Dag 6, Woensdag 15 februari, de hele dag in de Tehuacan-vallei.

OPENING

Opnieuw een belevenis, Wim kijkt op tegen een enorme Cephalocereus hoppenstedtii. Deze plant heet nu C. columna trajai Foto Marcel Stolk.

woensdag 15 feb. Tussen de zuilcactussen.
Goed geslapen op de grond maar wel weer een koude douche, elke ochtend is een verrassing in Mexico, om 8 uur rijden we door Tehuacan naar het zuiden, we steken de tolweg over en rijden omhoog de bergen in richting Zapotitlan Salinas, door een prachtige omgeving, na 15 km stoppen we aan een flinke heuvel, rondom zien we op alle heuvels talloze Cephalocereus hoppenstedtii, (nieuwe naam C. columna trajai )we klimmen snel omhoog en al na enkele meters komen we de eerste planten tegen, Ham. haageana ssp. schmollii, carnea, sphacelata, Ferocactus recurvus en haematacantha met rode bloem, Coryphantha, Agave kerchovei en hele mooie Beaucarnea gracilis, ik zoek verder naar Agave macroacantha maar vind deze hier nog niet, helemaal boven groeien prachtige Pilosocereus chrysacanthus en nog enkele andere soorten het is intussen flink warm geworden en de voorraad water wordt snel minder, na een flinke tocht kom ik via een kloof weer bij de bus uit en rijden we verder naar Zapotitlan, onderweg speurend naar A. macroacantha, we rijden het stadje in om wat boodschappen te doen en zien hier een prachtig kerkje, in de plante-bakken staat de Agave die ws zoeken, we zijn dus in de buurt, weer rijden we verder en vlak bij een afgraving zien we dan onze Agave en gaan hier weer de wei in, dan stopt er een auto met een controleur van de Biosferica, we moeten mee om een vergunning te halen om hier rond te mogen kijken, voor 300 pesos krijgen we een kwitantie, zijnde een donatie aan de botanische tuin van Zapotitlan we rijden terug en gaan alsnog de wei in, langs de weg zijn hele stukken begroei ing weggemaaid, waarvoor is onduidelijk, we vinden mooie macroacantha's, Fero recurvus, Coryph. Mam. haageana en carnea en enorme Beaucarnea's met een omtrek van wel 8 meter.
uiteindelijk rijden we door en gaan nu rechts naar Santa Ana Teloxtoc over een onverharde weg naar de Sierra de Zapotitlan, langs deze weg vinden we nog mooie kompakte pollen Agave stricta, bij Santa Ana rijden we nog een stuk verder de bergen in en willen hier eens kijken, we komen een Mexicaan tegen die zegt dat we een officiële vergunning met stempels moeten halen in Oaxaca, niet dus, we rijden terug en stoppen bij een steile rotswand naast de weg, deze gaan we dan maar onderzoeken, helemaal boven vinden we heel mooie Echeveria cocinea tussen de vele Tillandsia's in de spietenen ook hier weer Mam. carnea, haageana, sphacelata en mystax, Fero recurvus en haematacantha met zaadbessen, een mooi plekje om de dag te beëindigen, de zon gaat bijna onder als we terugrijden naar Zapotitlan, hier hadden we een hotel gezien aan de MEX 125, we stoppen bij Hotel Spring Valley en kunnen 3 kamers krijgen a 180 pesos, alles is splinter nieuw, ze moeten zelfs nog een bed in elkaar zetten en er is van alles te weinig, dekens, lakens, handdoeken enz. maar alles komt in orde op zijn Mexicaans. Aan de overkant is een restaurantje, het eten is er prima en meer dan genoeg evenals de negra modelo's, dan komt de eigenaar met een fles zelfgestookte drank van de vruchten van Myrtillocactus, dit smaakt uitstekend en met Mexicaanse muziek er bij stijgt de stemming en wordt het nog erg gezellig, een mooie afsluiting van deze enerverende dag, veel gezien, veel meegemaakt en toch maar 82 km afgelegd, ik ben al snel in dromenland en zie nog steeds ontelbare aantallen zuilen voorbij komen.

Pict. 1 De Tehuacan-vallei
Pict. 2 Agave kerchovei
Pict. 3 Agave kerchovei
Pict. 4 De schitterendel Beaucarnea gracilis
Pict. 5 Agave macroacantha met het begin van een bloeistengel
Pict. 6 Agave macroacantha
Pict. 7 De ingang van de Botanische tuin van de Tehuacan Vallei
Pict. 8 Agave macroacantha
Pict. 9 Op weg naar Santa Ana Teloxtoc
Pict. 10 Willy en Ramond in een veld met Agave stricta
Pict. 11 Agave stricta
Pict. 12 Agave spec. met gestreepte bladen
Pict. 13 Een overzicht van de vallei
Pict. 14 Het wordt al weer donker als we de vallei verlaten.

Vorige dag

Volgende dag