste en grootste boom van onze wereld.

zaterdag 18 feb.  Mammillaria dodsonii dag.
Na een uitgebreid ontbijt in het hotel (buiten) rijden we voor de laatste maal door Oaxaca, we weten hier intussen goed de weg, vlak bij de V¥ dealer gaan we nog even pinnen en rijden dan zuidoost via de MEX 190 richting Mitla, we slaan eerst af naar Tule, hier gaan we de grootste boom ter wereld bekijken, deae heeft een diameter van 14 meter, erg indrukwekkend, we doen ook nog wat bood­schappen in het stadje dat erg toeristisch is, Andre is vandaag niet erg lekker en loopt helemaal leeg en ook Raymond is niet helemaal top, gelukkig hebben we rollen genoeg bij ons en krijgen een aantal bomen wat extra mest. Dan rijden we verder de MEX 190 op en slaan dan af naar Teotitlan del Valle, in dit stadje maken ze de rode kleurstof van wolluizen, overal kun je hand gemaakte tapijten kopen in de mooiste kleuren en spotgoedkoop, we krijgen ook nog een demonstratie, hierna rijden we door het stadje heen de bergen in richting Benito Juarez, bij een stuwmeertje verkennen we dan een vrij kale heuvel en vinden hier mooie clusters Mam. nejapensis, Coryphantha elephantidens en Fero recurvus met zaadbessen, we rijden alsmaar hoger de onverharde weg op tot we in de bossen komen, hier zien we enorm grote Aporocactussen in de bomen hangen, de weg blijft klimmen en voorbij Benito kijken we enkele malen op grote kale rotsen of er Mam. dodsonii groeit, deze zien we nog niet, wel Echeveria nodulosa en Agave atrovirens van 4 meter doorsnede.
Uiteindelijk komen we op de verharde weg naar Cajonos en rijden nog een paar km omhoog tot het hoogste punt, hier zitten we boven de 3000 meter, weer gaan we op onderzoek en na een 10 tal meters vind ik de eerste M. dodsonii's tegen de steile kliffen, enkele bloeiende exemplaren vallen meteen op en er staat zelfs een bijna wit bloeiende plant tussen, enkelen van onze groep hebben ook wat hoger gekeken maar niks gevonden, ik klim nu verder tot boven op de grootste rots en hier staan honderden dodsonii's dicht opeen in het mos getooid met tientallen bloemen een waar paradijsje hier!
De anderen komen ook weer naar boven om van dit moois te genieten, alleen Andre redt het niet met zijn slappe pootjes zodat ik maar wat extra dia's maak, het is hierboven een stuk frisser en deze planten moeten wel tegen een stootje kunnen in deze ijle lucht, dit is ook goed te merken met klimmen. Uiteindelijk dalen v/e af via de verharde weg en via Tlacolua komen we terug op de MEX 190, nu rijden we naar Matatlan het mezcal stadje, hier gaan we kijken hoe de mezcal gemaakt wordt, dit gaat nog heel ambachtelijk en natuurlijk kunnen we even proeven, dit smaakt prima, vlakbij vinden we nu een zo goed als nieuw hotel El Pedegral en we besluiten om hier te overnachten, 6 personen voor 900 pesos, Andre kruipt gelijk in bed om uit te zieken en wij rijden met de hoteleigenaar het stadje in nadat hij enkele liedjes voor ons gezongen heeft
We eten vanavond tortilla's met negra modelo's, dit gaat er in als koek na een vermoeiende dag, vandaag afgelegd: 130 km.

Pict. 1 Een leuke jonge dame geeft een demonstratie tapijten maken
Pict. 2 Een aardige oudere dame geeft een demonstratie hoe je schapenwol spint
Pict. 3 De wol wordt gekleurd met verf gemaakt uit de Cochinile luis
Pict. 4 Even draaien aan het spinnenwiel
Pict. 5 Een prachtige Agave potatorum bij Teotitlan del Valle
Pict 6 Agave species op een hoogte van bijna 3 km, die is dus echt winterhard!
Pict 7 Wim kan er niet meer tegen!

Vorige dag

Volgende dag