Dag 5, dinsdag 14 februari van Perote naar Las Vigas en terug over Canada Morelos naar Tehuacan.

D5OPEN
Wim voelt even aan de bloemstengel van Agave horrida ssp.perotensis, om het gevoel in zich op te nemen van de grootsheid van de natuur! Foto Marcel Stolk

dinsdag 14 feb. Van Vera Cruz naar Puebla.
Na een erg koude nacht van 5° C. een lekkere warme douche, we hadden weer een prima hotelletje en zijn al weer vroeg op pad, eerst naar een panaderia om lekkere verse broodjes dan rijden we van Perote oostwaarts naar Las Vigas, 4 km. hier voorbij stoppen v/e bij een gestold lavaveld, we ontbijten langs de weg en gaan daarna op verkenning, tussen de dennebomen groeien hier talrijke Agave obscura in alle maten en vormen, in en aan de vele bomen hangen ook enorm grote Tillandsia's, sommige zitten vol zaden dus nemen we maar eens wat mee om thuis te proberen, een heel apart gebied hier mede door de grote lava klonten en de vele verschillende mossen die er groeien.
Dan rijden we terug en gaan via de nieuwe tolweg naar Alchichica, hier voorbij stoppen we bij de eerste heuvel links en gaan hier een flinke klim maken, we vinden eerst Mam. discolor en hogerop komen we duizenden Mam. haageana tegen, vele staan in bloei, een mooi gezicht, op deze heuvel groeit ook Agave horrida ssp. perotensis, mooie kompakte planten waar we ook zaden van kunnen oogsten, terug beneden komen we 2 oude Mexicanen tegen waar we nog wat mee praten, heel vriendelijke mensen.
Nu rijden we door naar Zacatepec en vervolgens San Salvador El Seco, hier gaan we links naar Ciudad Serdan, hier maken we een stop in het stadje en kopen broodjes en een lekker ijsje, het is heerlijk weer geworden en de truien Worden nu voorgoed opgeborgen, we gaan verder zuidwaarts en dan passeren we Esperanza en vervolgens Canada Morelos, een paar km. hier voorbij stoppen we boven de spoortunnel en gaan links de kalkachtige heuvel op, al na enkele meters vinden we Mam. pectinifera en napina, sommige zelfs in bloei dat is mazzel, er groeien hier honderden napina's over de hele heuvel, verder nog Coryphantha calipensis, Mam. haageana en sphacelata, Echeveria, Sedum stahlii, Agave potatorum en triangularis, echt de moeite waard dus, beneden langs de weg ligt een dood varken in een zak, zeker van een auto gevallen.
We rijden weer enkele km verder en kijken dan op een vulkanisch heuveltje naast een kloof, hier groeien veel grote Mam. mystax met enorme bedoorning, M. sphacelata in bloei en Ferocactus robustus, clusters van soms 2 meter en Ook weer Coryph. calipensis, ook staan er zuilcactussen welke vol hangen met Tillandsia's, dan rijden we nog wat verder tot Azumbilla en gaan hier op zoek naar M. zyphirantoides en Fero haematacanthus welke hier kunnen groeien, wij vinden ze niet, wel M. mystax en sphacelata in bloei, het loopt nu tegen de avond en we rijden naar Tehuacan, na enig zoeken vinden we Hotel Soleil Inn weer, 2 pers. kamer voor 190 pesos, het hotel is een stuk kleiner gemaakt en we hebben ook een bed te weinig, geen nood, ik slaap wel op de grond (matras) we zoeken rest. El Greco op en genieten van een flink maal met wat koude Indio's we kunnen zelfs buiten eten met live muziek aan de tafel, erg gezellig dus. Het wordt dan ook vrij laat eer we het hotel opzoeken, afgelegd: 225 km.

Picture 1 Agave obscura onder de bomen
Picture 2 Agave obscura met lange tanden.(zijstekels)
Picture 3 Agave horrida ssp.perotensis bij Perote
Picture 4 Agave horrida ssp.perotensis met extreem lange tanden
Picture 5 Agave horrida ssp.perotensis dicht bij
Picture 6 Agave horrida ssp.perotensis zeer dicht bij
Picture 7 Een overzicht van de standplaats
Picture 8 Agave horrida ssp.perotensis met slechts enkele zij-tandjes
Picture 9 Agave horrida ssp.perotensis, deze heeft helemaal geen zij-tanden!
Picture 10 een ontmoeting met de lokale bevolking.(.Foto A.Z)
Picture 11 Hierzijn we bij Canada Morelos in Puebla met Agave salmiana var.ferox en Agave triangularis
Picture 12 Agave potatorum bij Canada Morelos op 2380 meter hoogte!
Picture 13 Agave potatorum, een schitterende vorm!

Vorige dag

Volgende dag